Træning til caminoen

Gå i gang med træning mindst to måneder før du tager på camino, så din krop kan vænne sig til den øgede belastning.

Røde sko ved Immervad og Lindelly. Foto: Kim Clausen

Fødder parat til træning. Foto: KimClausen

Det er vigtigt at være forberedt før caminoen. Gå en 1/2 time hver dag, og forøg så til fem, 10, 15 og 20 km en gang ugentligt op mod afgang.

Hen ad vejen bør man også træne med den rygsæk, man skal have med, ligesom det er vigtigt at bruge de støvler/sandaler, man vil bruge på caminoen. Fødder og fodtøj skal vænne sig til hinanden.

Rygsækken skal have sin del af opmærksomheden: sidder 70-80 % af vægten på hofterne og ligger den tæt på ryggen?

I Pilgrimmen nr. 24  giver Kirstine Vangsgaard Jørgenssen, tidligere idrætslærer og meget andet, gode råd (i lettere redigeret form):

  • Det er alfa og omega, at kroppen er i god træningstilstand dvs. har været gennem fysiske belastninger i de store led; knæ- og hofteled, samt ”muskelkorsettet” (mave- og rygmuskler).
  • Når kroppens store led og muskelgrupper er udsat for belastning udvikles der spænding i muskelfibrene, og disse vil forkorte sig (elastik effekt).
  • Derfor er det vigtigt, at man under eller umiddelbart efter sin træning sørger for at led og muskler vender tilbage i deres naturlige form og længde ved at strække ud i led og i de primære store muskelgrupper; lægmuskler, lårmuskler for/bag, sædemuskler, mave- og rygmuskler.
  • Endvidere er fod/ankelleddet, bryst- og skulderledsmuskler også vigtige områder at være opmærksomme på.
  • Lege- og motionsredskaber i parker kan være gode pausesteder til at strække ud ved, og det giver fornyede kræfter videre fremad. Ligesom et varmt bad efterfølgende giver et kropsligt velvære.
  • Det er bedst, hvis kroppen er blevet “vækket” gennem en god morgenstrækning (kan gøres i sengen), inden man starter ud på dagsetapen.
  • Er der små forhøjninger eller en trappe i nærheden, er det god opvarmning for fod- og knæled ved at vippe og bøje i disse led.
  • Som vandringen skrider frem, vil kroppen langsomt blive mere og mere varm, sådan at brusk-binde- og muskelvæv bliver mere elastiske. Undervejs er det vigtigt med nogle afslappende ”stræk-ud-pauser” og gerne i forbindelse med indtagelse af lidt mad og drikke.
  • Efter en dagsmarch på fx 25 km med en rygsæk på syv kg kan belastningen på kroppen have været fysisk hård, og hvile er derfor yderst påkrævet.

  Kirstine Vangsgaard Jørgensens artikel, Pilgrimmen nr. 24, side 57.