IMG_2258

Camino Catalan


har som andre pilgrimsveje flere betegnelser, bl.a. The Jaume Way eller Camino Catalán por San Juan de la Peña.

Saint Jaume er Barcelonas skytsengel. En plads, en kirke, et hotel, en restaurant og lejligheder samt formentlig andre steder er opkaldt efter ham.

The Jaume Way, (Katalansk: Camí de Sant Jaume, Spansk: Camino Catalan), er er caminoen gennem Katalonien mod Santiago.
Barcelonas Camino Way. ("Jaume" er katalansk for det engelske James, Jakob/Jørgen på dansk).

Historien om Way of Sant Jaume går tilbage til begyndelsen af det 9. århundrede (år 814), da den evangeliske apostel Jakobs grav blev opdaget.

En galiciske hyrde kaldet Pelayo så en stjerne, der pegede på en bakke angiver, hvor Compostela ville opstå længere fremme. Nyheden kom hurtigt biskoppen af Iria Flavia, Teodomiro/Theodemir, for øre.

Teodomiro bestilte bakken gravet ud. Apostlens grav blev fundet og Teodomiro, meddelte - ved guddommelig inspiration - højtideligt, at resterne fundet i graven tilhørte apostlen Sant Jaume/Jakob. Efter opdagelsen blev Santiago de Compostela et peregrinations centrum for hele det europæiske kontinent. Det opfyldt alle de nødvendige krav: en grav med relikvier fra en apostel, anvendelse af en Saint som et emblem mod de utro dem, placeringen af graven og var meget nær "Verdens Ende", desuden vanskelige forhold for at gå til og det indebar et offer at stride sig ad vejen vest.

vejen blev defineret som en del af netværket af romerske veje, der indgik som et af de vigtige punkter på den iberiske halvø.
Efterhånden som flere og flere mennesker begyndte at foretage pilgrimsfærd, opstod masser af hospitaler/herberger, kirker, klostre og byer omkring ruten. Pilgrimsfærd oplevede tilbagegang i løbet af det 14. århundrede på grund af de mange krige, epidemier og naturkatastrofer. Genopretningen af ruten begyndte i slutningen af 19. århundrede, da ærkebiskoppen Payá Rico genopdagede resterne af apostlen og pave Leon XIII bekræftede forholdets ægthed.

Pilgrimsfærd blev meget populær igen i sidste fjerdedel af det 20. århundrede. Der er ingen tvivl om, at sociale, turistmæssige, kulturelle eller sportslige hensyn og forhold også har haft en stor betydning for "Jacobea"s revitalisering, men vi må ikke glemme, at ruten har fået sin prestige takket være dens åndelige værdi.

I 1987 blev Way of Sant Jaume erklæret First European Cultural rejserute og i 1993 udpeget som en del af menneskehedens verdensarv af UNESCO.

Se den fulde
beskrivelse af Jaume Way rute på vores blog , vores Camino de Santiago info eller rejseguide.

Man kan starte i Barcelona, men mere passende ville være at starte på Montserrat, den store bjerg-kloster-helligdom til "Vor Frue"/jomfru Maria en kort togtur uden for byen, som har været et centrum for pilgrimsfærd til den catalanske-talende verden i over 1000 år. Derfra har du et par ugers vandring til Logrono, hvor man kan gå videre ad Camino Frances gennem Aragonien til Santiago de Compostela.

I betragtning af hvor populær Barcelona er i disse dage, og hvor let det er at få flybilletter dertil, kan det være et godt sted at begynde sin camino.

Kilde: http://www.caminoways.com

Man kan også begynde i kystbyen Port de la Selva og slutte i Vic. Denne strækning er en såkaldt sektion et af fire på hver otte etaper frem mod Logrono på Den franske Vej, som er beskrevet på:
http://www.caminoways.com/destinations/camino-de-santiago/jaume-way---from-catalonia-to-rioja.html

Denne sektion giver mulighed for at beundre Kataloniens ubestridte arkitektoniske arv, både i isolerede klostre og i byer som den smukke og middelalderlige Girona, en af de vigtigste byer i det centrale Katalonien. Sektionen begynder med en 500 meter opstigning og man vil tilbringe de næste par dage på relativt fladt terræn, indtil din sidste dag. Her en stejl stigning op til 1249 meter, før nedstigning i Vic. Vigtige steder eer: Sant Pere de Rodes og Tal, maleren Salvador Dalís fødeby med et stort museum. Der er skove af egetræer omkring Vic. Der er barer og restauranter langs vejen