The Way – DVD film med Martin Scheen

The Way – DVD film med Martin Scheen
Forlag: DVD-film
Forfatter: Emilio Esteve
Udgivelsesdato: 1. januar 2011
ISBN: IMDB nr. 1441912
Pris: Ca. kr. 70
Sider: 2 timer og 3 min.
Genre: Guides

The Way

Martin Sheen spiller den amerikanske øjenlæge Tom, der får besked på, at hans eneste søn er fundet død under en pilgrimsvandring på Caminoen - den berømte pilgrimsrute, der stækker sig fra Pyrenæerne i Sydfrankrig til byen Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien - også kaldet Jakobsvejen, opkaldt efter disciplen Jakob.

Drevet af sorg og skyld vælger den fraskilte læge at lægge tilværelsen i Californien bag sig for at begive sig ud på den 800 km lange Camino. Med sin søns rygsæk og en metalæske med sønnens aske vandrer han af sted. På vandringen møder Tom andre pilgrimsvandrere, der også har deres helt personlige grunde til at vandre. Der er den irske forfatter Jack (James Nesbitt), der lider af skriveblokering. Der er den sjove, men fedladne hollænder Joost (Yorick van Wangeningen), der bare trænger til at tabe nogle kilo. Vi møder også den canadiske kvinde Sarah (Deborah Kara Unger), der kæmper med skyld og vrede efter en abort og et forlist ægteskab.

Som så mange andre på Caminoen har ingen af de fire pilgrimsvandrere tilsyneladende dybere spirituelle grunde til at vandre. Men hver især oplever de - på trods af deres forskellighed - at blive til hjælp for hinanden, og hver for sig får de også et møde med Gud.

Tom tror egentlig, at han vandrer Caminoen for at vise sin søn den sidste ære, men langsomt finder han ud af, at turen dybest set handler om en "indre vandring" for hans egen skyld. En vandring, hvor han reflekterer over sit forhold til sin søn, men ligeså over sit forhold til Gud.

Filmen er langsom og meditativ i sit udtryk med smukke naturoptagelser og væsentlige dialoger mellem de fire hovedkarakterer. Og som sådan giver filmen et fint billede af, hvad en pilgrimsvanding drejer sig om. Men for samtidig at skabe et par nødvendige temposkift, har instruktøren Emilio Estevez (Bobby) lagt et par mere spændingsfyldte scener ind i filmen. Estevez er i øvrigt søn af Martin Sheen og spiller ligeså rollen som Toms søn.

En pilgrimsrejse er både en ydre og en indre vandring. Den ydre, hvor man rent fysisk bevæger sig alene eller sammen med andre. Men der er også tale om en indre vandring, hvor pilgrimsvandreren reflekterer over sit forhold til sig selv, sine medmennesker og til Gud. Det formår filmen at vise på en troværdig måde, så man klart fornemmer, at de fire hovedpersoner ikke er helt de samme, da de ankommer til katedralen i Santiago.

"The Way" er ikke et sublimt kunstværk, og den er heller ikke overfyldt med åndelige pointer, men den fortjener sine fire stjerner, fordi den formår at sætte det postmodernistiske menneskes spirituelle og menneskelige problemer ind i en vedkommende ramme.

Hver for sig har de fire personer indre dæmoner at slås med. Men naturen, samtalerne og vandringen gør noget ved dem. På den vis bliver filmen en fin påmindelse om, at vi alle i en fortravlet hverdag har brug et timeout – en tid til stilhed, bøn og refleksion, hvor vi tænker vores livssituation igennem og justerer kursen i vort liv.

Filmen er ikke udgivet med danske undertekster.

 

Link til IMDB med fakta om filmen

Link til anmeldelse af filmen på Film & Tro

Link til officiel trailer video

Link til Imusic hvor du kan købe DVD

Se også