Camino Português

Camino Português
 er på 240 km
 og kan deles op i etaper

Rutebeskrivelse

Camino Português kan opdeles i flere forløb:

  • Lissabon-Porto 616 – 376 km, 13 etaper
  • Porto-Santiago 240 km, 10 etaper eller 284 km, 15 etaper., som kan opdeles i to selvstændige caminoer:  Caminho Português da Costa og Caminho Português Central
  • Caminho Português da Costa (kystruten): 258 km, 21 etaper, på 15 til 26 km. Der er en officiel variant langs kysten fra Caminha til Redondela, som er 21 km længere end ruten via Velença. En anden variant er at vandre langs kysten fra Matosinhos.
  • Caminho Português Central: 284 km, 15 etaper på 15 til 24 km.
  • Derudover er der en 3. rute i det nordlige Portugal, Caminho Português do Interior. Den er på 430 km, og er på 17 til 22 etaper. Ruten går fra Farminhão til Vilarelho da Raia ved den spanske grænse 12 km syd for Verin, herefter kan Camino Fonseca (Salamanca- Santiago de Compostela) følges. Der er to valgmuligheder fra Verin til Ourense. Farminhão ligger sydøst for Porto og går et stykke udenom denne by.

Herberger

Her finder du en oversigt over herberger på ruten:

GPS-kort og øvrige kort

Hent GPS ruter til mobil og desktop:

Historie

Den portugisiske Vej i Galicien er en kombination af historiske faktorer: broer, åbent land, kapeller, helligdomme, vejside kors, herregårde og historiske byer. Man kan desuden støde på fine eksempler på kunst, både i romansk og barikstil. Deer er en del vejaltre, “petos de animas”, opført for at kunne ofre og mindes afdøde og – ifølge traditionen – hjælpe dem lettere gennem skærsilden. Man passerer desuden en del cruseros, stenkors på stensøjler. Disse kan være placeret på steder, hvor man tilbad naturen i hedensk tid. Gæstfrihed, som tilbydes af mennesker langs ruten, er legendarisk. Et karakteristisk træk er den varme imødekommenhed, pilgrimme oplever. Denne skik opstod i middelalderen, da munke og præster drev sygehuse/ hospitaler, som blev grundlagt af monarker og adel.

En del af ruten følger direkte en af de betydelige romerske veje, der dannede rygraden i den romerske Gallaecia og fortsatte med at være i brug i mange århundreder, såsom Via XIX. Bygget i det 1. århundrede e. Kr. under kejser Augustus, var den siden kendt i klassiske værker som rejseruten for Antonino, der blev oprettet ved begyndelsen af det 3. århundrede e.Kr. under Caracalla tid.

Flere steder er de gamle romerske veje afløst af moderne veje som f.eks. N-550 (mellem Vigo og A Coruna). Ruten langs Atlanterhavskysten i Portugal og Spanien, blev brugt af dronning Isabel af Portugal (1271 – 1336) for at gøre mindst én pilgrimsrejse til Santiago de Compostela. Dronning Isabel blev kanoniseret i 1626, og det fejres på hendes festdag, den 8. juli.

Mere om caminoen