Camino Francés

Camino Francés
 er på 778 km
 og kan deles op i 33 etaper

Rutebeskrivelse

Den såkaldte ”franske rute” går fra Saint Jean Pied de Port nord for Pyrenæerne tværs over det nordlige Spanien til Santiago de Compostela. Den er den kendteste og mest befærdede af pilgrimsvejene til Santiago.

Tre af de vigtigste ruter gennem Frankrig (fra Paris, Vézelay og Le Puy-en-Velay) indgå i det på den franske side af Pyrenæerne, mens den fjerde, fra Arles, slutter det 3-4 dage senere (for vandrere) i Puente la Reina. I 1987 blev denne Camino de Santiago udpeget som den første europæiske kulturvej.

Ruten er særdeles godt afmærket med gule pile (men kun i én retning) malet på sten, træer, bygninger og med små skilte og vejskilte med stiliserede muslingesymboler og Europarådets blå og gule muslingelogoer. Caminoen går gennem de autonome regioner Navarra, La Rioja, Castilla y Leon og Galicien. Den er principielt bjergrig i begge ender med (noget af) den store sommervarme højslette Mesetaen i midten.

Logroño (hovedstad i La Rioja) er i 2017 kåret som den mest gæstfrie by i Spanien.

Herberger

Her finder du en oversigt over herberger på ruten:

GPS-kort og øvrige kort

Hent GPS ruter til mobil og desktop:

Seværdigheder

Vigtige katedraler og klostre i Pamplona, Burgos, León, Astorga og i Santiago selv, plus mange interessante mindre katedraler, kirker og andre historiske monumenter. Rig på kunst og arkitektur undervejs. Melide er Galiciens geografiske centrum, og her kommer Camino Primitivo ind nordfra. Byen er kendt for blæksprutte-restauranter, ligesom Sarria i nogen grad. Se flere seværdigheder:

caminoteca.com

Bogguide

Camino-vandringCamino-vandring for begyndere af Simon Graves.
Henrik Friediger.Mig og Caminoen af Henrik Friediger.
AndreJohn Brierley: Camino de Santiago – St. Jean – Roncesvalles – Santiago Rother Wanderführer: Spanischer Jakobsweg. Findes også som e-bog, begge med gps-spor. Rother Walkingguide: Camino de Santiago – The way of St. James, 2015. Med gps-spor. (Nordisk Korthandel, www.scanmaps.dk) Jørgen Johansen: Vejene til Santiago. Gyldendal. Henrik Tarp: Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela, Bogan forlag, 5. UDG.

Mere om caminoen