Skabelon til Ruter v2.

Kobberdammen. Foto: Lasse Antonissen.

Hurtige link

Transport - Kort over ruten

Afstande

Etapen er 26 km i alt:

  • Helsingør – Sankt Jakobs Kapel 10 km
  • Sankt Jakobs Kapel – Esrum Kloster 16 km

Rutebeskrivelse

Start fra muslingeskallen foran Helsingør Station.

Jernbanevej krydses, gå over torvet og op gennem Brostræde og TH ad Stengade. TV ad Sct. Anna Gade og TH til Domkirken. Herfra ad Kirkestræde frem til Sct. Mariæ Kirke og Karmeliterklosteret. I brostenene foran Sct. Mariæ Kirke er nedstøbt en muslingeskal. Gå ad Buxtehudestræde og TH ad Sct. Anna Gade, TV ad Kongensgade/Kronborgvej indtil lyskryds.

Over Kongensgade/Kronborgvej og ud ad Nygade. Lige efter Den Katolske Kirke TH ad Marienlyst Allé, forbi Marienlyst Slot og videre ad Gl. Hellebækvej, der følges til enden, hvor der gås ind i skoven, Teglstrup Hegn. Følg skiltene til Esrumvej, som krydses, og der gås efter skiltene i den sydlige del af skoven.

Alternativ kortere rute (ikke afmærket): Drej TV ved vejens sidste hus og følg stien sydpå med golfbanen på venstre side. Fortsæt til udgangen af skoven. TH ved Planteskolen (nedlagt). Esrumvej krydses og følges mod vest til indgang i skoven til venstre lige efter nummer 221. Se ruten indtegnet på kortet nedenfor.

Ud af skoven ved Gurrevej 291 og TH ad Gurrevej. Forbi Gurre Kirke, Sankt Jakobs Kapel og Gurre Slotsruin indtil der gås TH ind i skoven Gurre Vang over for Gurrevej 447. I skoven følges skiltene videre gennem Horserød Hegn, Risby Vang og Klosterris Hegn til udgangen ved Klosterrisvej. Gå mod syd ad Bøtterupvej. TH ad Slamatvej (grusvej), som følges. Kryds Plejeltvej og fortsæt ad Nørrerisvej. Ved mærket/pilen drejes TV ad den gamle skolesti langs markskellene. Er skolestien ikke farbar, fortsættes ad Klostermarksvej til Villingerødvej.

På et tidspunkt til højre og stien følges til Villingerødvej nås. TV ad Villingerødvej ned til Esrum By. TH ad Esrum Hovedgade, TV ad Klostergade til Esrum Kloster.

Kort over ruten

Du kan nemt få kort over ruten Helsingør – Esrum ind på din mobil. Så kan du altid se, hvor du er, og hvilken vej ruten går.

Hent GPS-kort til mobil

  1. For at se GPS-kortet på din mobil, skal du hente en GPX-viewer app. Nogle er gratis, andre koster et beskedent beløb.
     Hent app (iPhone)
     Hent app (Android)
  2. Når du har GPX-viewer app på din mobil, er du klar til at hente GPS-kortet
      GPS-kortet

<iframe class="alltrails" src="https://www.alltrails.com/widget/trail/denmark/central-denmark/rundt-om-bolling-so?u=m" width="100%" height="400" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" title="AllTrails: Trail Guides and Maps for Hiking, Camping, and Running"></iframe>

Kortet viser både den skiltede rute og den alternative rute i Teglstrup Hegn.

Indkøb på vejen

Helsingør har et stort udbud af caféer og restauranter. Efter du forlader Helsingør er der er ingen indkøbsmuligheder på etapen. Derfor er det en rigtig god ide at proviantere godt i Helsingør, hvor mulighederne er mange. Nemmest for ruten ligger:

Fakta Q på Helsingør Station. Jernbanegade 7, dagligvarer.
Kvickly, Stjernegade 25 (50 m til venstre fra Kronborgvej), dagligvarer og bager.
På Gurrevej 318 ligger blomsterhandleren Botanic, hvor du kan få småfornødenheder. Tjek åbningstider.

Planlægger du at overnatte og vandre videre næste dag, er første indkøbsmulighed på den etape Netto i Nødebo, der er åben 07-22 hver dag.

Seværdigheder undervejs

Kronborg Slot

Erik af Pommern opførte omkring 1425 borgen Krogen på en lille pynt ved Øresund. Frederik II ombyggede i 1574-85 borgen til et prægtigt renæssanceslot, som han gav navnet Kronborg. I 1629 blev Kronborg hærget af en stor brand, men Christian IV, genopbyggede slottet i samme stil.

Fra 1785 til 1924 blev slottet brugt som kaserne. Herefter blev det restaureret og åbnet for publikum i 1938. I 2000 blev slottet optaget på Unescos liste over verdens kulturarv. Slottet ligger uden for den afmærkede pilgrimsrute.

Domkirken Sankt Olai Kirke

Opført i romansk stil frem til ca. år 1500, hvor kirken blev viet til den norske konge Olav den Hellige, der døde som martyr i slaget ved Stiklestad. Hans jordiske rester blev lagt i et helgenskrin i Nidarosdomen i Trondhjem og har siden middelalderen været et valfartsmål for pilgrimme.

Sct. Mariæ Kirke og Karmeliterklosteret

Oprindeligt en klosterkirke, opført som en del af det prægtige karmeliterkloster (Vor Frue Kloster) i Helsingør af fattige hvidebrødre i perioden 1430-1500. Klosteret har fungeret som hospital samt som syge- og alderdomshjem. I sakristiet eller kirkekontoret kan man få et stempel i sit pilgrimspas.

Overnatning

Helsingør

Danhostel Helsingør
Nordre Strandvej 24
3000 Helsingør
Tlf. 49 28 49 49.

Vandrehjemmet ligger ud mod Kattegat på Nordre Strandvej lidt uden for pilgrimsruten.

Helsingør Camping
Strandalléen 2
3000 Helsingør
Tlf. 49 28 49 50

Udlejning af hytter og almindelig camping med teltpladser.- ligger ud mod Kattegat på Nordre Strandvej lidt uden for pilgrimsruten.

Ud over det findes hoteller i og omkring Helsingør.

Andre steder: Spørg i Turistinformationen på Kulturværftet eller søg på nettet

Helsingør Turistkontor
Kulturværftet
Allégade 2
3000 Helsingør
Tlf. 49 21 13 33 og 49 28 36 20
http://www.visit-helsingoer.dk

Transportmuligheder

Tog og busser:

Fra Helsingør Station er der togforbindelse til Hillerød og København. Der er også mange busruter fra Helsingør Station.
Se www.rejseplanen .dk

Trafikoplysninger hos DSB
Tlf. 70 13 14 15.

Trafikoplysninger hos Movia
Tlf. 36 13 14 15.

Taxi:
Taxinord telefon 48 48 48 48.