Frivillig (hospitalero) på herberg i Spanien

Albergue Aitzenea

Indgang til albergue Siervas de Maria

Frivillig hjælper på et pilgrimsherberg
– en særlig oplevelse

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme har gennem en årrække formidlet danske hospitaleros til herberger på caminoen.

Hvad er en hospitalero?

En hospitalero er tilknyttet et herberg en vis tidsperiode, det kan være uger eller måneder. Vedkommende arbejder frivilligt og modtager til gengæld kost og logi. Jobbet er en håndsrækning til herberget for at holde det kørende.

Arbejdet består i princippet i at tage imod pilgrimme med bl.a. indskrivning og fremvisning af herbergets faciliteter, samt rådgivning og information. Denne del af arbejdet kan være både ”smal” og ”bred”, og man kan få mange dejlige oplevelser med besøgende pilgrimme. Desuden deltager hospitaleroen i et vist omfang i rengøring af herberget og oprydning.

Det står naturligvis enhver frit for at lave en aftale med et herberg om at arbejde som hospitalero. Visse herberger forudsætter, at deres hospitaleroer har gennemgået et ca. tre dages kursus. Dette indgår dog ikke i vores aftaler om formidling.

Men disse aftaler (se nedenfor) med herbergerne er lavet for at give vores danske hospitaleros en idé om, hvad der forventes af dem og hvad de modtager – i princippet, idet man nok skal være opmærksom på, at spansk kultur og levevis jo er anderledes end den nordiske, hvilket kan være spændende at stifte bekendtskab med.

Foreningen har for tiden aftale med to samarbejdsherberger, ét i Astorga og ét i Triacastela. Byerne er interessante på hver sin måde:

Astorga er hvad vi i Danmark ville kalde en provinsby med mange aktiviteter og oplevelsesmuligheder, rig, gammel historie og alsidigt forretningsliv, mens Triacastela er en mindre by med et par supermarkeder og andre forretninger, flere restauranter, barer og herberger, farmácia/apotek – og hvor man hurtigt kommer på ”buenos dia” med beboerne. Astorga og Triacastela ligger henholdsvis 260 og 133 kilometer før Santiago de Compostela. Det er lettere at komme til/fra Astorga end til/fra Triacastela med offentlig transport, men mange hospitaleros vælger ganske naturligt at gå.

Vi har indgået en aftale med herberget i Triacastela, som herberget i Astorga har tilsluttet sig om opgaver og vilkår for hospitaleros. Aftalen kan ses under de respektive herberg.


Kunne du tænke dig at blive hospitalero, eller vil du vide mere?

Du er velkommen til at kontakte foreningens koordinator og kontaktperson for hospitaleros, som kan oplyse nærmere og formidle ”booking” af arbejdsperioder på de to herberge:

Tone Kirkeby,  23 98 55 02,   hospitalero@santiagopilgrimme.dk