Frivillig hospitalero på herberg i Spanien

Pilgrimme på vej til herberget i Astorga, Siervas de Maria. Foto: Karin Cardel

Covid-19

Spanien er nu stort set åbnet igen, og der forventes flere pilgrimme og dermed også mere hjælp på Alberque Siervas de Maria. Der bliver desværre fortsat ikke betalt 10 euro om dagen, som der står i aftalen, det bliver der igen når økonomien bliver bedre. Er du intereseret send en mail til hospitalero@santiagopilgrimme.dk eller kontakt Tone Kirkeby på telefon 2398 5502.

Frivillig hjælper på et pilgrimsherberg
– en særlig oplevelse

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme formidler danske hospitaleros til herberger på caminoen. Vi har for tiden aftale med herberger både i Astorga, Cizur Menor og Triacastela på Camino Francés.

Hvad er en hospitalero?

Som hospitalero på et herberg arbejder du frivilligt mod gratis kost og logi. Du gør en forskel som hospitalero, fordi frivilligt arbejde er med til at holde herbergerne i gang.

Typiske arbejdsopgaver som hospitalero:

  • Tage imod pilgrimme: Indskrivning, information om herberget og byen og hjælp med praktiske problemer når det er muligt
  • Daglig rengøring

Se mere om livet som frivillig på caminoen i Niels Henrik Lieberkinds artikel i Pilgrimmen nr. 33.

Hvordan bliver jeg frivillig hospitalero på caminoen?

Foreningen har lavet aftaler med flere herberger på caminoen om formidling af danske frivillige. Aftalen kan gøre det nemmere for dig at vide, hvad opgaverne går ud, og få en god kontakt.

Det er også muligt at lave aftaler med herberger på egen hånd om at arbejde som hospitalero. Nogle herberger forudsætter, at deres hospitaleroer har gennemgået et ca. tre dages kursus. Det indgår ikke i foreningens aftaler om formidling.

Hospitalero i Astorga på Camino Francés

Herberget hedder Siervas de Maria, som betyder Jomfru Marias tjenere. Det drives non-profit af en lokal pilgrimsforening, bl.a. støttet af pilgrimsforeningen i Trier. Der er 156 senge fordelt i større og mindre rum og der er åbent hele året. Hospitaleros har vagter fire timer ad gangen, bor på eget værelse og deler typisk køkken fire og fire.

Mulighed for spanskundervisning

Mens du er hospitalero har du mulighed for at deltage i spanskundervisning hos sproglærer María González García for 10 € pr. time. Undervisningen foregår dels i Marías undervisningslokale og på de lokale museer og forretninger. Evt. spanskundervisning aftales under opholdet.

Livlig by med rig historie

Astorga er hvad vi i Danmark ville kalde en provinsby med mange aktiviteter og oplevelsesmuligheder, rig, gammel historie og alsidigt forretningsliv. Byen ligger 260 km før Santiago de Compostela. Det er let at komme til og fra Astorga med offentlig transport, men mange hospitaleros vælger ganske naturligt at gå.

Vilkår i Astorga

Arbejdet som hospitalero består af 2 – 3 times daglig rengøring:

  • Redning af sengene
  • Gulve i sovesale – fejning, støvsugning
  • Badeværelser: Toiletter og gulve vaskes hver dag. I Siervas de Maria kommer ekstern rengøringshjælp.
  • Køkken og opholdsrum – fejning, støvsugning og vask efter behov

Desuden medvirker du som hospitalero til at tage imod pilgrimme Registrering og formidling af information om refugiet og landsbyen og bistand ved problemer, hvis det er muligt.

  • Transport til og fra Astorga er for egen regning – mange vælger at vandre
  • Herberget kan modtage flere hospitaleros ad gangen
  • Du bor på eget værelse, som kan låses, og deler køkken med andre hospitaleros ofte fire ad gangen
  • Som hospitalero modtager du €10 pr. dag.

Se mere om Siervas de Maria i Astorga på herbergets hjemmeside

Hospitalero i Triacastela på Camino Francés

Herberget Aitzenea i Triacastela har 38 sengepladser og er åbent fra påske til oktober.

Myndighederne i Galicien arbejder med at ændre betingelserne for frivillige hospitaleros på private herberger, det medfører desværre at Aitzenea i Triacastela ikke kan modtage frivillige hospitaleros på nuværende tidspunkt.

Hospitalero i Cizur Menor på Camino Francés

Refugiet tilhørende La Orden De Malta (Malteserordenen) i Cizur Menor åbner igen til maj 2022,så der er igen muligt at blive hospitalero der. Da du som hospialero der, stort set er på hele dagen, er perioden som hospitalero kun en uge. Fra søndag til søndag, evt. mandag morgen. Der er ingen betaling for arbejdet.

Refugiet er åbent fra maj til september.

Arbejdet består i at modtage og bistå de pilgrimme der kommer til refguiet.

Er du interesseret i at prøve livet som hospitalero i en uge så kontakt Tone Kirkeby på mail tonekirkeby@yahoo.dk eller telefon 2398 5502 for at høre nærmere om forholdene og betingelserne.

Læs evt. om refugiet på Malteserordenens hjemmeside.

Vil du vide mere om at blive hospitalero?

Du er velkommen til at kontakte foreningens koordinator og kontaktperson for hospitaleros, som kan oplyse nærmere og formidle ”booking” af arbejdsperioder på herberget:

Tone Kirkeby 23 98 55 02 
hospitalero@santiagopilgrimme.dk