Turen går til Camino de Santiago og Nordspanien

Turen går til Camino de Santiago og Nordspanien
Forlag: Politikkens Rejsebøger
Forfatter: Gitte Holtze
Udgivelsesdato: 07. april 2020
ISBN: 9788740055894
Pris: 140
Sider: 144
Genre: Guides

BAGSIDETEKST:
Bogen dækker Camino de Santiago, Navarra, Rioja, Castilla y León, Galicien, Cantabrien og Asturien, Baskerlandet, Aragonien og Catalonien. Vi giver indblik i livet i Nordspanien og forklarer politiske og kulturelle problemstillinger. En række artikler går bag om Camino de Santiago, kunst og kultur, arkitektur, mad og drikke, historie, natur og geografi. Desuden er bogen rigt illustreret med fotos og kort.

FORLAGETS FORFATTER-PROFIL: Ole Loumann (f. 1957). Kommunikationsrådgiver i ipress.dk Har rejst og arbejdet i Spanien og Latinamerika siden 1988.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:
Som alle Politikens “Turen går til” rejsebøger, ligger også denne bog godt og fristende i hånden og i tasken. Ordet Nordspanien står med fede typer og angiver præcist hovedformålet: nemlig en introduktion til og guide i de områder Camino de Santiago passerer igennem.

Efter de første 25 siders generel introduktion (emnerne opremses på bagsiden), begynder den egentlige guide. Og her skiller bogen sig ud fra den typiske Camino guide, idet diverse emner her behandles i små korte afsnit, hvori pilgrimsruten blot er et af de mere gennemgående temaer. Oplysningerne handler hovedsageligt om steder og byer beliggende enten på selve Caminoen eller i en kort distance fra den. De meget skematiske oversigtskort er forsynet med numre der indikerer byer med herberge/hotel m.v.

Denne opsætning gør, at bogen ikke er så anvendelig som egentlig camino-guide, men snarere må betragtes som en slags kulturhistorisk supplement for den videbegærlige pilgrim der ikke har noget imod at medbringe lidt extra ballast i rygsækken.

Bogen kan sagtens bruges som inspirations og lystlæsning undervejs. Oplysningerne er relevante og giver et godt fingerpeg om, hvad man (også) kan tage sig til, mens man er på Caminoen – i alt fald hvis man har tid til at bøje lidt af fra den “slagne rute”.

Der er dog en ting jeg finder problematisk, nemlig at jeg på en sovesal ved aftentid sandsynligvis må ty til enten et forstørrelsesglas eller en pandelampe for at kunne tyde bogens meget komprimerede tekst-blokke. Måske er den sat op med henblik på en fremtidig udgivelse som e-bog? For nogle (ældre pilgrimme?) vil denne stærkt komprimerede udformning af en alm. papir-bog nok være et minus. Ærgerligt, for med en e-reader/iphone kunne den sagtens bruges som sekundær “back-up”.

Efter min mening vil Turen går til Camino de Santiago og Nordspanien i alt fald ALDRIG kunne erstatte en “regulær” camino guide med alt hvad dertil hører af detaljerede vandrekort, udførligt angivne herbergsadresser og andet relevant. Kører man i bil og vil “snuse” lidt til Caminoen, er bogen derimod ganske udemærket. Den kommer vidt omkring både på selve Caminoen og på begge sider af vandreruten.

Se også