Træning til caminoen

Gå i gang med træning mindst to måneder før du tager på camino, så din krop kan vænne sig til den øgede belastning.

Det er vigtigt at være forberedt før caminoen. Gå en 1/2 time hver dag, og forøg så til fem, 10, 15 og 20 km en gang ugentligt op mod afgang.

Hen ad vejen bør man også træne med den rygsæk, man skal have med, ligesom det er vigtigt at bruge de støvler/sandaler, man vil bruge på caminoen. Fødder og fodtøj skal vænne sig til hinanden.

Rygsækken skal have sin del af opmærksomheden: sidder 70-80 % af vægten på hofterne og ligger den tæt på ryggen?

I Pilgrimmen nr. 24 giver Kirstine Vangsgaard Jørgenssen, tidligere idrætslærer og meget andet, gode råd (i lettere redigeret form):

  • Det er alfa og omega, at kroppen er i god træningstilstand dvs. har været gennem fysiske belastninger i de store led; knæ- og hofteled, samt ”muskelkorsettet” (mave- og rygmuskler).
  • Når kroppens store led og muskelgrupper er udsat for belastning udvikles der spænding i muskelfibrene, og disse vil forkorte sig (elastik effekt).
  • Derfor er det vigtigt, at man under eller umiddelbart efter sin træning sørger for at led og muskler vender tilbage i deres naturlige form og længde ved at strække ud i led og i de primære store muskelgrupper; lægmuskler, lårmuskler for/bag, sædemuskler, mave- og rygmuskler.
  • Endvidere er fod/ankelleddet, bryst- og skulderledsmuskler også vigtige områder at være opmærksomme på.
  • Lege- og motionsredskaber i parker kan være gode pausesteder til at strække ud ved, og det giver fornyede kræfter videre fremad. Ligesom et varmt bad efterfølgende giver et kropsligt velvære.
  • Det er bedst, hvis kroppen er blevet “vækket” gennem en god morgenstrækning (kan gøres i sengen), inden man starter ud på dagsetapen.
  • Er der små forhøjninger eller en trappe i nærheden, er det god opvarmning for fod- og knæled ved at vippe og bøje i disse led.
  • Som vandringen skrider frem, vil kroppen langsomt blive mere og mere varm, sådan at brusk-binde- og muskelvæv bliver mere elastiske. Undervejs er det vigtigt med nogle afslappende ”stræk-ud-pauser” og gerne i forbindelse med indtagelse af lidt mad og drikke.
  • Efter en dagsmarch på fx 25 km med en rygsæk på syv kg kan belastningen på kroppen have været fysisk hård, og hvile er derfor yderst påkrævet.

Pilgrimssange

Rejsen til Spanien

Transport fra Danmark og til startsted for din camino vandring, kan godt give mange spekulationer over mulighederne. Har du tid nok, så gå hele vejen hjemmefra din bopæl i Danmark.....

Sådan udfylder du pilgrimspasset

Hablas Español?

Pilgrimspasset er vigtigt på caminoen

Pilgrimskontoret i Santiago

Hvilken forsikring skal du bruge?

Sundhedskort og EU-sygesikringskort

Takt og tone på caminoen

Udstyr og pakkelister

Det er vigtigt nøje at planlægge, hvad man skal bære med i sin rygsæk. Normalt bør man ikke tage mere med end 10 % af sin egen vægt med.

Pas på dig selv og undgå skader

Få gode råd til, hvordan du undgår vabler og væggelus. Og hvad du kan gøre før og under caminoen for at undgå skader

Caminoen på Momondo

På rejseportalen Momondo kan du finde en udførlig guide om caminoen med alt, hvad du bør vide, før du skal gå ruten.

Posten kører rygsækken

Er du træt af at bære din rygsæk, så kan du få den transporteret af det spanske postvæsen Correos.