IMG_2258

Camino Aragonés

- er en del af Den franske Vej. Normalt regner man Den franske Vej for stykket mellem Saint Jean Pied de Port og Santiago de Compostela. Camino Aragonés er så en variant, hvor man begynder i bjergpasset i Sompprt i Pyrenæerne - ca 100 km østligere. Fra Pau i Frankrig er der 85 km sydpå. Og fra Pamplona ca. 135 km mod øst og nord via Jaca, som også kunne være et udgangspunkt, idet byen ligger på Camino Aragonés. Som navnet antyder ligger caminoen i den autonome region Aragonien og følger bl.a. Aragon-floden på et stykke af den ialt 170 km lange vej til Puenta la Reina, hvor vejen fra Sant Jean Pied de Port og Camino Aragon mødes i den selvstyrende region Navarra. Også provinserne Huesca og Zaragoza kommer caminoen igennem og den går således syd om Pamplona.

Dronning doña Mayor, kong Sancho III’s hustru, fik byen navn efter, nemlig Dronningens Bro. Hun byggede en seks buet bro over Río Arga til brug for pilgrimme på vej til Santiago.

Somport-passet ligger i 1632 meters højde over havet, og den første strækning til Jaca via Santa Cristina, Canfranc og Villanúa falder til 800 meter m.o.h. I Jaca, formentlig efter 1. vandringsdag, venter betydelige kulturhistoriske oplevelser. Der er mure, tårne og befæstninger fra det 16. århundrede, som har beskyttet katedralen fra det 11. århundrede.
I nogenlunde denne højde (800 m.o.h.) fortsætter vejen, til tider ned i 400 meter og efter Ruesta (550 m o.h.) skal man dog op i 850 m.o.h. til Undués de Lerda fra 550 m.o.h.

Landskabet er varieret, og der er både bjerge og dale, samt storslåede udsigter på vejen.

Efter Jaca (12.000 indb.) fører ruten gennem Santa Crus de la Serós, Santa Cilia de Jaca, Puente la Reina de Jaca, Ruesta, Undués de Larda, Sangüesa, Monreal, Eunate til Puenta la Reina.

Der er ikke mange overnatningsmuligheder, så dagsetaperne bestemmes i høj grad af dem, der er.

Se også Henrik Friedigers beretning fra 2005:
http://www.caminodesantiago.dk/documents/camino_aragones.pdf

Formanden for Roskilde Pilgrimsforening, Finn Buhl, var på denne camino i 2012.: http://www.pilgrimsvandring.dk/artikel/461515:Caminoen--Tegninger-fra-Camino-Aragones