IMG_2258

Camino Vasco


- også kaldet Tunnelruten, som går gennem Baskerlandet (Euscatel) fra Hendaye/Irún ved den franske grænse 200 km til Santo Domingo de la Calzada i La Rioca. Herfra kan man fortsætte på Den franske Vej, f. eks. er der ca. tre dagsvandringer til Burgos. Irun når man nemt med fly til nærliggende San Sebastian. Ruten er også kendt som Interior-ruten eller San Adrian-tunnelen.

Turen kan afkortes i Vitoria, hvorfra der er bus til Bilbao.

Den kan gøres på ca. otte dage. Første etape er karakteristisk for engdrag, skove og bjerne. Man stiger og går ned flere gange og kommer op i ca. 296 m.o.h. ved Ermita de Santiagomendi. 2. dag, Hernani-Toulouse er meget jævnere, med en enkelt undtagelse er man i 42-76 m.o.h. 3. dag kommer igen et par stigninger, op til 320 m.o.h. - og fald og man slutter i 335 m.o.h. i Zerain. Man passerer en række mindre byer og ældre kirker, landskabet har bl.a. engstrækninger. 1135 m.o.h. ligger Limite provincial og lidt før Ermita y túnel på 3. dagen, hvor man slutter i Salvatierra, 605 m.o.h. På 4. dagens passeres San Adrián, en naturlig passage, som synes "boret" i kalkstenen.

Salvatierra/Agurain - Vitoria/Gasteiz kan være 5. dags vandring på godt 27 km, som begynder i 605 m.o.h. og slutter i 525 m.o.h., og der er ingen store stigninger og fald. Igen med en række kirker. 6. dagen går til La Puebla de Arganzón, først op til 740 m.o.h. og ned til 485 m. Til gengæld er etapen kun 18,5 km, igen med smukke landskaber og kirker. Trin 7: La Puebla de Arganzón-Haro. Højdemeterne begynder på 485, går op på 695 og ned til 470 Ebrofloden og dens omgivende vinmarker ved La Rioja samt sukkerrosdyrkningen præger landskabet. Etapa 8: Haro - Santo Domingo de la Calzada. En let, jævn stigning fra 470 m.o.h. til 640 m.o.h.

Camino Vasco kan gennemføres på cykel, og så er der mulighed for at to dages vandring bliver til een dags cykling, altså bliver otte vandreetaper til fire. Se: http://caminodesantiago.consumer.es/camino-en-bici/etapas/#camino-aragones

Andre links:
http://caminodesantiago.consumer.es/los-caminos-de-santiago/vasco/
http://tourism.euskadi.net/x65-18805/en/
http://www.irun.org/albergue/ing/index.asp
http://www.irun.org/turismo/camino_santiago.asp