Pas på dig selv og undgå skader

Din almene sundhedstilstand er vigtig for en god vandring. Få gode råd med på vejen om, hvad du kan gøre for at få en god camino.

Her er lidt gode råd til, hvad du kan tage af vitaminer mv. inden og imens du er på caminoen:

  • Q10 – start gerne inden du tager afsted. Kan modvirke den stigning af oxidativ stress, der følger med hård fysisk anstrengelse og efterfølgende reducere skader på musklerne.
  • B1 før og undervejs (til at holde væggelusene på afstand, fordi blodet forekommer dem uattraktivt).
  • Lavendel-, eucalyptus- og tee-tree-olie siges også at virke frastødende på væggelus.
  • Noget afkølende spray til insektstik, “Akut ” fra Autan.

Spanske apoteker – Farmacia – findes overalt, selv i de mindre byer, og personalet er generelt yderst hjælpsomt og ofte er der mindst én, der taler engelsk. Traditionen med at give et godt råd mod diverse skavanker holdes i hævd. Medicinpriserne ligger lidt lavere end i Danmark, og udbudet er meget alsidigt.

Vabler

Vabler hører man en del om på caminoen. Nogle pilgrimme får dem i udstrakt grad. Andre slipper. Vabler kommer af varme og fugtighed kombineret med føddernes gnubben mod støvlen. Derfor kan vandresandaler være en et alternativ for vabelplagede.

Her kommer lidt gode tips til, hvordan du kan undgå at få vabler, men også til, hvad du skal gøre, hvis skaden er sket:

  • Man holder fødderne tørre ved at holde ca. 10 min. pause for hver time, tage støvler og sokker af og skifte til tørre sokker. Hæng de fugtige sokker til tørre på rygsækken.
  • Når man ændrer snøring hver gang man tager støvlerne af, får man flyttet evt. friktionssted.
  • Hold øje med røde, irriterede pletter og sæt evt. sportstape over. Nogle sværger til lidt uld.
  • Når/hvis skaden er sket, må man punktere vablen, så væsken kan komme ud. Brug en nål og sytråd, som stikkes tværs gennem vablen og efterlad noget tråd, som virker drænende.
  • Sæt et plaster og sportstape over efter desinfektion med jod (Topionic) eller klorhexidin, påført med vat(pind). Lad det sidde en dags tid, hvorefter tråden trækkes ud og man smører med Topionic el. klorhexidin igen.
  • Compeed-plaster vil nogle gerne bruge. Det kan forskubbe sig og kan holdes fast af sportstape eller “englehud”. Og så er det en dyrere løsning, end den med nål/tråd/plaster.
  • Læs mere i Den ultimative guide til at undgå og behandle vabler på turen

Fodsvamp (fungus)

Fodsvamp, som rigtig mange har, især de, der bruger gummisko, trives rigtig godt på varme og fugtige fødder. Den kan udvikle sig rigtig meget, hvis man ikke holder fødderne tørre, evt. med pudder.
På apoteket kan du købe “Panfungol gel” mod lidelsen.

Skinnebensbetændelse (tendinitis)

Skinnebensbetændelse er en irritationstilstand ved knæet/skinnebenet, som ses ved langvarig belastning af underbenet. Tilstanden kaldes også ‘shin splints’ eller ‘tibial stress syndrom’. (Tibia er det latinske navn for skinneben).

Irritationen af skinnebenet skyldes først og fremmest overbelastning. Hos pilgrimme/caminovandrere ses den i “udbrud” efter en længere vandring nedad.

Tilstanden ses ved længerevarende belastning af underbenet og ved aktiviteter med mange landinger som for eksempel løb.

Tilstanden viser sig ofte som en irritation af senerne (tendinitis) på skinnebenets indvendige side/bagside. Her hæfter de store lægmuskler, som er med til at bøje foden og sætte af, når man løber eller springer.

Hvordan kan du forebygge skinnebensbetændelse?

En god ide er at vandre med vandrestave – de aflaster kroppen med omkring 20 % og du nedsætter risikoen for skader. Det er også en god ide at starte i god tid med træningen.

Hvordan behandles skinnebensbetændelse?

Kortere og langsommere vandringer, evt. smertestillende Ibuprofen (som er det virksomme stof i f.eks. Brufen). Ibofen er et alternativ. I Danmark er Ibumetin et billigere alternativ. Det bruges mod betændelse og gigt, fås i håndkøb på Farmacia.

Ekspresbehandling kan være: 1 eller 2 dages hvile med 3 Ibuprofentabletter om dagen samt Iboprofensalve (Ibumetin) på benet. Og så kommer det vigtigste, som hospitalera og sygeplejerske Louisa anbefaler:

“Den morgen, I vandrer videre skal I ikke tage Ibuprofen tabeletter!!! Samtidig med, at pillerne er betændelseshæmmende, er de nemlig også smertestillende. I er nødt til at “lytte” til benet: Hvis det begynder at gøre ondt igen, så tag ind til på næste herberg, sørg for hvile, og tag Ibuprofen tabeletter og Ibumetin-salve. Men stadig ingen tabletter, når I går videre næste morgen…”

Medicin med euforiserende stoffer

Hvis man har brug for medicin med euforiserende og eller narkotiske stoffer (f.eks. morfin), bør man af hensyn til told- og sikkerhedskontrollen hjemmefra medbringe en såkaldt Schengenattest, som fås på apoteket, hvor man købte medicinen. Hér får man også nærmere vejledning. Attesten verificerer, at man har ret til og behov for netop denne medicin

Links

Pilgrimssange

Rejsen til Spanien

Transport fra Danmark og til startsted for din camino vandring, kan godt give mange spekulationer over mulighederne. Har du tid nok, så gå hele vejen hjemmefra din bopæl i Danmark.....

Sådan udfylder du pilgrimspasset

Hablas Español?

Pilgrimspasset er vigtigt på caminoen

Pilgrimskontoret i Santiago

Hvilken forsikring skal du bruge?

Sundhedskort og EU-sygesikringskort

Takt og tone på caminoen

Træning til caminoen

Mindst to måneder - gerne tre - før man tager på camino bør man begynde træning

Udstyr og pakkelister

Det er vigtigt nøje at planlægge, hvad man skal bære med i sin rygsæk. Normalt bør man ikke tage mere med end 10 % af sin egen vægt med.

Caminoen på Momondo

På rejseportalen Momondo kan du finde en udførlig guide om caminoen med alt, hvad du bør vide, før du skal gå ruten.

Posten kører rygsækken

Er du træt af at bære din rygsæk, så kan du få den transporteret af det spanske postvæsen Correos.