Camino med kørestol?

I foreningen Danske Santiagopilgrimme får vi mange henvendelser om caminovandring. I dag er der kommet et spørgsmål om man kan gennemføre en camino i kørestol. Svaret er JA, for det er set mange gange. Her et par tips og inspiration

Tilgængeligheden på caminoen er forbedret for handicappede og andre med nedsat mobilitet i de senere år. Generelt bliver handicappede godt modtaget og møder stor opbakning på caminoen.

Andre pilgrimme har gennemført før dig

Gennem tiderne har der altid været handicappede og syge, som gennemførte en pilgrimsfærd. Tilbage i middelalderen plejede handicappede at gå på camino i håb om et mirakel eller helbredelse sendt af St. Jakob.

En hjælper er en god ide

Filmen ”I’ll Push You” giver et godt indblik i at gennemføre en camino med kørestol. Her kan du se trailer for filmen og bestille den. Generelt vil det være nyttigt at have en hjælper med. Alternative befordringsmidler kan måske bruges, f. eks. en håndcykel, som gør det muligt at forcere bjerg- og stenveje. Nogle steder er stierne ikke egnede, men så kan man benytte de alternative veje, som cyklerne bruger.
Her kan du se, hvilken rute cyklisterne benytter

Vælg sommeren

Sommeren er det bedste tidspunkt at gennemføre caminoen i kørestol, fordi mere regnfulde perioder vil oversvømme stierne og gøre dem utilgængelige. Der er mange tilgængelige stier og asfalterede veje, der letter rejsen, men man skal altid holde øje med modgående trafik.

De mest handicapvenlige caminoer

Den franske vej eller Camino Francés er den bedste mulighed for handicappede pilgrimme, med mange tilpassede faciliteter og pilgrim hostels (albergues) undervejs. Det midterste af Camino Francés er den ”flade” højslette, mesetaen, som strækker sig fra Burgos til Leòn. Både før og efter mesetaen er der flere bakker. Camino Portugués er den fladeste af alle caminoerne, men her er en anelse færre herberger end på Camino Francés, så nogle dage kan blive længere.
Her er et planlægningsværktøj