Vejen til Rom

Vejen til Rom
Forlag: Gyldendal
Forfatter: Jørgen Johansen
Udgivelsesdato: 29. juni 2017
ISBN: 9788702024029
Pris: 349 kr.
Sider: 272
Genre: Nordisk litteratur

OM FORFATTEREN
Jørgen Johansen har gjort kulturhistorisk rejseskildring til sit speciale. I kraft af sin viden og sin evne til at perspektivere er han uovertruffen på feltet. Samtidig er hans ambition at åbne vore øjne for den europæiske dimension af vor kultur og identitet, et projekt, som undertegnede ubetinget kan tilslutte sig. Dertil kommer et klart og smukt sprog.” Sådan skrev historikeren Steffen Heiberg i Politiken om Gyldendals bog om pilgrimme og pilgrimsrejser.

BAGSIDETEKST
Via Francigena er en af Europas vigtigste kulturveje. I mere end 1.000 år blev den blevet benyttet af pilgrimme, købmænd, konger og krigere på deres vej mod Rom. Jørgen Johansen rejser i deres fodspor og passerer på rejsen byer som Milano, Genova, Lucca, Firenze og Siena. Det bliver en rejse fuld af bygninger, billeder, hverdagsliv og myte fra Europas historie og kulturhistorie: Korstogstumult, pestepidemier og renæssanceånd, søfart og handelens veje, pengevæsenets udvikling og den spirene industrialisme. I det myldrende menneskeliv på vejen møder man blandt andre ærkebiskop Sigeric den Seriøse fra Canterbury, abbed Nicolaus fra Island, den danske konge Erik Ejegod, abbedens svend Jonas fra Sorø og den tyske rejebogsforfatter Arnold von Harff, foruden italienerne selv: Dante, Boccaccio og Petrarca, Leonardo da Vinci, Michelangelo og Macchiavelli, Cosimo de Medici, Købmanden fra Prato og den religiøse fanatiker Savonarola, kirkefædrene Ambrosius og Augustin, hærføreren Francesco Sforza, Den Hellige Katarina af Siena og mane flere.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE
I foråret 2015 påbegyndes et 3.000 km. langt internationalt projekt: ”Pilgrims Crossing Borders”. En vandring der skal forbinde pilgrimsbyen Nidaros i Norge med Rom i Italien. En stor del af denne tur vil foregå på Via Francigena. Bladet Pilgrimmen har to gange bragt artikler (hhv. no. 26 og 27), skrevet af Stein Tue fra Norge, der er en af initiativtagerne bag projektet, og i Pilgrimmen no. 26 (januar 2014) beretter et medlem af Foreningen af Danske Santiagopilgrimme, James Heimann i artiklen: ”Pizza og Paven” om sin egen og Gitta Bechshøfts vandring mod Rom.
Igennem hundredevis af år har Via Francigena, dvs. vejen fra frankernes land, været en af de vigtigste rejseruter ned igennem Italien, men det er først siden årtusindskiftet at ruten er genoplivet som pilgrimsvej og er blevet kendt ude i resten af Europa.
Via Francigena er den Italienske parallel til pilgrimsvejen Camino de Santiago i Spanien, men i langt højere grad end sporet gennem Nordspanien, har den altid været den kendteste og mest befærdede rejserute mod Rom for alle, der kom nordfra – også for de mange danskere, der siden den tidlige middelalder færdedes her til fods.
Via Francigena er efterhånden så godt afmærket og så intensivt publiceret og markedsført, at det kun er et spørgsmål om tid, før denne genskabte Camino vil tiltrække tusindvis af vandrende Europæiske pilgrimme. Et skematisk kort forrest i bogen viser i grove træk hovedrutens linjeføring fra Canterbury ned gennem Europa mod Alperne og Sankt Bernhardpasset og videre ned over Posletten mod Rom. www.viefrancigene.org/en/.

Denne flotte, og desværre for længst udsolgte bog, er et sandt overflødighedshorn af interessante og uundværlige oplysninger for den kulturhistorisk interesserede dansker, der planlægger en længere vandring ad Via Francigena. Italienerne selv har for længst udgivet adskillige guidebøger og kort, (også på engelsk) og man kan sagtens selv samle oplysninger, facts og fiction undervejs, men der skal nu alligevel en vis portion stædighed og ”næse” til, for at indfange så meget atmosfære og viden som Jørgen Johansen her disker op med… han har virkelig fået Italien ”under huden”, og det smitter af på læseren.
Illustrationerne er valgt med omhu og underbygger kapitlernes emner og tekst rigtig godt. Bogen kan passende indtages som et rigtigt gammeldags italiensk familiemåltid: langsomt, nydende og med masser af pauser undervejs så alle sanser får del i herlighederne…. liente, liente…. con gusto….

Se også