Sundhedskort og EU-sygesikringskort

Det gule sundhedskort dækker ikke længere ved sygdom på ferien. Du skal bruge det blå EU-sygesikringskort

Pilgrimme foran herberg. Foto: KirstenGebauer

Pilgrimme foran herberg. Camino Aragonés. Foto: KirstenGebauer

Siden 1. august 2014 er man ikke længere dækket af det gule sundhedskort på ferier. Mange steder (aner)kendes kortet ikke, så du skal i stedet havde det blå EU-sygesikringskort med.

Derfor kan man f.eks. ikke få hjemtransport ved sygdom og det er slut med behandling af kroniske sygdomme udenfor DK betalt af sygesikringen. I sådanne tilfælde – og hvis man søger lægehjælp på private klinikker, som man vil have dækket – skal man sikre sig ved at tegne en privat forsikring. Det kan ske hos eget forsikringsselskab (husstands- eller indboforsikringen) eller hos rejseforsikringsselskaberne. Der kan være væsentlig forskel på dækning og andre vilkår.

Det blå EU-sygesikringskort dækker på ferier op til 1 års varighed. Men selv med det blå EU-sygesikringskort er du ikke fuldt dækket, hvis du skulle blive syg eller komme til skade på ferier. Du er blot sikret på lige fod med borgerne i det land, du besøger. Og vilkårene kan være meget anderledes end hvad vi er vant til i Danmark.

Det betyder blandt andet, at du i nogle lande kan risikere en egenbetaling i forbindelse med sygdom, hvis man ikke har tegnet en særlig forsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker  fx ikke planlagt behandling, hvis du for eksempel rejser til udlandet for at gennemgå behandling af den ene eller anden slags.

Dertil kommer, at kortet heller ikke dækker, hvis behandlingen ikke er akut, men derimod kan vente, til du kommer hjem fra ferie igen.

Det gule sundhedskort er lagt mindre kendt i Spanien og andre lande udenfor Danmark, så det anbefales at få det blå EU-sygesikringskort med. Det bestilles vis internettet hos kommunen/borger.dk. Ellers hos Borgerservice.

Læs mere om og bestil det blå EU-sygesikringskort (borger.dk)

 

Det har du ret til med det blå EU-sygesikringskort i Spanien

Du har ret til sygehjælp på samme vilkår som personer, der er offentligt sygesikrede i Spanien. Derfor kan du komme til at betale (en del af) behandlingen selv, hvis spanske borgere i en tilsvarende situation også skal betale. ”Det blå” dækker – foruden lægehjælp på offentlige klinikker og skadestuer – ambulancetransport til sygehus. Tandlægehjælp og receptpligtig medicin dækkes kun delvis. Der er kun tilskud til visse akutte tandlægebehandlinger.

  • Nogle hospitaler og sundhedscentre (”centro sanitario”) tilbyder både privat behandling og offentlig behandling. Det er op til dig selv at fortælle hvilken behandling du ønsker, idet udgifter til behandling af private læger ikke kan refunderes. Hvis du bliver bedt om at betale på forhånd, bliver du ikke behandlet under det offentlige sundhedssystem, og dit blå kort vil ikke blive accepteret.
  • Den behandlende læge afgør, om det er nødvendigt at give behandlingen under opholdet.
  • Du kan gå direkte til en læge/skadestue/sundhedsklinik, der er tilknyttet den offentlige sygesikring i Spanien, og vise dit EU-sygesikringskort.
  • Du har ret til den læge- og hospitalsbehandling, medicin mv., der bliver nødvendig under opholdet. Kontrolundersøgelser f.eks. efter sygdomsbehandling kræver et særligt arrangement, tal med egen læge eller SOS.
  • Udgifter til lægehjælp og medicin kan man få refunderet når man kommer hjem. Husk at få kvitteringer for dine udgifter. Efter ansøgning hos SOS kan de eventuelt refunderes. 0045 70 10 75 10 / 70 10 50 55.

Læs mere på huskdetblaa.dk


Hvis uheldet er ude

Dækning af hjemtransport kræver en privat rejseforsikring. Tal med dit forsikringsselskab – også om bagageforsikring, der ofte er med i en indboforsikring. Der er et utal af ordninger, bl.a. med forsikringer i forbindelse med visse kreditkort og det faglige hus, private rejseforsikringer, m.v. Det medfører, at en del risikerer at bliver overforsikret eller dobbeltforsikret.

Hvis du er i tvivl, når du opholder dig i udlandet, kan du ringe til +45 70 10 75 10, som er SOS International –

SOS International administrerer refusioner og betaler regninger for Den offentlige Sygesikring og for flere danske forsikringsselskaber. Har du haft et udlæg eller modtaget en regning på behandling af sygdom under din ferie, skal du anmelde det ovenfor til enten den offentlige rejsesygesikring (via SOS) eller til en privat rejseforsikring. Det er ikke en ”joke”, man skal omvejen ad SOS for at nå ”den offentlige sygesikring”s afdeling for refusioner.

Læs mere om SOS International

Du kan også hente App’en “European Health Insurance Card” til din mobil eller tablet:

Hent i iTunes Store (
 Hent i Google Play (Android)