IMG_2258
Camino Finisterra-Muxia

Den klassiske pilgrimsvej fra Santiago til Finisterre, hvor pilgrimmene efter traditionen brændte deres (ofte lusebefængte) snavsede og slidte tøj og samlede en muslingeskal på stranden som bevis på at have nået "Verdens Ende", er omlagt flere gange. I de senere år er den blevet nok så velorganiseret, bl.a. ved lokalregeringens mellemkomst.

Når man først er nået til Santiago de Compostela opstår naturligt spørgsmålet: skal og kan jeg gå mere? Vil jeg gå til Finisterre? Eller køre?

Det sidste spørgsmål kan besvares med: der er andre med denne overvejelse, så der er endags busudflugter fra Santiago. Både Arriva (
http://www.rudolf-josef-fischer.de/pilgerseiten/Fahrplan.html) og Monbus (http://www.compostelavirtual.com/transportes/horarios-autobus-santiago-muros-cee-fisterra.html) har en række afgange. Forhør evt. på busstationen.

Og for dem, der gerne vil gå, venter en smuk tur på fire etaper, der kan udvides med en ekstratur op til Muxia. I så fald skilles vejene i Olveiroa, hvor man går nordvestpå til Muxia (en etape, 28 km) eller sydvestpå til Finisterre( to etaper, 34 km). Desuden kan man gå mellem Finisterra og Muxia (to etaper, ialt 21 km). Med andre ord: Santiago-Finisterre-Muxia-Santiago bliver så ni etaper ialt.

Turen til Muxia berettiges af, at man kan besøge to berømte kirker. Tre kilometer fra Muxia finder man et berømt benediktinerkloster, som nu kirken San Xulian de Moraime. Byen Muxias navn referrer til minke,, som etablerede klostret.

En anden berømt kirke i området er Santuario da Virxe da Barca, som linger højt på en nøgen klippe over vandet.

Allerede fra opdagelsen af Sankt Jakobs grav i den 9.århundrede er pilgrimme begyndt at udvide rejsen til Verdens Ende, Costa da Morte (dødens kyst) eller stedet, hvor Mælkevejen ender på himmelbuen.

Fra det 12. århundrede findes Codex Calixtino Codex, et fire-binds værk, som beror i katedralen i Santiago. 3. bind beretter om Sankt Jakobs færd fra Jerusalem og traditionen med at samle muslingeskaller ved havet. Ifølge overleveringen kom Sankt Jakob med skib til kysten og døde. Hans disciple, som var fanget af romerne, lykkedes det at flygte og bringe liget til Santiago de Compostela. Under flugten med liget blev de forfulgt af romerske soldater, og da forfølgerne skulle over en bro, brast den under dem og disciplene blev reddet.
Ruten til Finisterre er ældre end kristendommen, idet den blev brugt af hedninge, der ville gå til hvad der mentes at være "Verdens Ende" eller "Dødens kyst", hvor solen dør. Bønner blev bedt og der blev gjort ofringer med henblik på at behage guderne og give håb for et nyt liv.

Denne rute er så senere blevet brugt af pilgrimme, der har besluttet at udvide deres tur indtil kystlinje Costa da Morte, eller det sidste afsnit af en rute
markeret på himlen ved Mælkevejen. Denne Xacobean/Jakobs-rute har sit udgangspunkt foran katedralen i Santiago og sit bestemmelsessted i Kap Fisterra og helligdommen af A Virxe da Barca.