IMG_2258
Sundhedsforhold

Det er sikkert indlysende, at en god camino bliver netop god, hvis man er godt forberedt, har trænet og udstyr i orden. Meget vigtigt er den almene sundhedstilstand. Fik man vitaminer og mineraler nok før afgang, evt. Q10? Måske også B1 før og undervejs (til at holde væggelusene på afstand, fordi blodet forekommer dem uattraktivt).
Lavendelolie, eucalyptusolie, tee-tree olie siges også at virke frastødende på væggelus.

Noget afkølende spray til insektstik, "Akut " fra Autan.

Spanske apoteker - Farmacia - forekommer i ofte, selv i mindre byer, og personalet er generelt yderst hjælpsomt og ofte er der mindst én engelsktalende. Traditionen med at give et godt råd mod diverse skavanker holdes i hævd. Medicinpriserne ligger lidt lavere end i DK og udbudet er meget alsidigt.

Hvis man har brug for medicin med euforiserende og eller narkotiske stoffer (f.eks. morfin), bør man af hensyn til told- og sikkerhedskontrollen hjemmefra medbringe en såkaldt Schengenattest, som fås på apoteket, hvor man købte medicinen. Hér får man også nærmere vejledning. Attesten verificerer, at man har ret til og behov for netop denne medicin:

http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Medicin/2006/Juli/Medicin_med_euforiserende_stoffer.aspx. Fortegnelse over narkotiske stoffer, iflg. FN: http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Medicin/2004/Juli/Fortegnelse_over_euforiserende_stoffer.aspx

Vabler hører man en del om på caminoen. Nogle pilgrimme får dem i udstrakt grad. andre undgår dem.

Vabler kommer af varme og fugtighed kombineret med føddernes gnubben mod støvlen. Derfor kan vandresandaler være en et alternativ for vabelplagede.

Man holder fødderne tørre ved at holde ca. 10 min. pause for hver time, støvler og sokker af, evt. skifte til tørre sokker og hæng de fugtige til tørre på rygsækken med en sikkerhedsnål. Når man ændrer snøring hver gang man tager støvlerne får man flyttet evt. friktionssted. Hold også øje med røde, irriterede pletter og sæt evt. sportstape over. Nogle sværger til lidt uld.

Når/hvis skaden er sket må man punktere vablen, så vædsken kan komme ud - med en nål og sytåd, som stikkes tværs gennem vablen og man efterlader noget tråd, som virker drænende.

Sæt et plaster og sportstape over efter desinfektion med jod (Topionic) eller klorhexidin, påført med vat(pind). Lad det sidde en dags tid, hvorefter tråden trækkes ud og man smører med Topionic el. klorhexidin igen.

Compeed-plaster vil nogle gerne bruge. Det kan forskubbe sig og kan holdes fast af sportstape eller "englehud". Og så er det en dyrere løsning, end den med nål/tråd/plaster.

Fodsvamp (fungus), som rigtig mange mennesker, især hos folk med udstrakt brug af gummisko, trives rigtig godt på varme og fugtige fødder, og den kan udvikle sig rigtig meget, hvis man ikke holder fødderne tørre, evt. med pudder. Apoteket/Farmacia har Panfungol gel mod lidelsen.


Tendinitis, skinnebensbetændelse, er en irritationstilstand ved knæet/skinnebenet, som ses ved langvarig belastning af underbenet. Tilstanden kaldes også 'shin splints' eller 'tibial stress syndrom'. (Tibia er det latinske navn for skinneben).

Irritationen af skinnebenet skyldes først og fremmest overbelastning. Hos pilgrimme/caminovandrere ses den i "udbrud" efter en længere vandring nedad.

Tilstanden ses ved længerevarende belastning af underbenet og ved aktiviteter med mange landinger som for eksempel løb.

Tilstanden viser sig ofte som en irritation af senerne (tendinitis) på skinnebenets indvendige side/bagside. Her hæfter de store lægmuskler, som er med til at bøje foden og sætte af, når man løber eller springer.

Hvordan behandles skinnebensbetændelse?

Behandling: kortere og langsommere vandringer, evt. smertestillende Ibuprofen (som er det virksomme stof i f.eks. Brufen). Ibofen er et alternativ. I DK er Ibumetin et billigere alternativ. Det bruges mod betændelse og gigt, fås i håndkøb på Farmacia. Bent J har i Pilgrimsforum nævnt, at han har mødt en ven, som brugte et omslag af grøn ler. Det tog hævelsen på en nat. Men stadigvæk: lad være med at overbelaste, lyt nu til din krop og lad være med at spille Tarzan for så går det galt, tilføjer Bent J

Ekspresbehandling kan være: 1 eller 2 dages hvile med 3 Ibuprofentabletter om dagen samt Iboprofensalve (Ibumetin) på benet. Og så kommer det vigtigste, som hospitalera og
sygeplejerske Louisa anbefaler:

den morgen, da I vandrer videre skal I ikke tage Ibuprofen tabeletter!!! Fordi de samtidig med at de er betændelses-hæmmende også er smertestillende! Og I er nødt til at "lytte" til benet: hvis det begynder at gør ond igen, så ind i det næste herberg med hvile, Ibuprofen tabeletter og Ibumetin-salve - men ingen tabeletter når I går videre næste morgen...