Camino Vasco

Camino Vasco
 er på 75 km
 og kan deles op i etaper
  • Irún-Hernani 25 km
  • Hernani-Tolosa 19 km
  • Herfra fortsætter man til Estavillo, hvor der er to valg:
  • La Puebla de Arganzón – Haro 30 km
  • eller:
  • La Puebla de Arganzón – Miranda de Ebro 17 km

Rutebeskrivelse

El camino Vasco (Baskerlandet) del Interior hedder Tunnelruten på dansk. Eller vinterruten. I stedet for at gå over Pyrenæerne ved Saint Jean Pied de Port, hvor ruten er lukket i flere vintermåneder, kan men bruge denne pilgrimsrute. Ruten er også kendt som San Adrian-tunnelen.

1. etape er karakteristisk med engdrag, skove og bjerge. Man stiger op og går ned flere gange og kommer op i ca. 296 m.o.h. ved Ermita de Santiagomendi.
2. etape fra Hernani-Toulouse er meget jævnere. Med en enkelt undtagelse er man i 42-76 m.o.h.
3. etape byder igen på et par stigninger, op til 320 m.o.h. – og fald og man slutter i 335 m.o.h. i Zerain. Man passerer en række mindre byer og ældre kirker, landskabet har bl.a. engstrækninger. 1135 m.o.h. ligger Limite provincial og lidt før Ermita y túnel på 3. dagen, hvor man slutter i Salvatierra, 605 m.o.h.
4. etape passerer San Adrián, en naturlig passage, som synes “boret” i kalkstenen. Salvatierra/Agurain – Vitoria/Gasteiz kan være
5. etapes vandring er på godt 27 km, som begynder i 605 m.o.h. og slutter i 525 m.o.h., og der er ingen store stigninger og fald. Igen med en række kirker.
6. etape går til La Puebla de Arganzón, først op til 740 m.o.h. og ned til 485 m. Til gengæld er etapen kun 18,5 km, igen med smukke landskaber og kirker.
7. etape fra La Puebla de Arganzón-Haro. Højdemeterne begynder på 485, går op på 695 og ned til 470 Ebrofloden og dens omgivende vinmarker ved La Rioja samt
sukkerrosdyrkningen præger landskabet.
8. etape fra Haro – Santo Domingo de la Calzada. En let, jævn stigning fra 470 m.o.h. til 640 m.o.h.

Herberger

Her finder du en oversigt over herberger på ruten:

GPS-kort og øvrige kort

Hent GPS ruter til mobil og desktop:

Seværdigheder

Nuestra Señora del Valle, en romansk kirke fra det 12. årh. møder man i Monasterio de Rodilla. Dan var var kirken i det gamle og nu nedlagte kloster, som har givet den lille by navn sammen med slottet fra det 10. århundrede, hvis rester ses på en stenet højderyg.

Mere om caminoen