IMG_2258

Camino del Norte

At vandre på Camino del Norte er på mange måder en betagende og storslået oplevelse. På lange stræk har man det brusende hav til højre (hvis man som de fleste har retning mod Santiago de Compostela, forstås).

Snart er man langt over dette vilde hav og kan se langs klippesiderne og tinderne. Snart nede i charmerende fiskerbyer, der om sommeren omdannes til meget sørgte turistmål, eller på store sandstrande.

Det er vist de færreste pilgrimme, som har caminopremiere på Camino del Norte, for Camino Frances er nok så nem at begynde med. Der er flere herberger og kortere mellem dem på Den franske Vej end på det nordlige rute.

Til gengæld er naturoplevelsen nok så spændende og betagende, bl.a. med palmer, importeret fra den anden siden af Atlanterhavet, og der er meget ofte mulighed for frisk fisk og skaldyr på restauranterne. I hvert fald til Ribadeo i Lugo-provinsen, Galicien, hvorefter man forlader kystlandet og vandrer ind i landet, gennem bl.a. skove af eucalyptus og pinjer.
Camino de la Costa, som den også benævnes, begynder i Irun (man kommer dertil via lufthavnen i Donastia-San Sebastián).

Et par km efter Villaciosa har man chancen for at forlade den kystnære nordrute. Med 368 km tilbage til Santiago de Compostela kan man tage den såkaldte indenlandske, nordlige rute eller Den primitive Rute, der er få km kortere.

På vejen til Santiago kommer man gennem provinserne Guipúzcoa, Vizcaya, Cantabrien, Asturien til Galicien.
Turen kan gøres i 32-35 etaper/dage og er på 815-20 km (Guiderne har forskellige angivelser, og det kan være et spørgsmål, om denne camino ender i Arzúa, hvor man fortsætter de sidste 37 km til Santiago ad Den franske Vej).

Endnu i april skal man regne med 13-19 dage med nedbør, målt på månedsbasis. Temperaturen stiger fra 10-12 grader til 18-22 grader i august. Rutens nærhed til det opvarmede hav giver pæne temperaturer endnu i oktober, ca. 15 grader.

Man skal regne med en del op- og nedstigninger. Og efter kraftig regn kan stierne være lidt glatte. Vandrestave kan være nyttige.

For cyklende pilgrimme er smattede stier ikke særlig attraktive, men der er mange mindre, alternative veje, som er blevet mindre trafikerede efter at der er anlagt motorvej langs kysten til den hurtigere trafik. Her er en beskrivelse af en cykeltur på ruten (side 10).
http://www.santiagopilgrimme.dk/Pilgrimmen%2018.pdf

Ruten har godt 10.000 pilgrimme årligt, en tiendedel af antallet på Den franske Vej. Så man kan godt opleve at gå næsten alene en hel dag.

Til gengæld møder man andre pilgrimme, når man kommer ind på ét af de i alt 99 herberger, som i gennemsnit ligger med en afstand på 14 km. Uden at forklejne andre, kan man være opmærksom på fader Ernestos herberg i Güemes (efter 240 km). Hér er en særlig atmosfære.

Der er mange alternative overnatninger. Foruden hostals, som har eksisteret en tid, har den økonomiske afmatning nu fået flere private til at tage pilgrimme ind for natten - og det kan være en rigtig dejlig oplevelse.

Camino del Norte er den ældste af pilgrimsruterne til Santiago. I 900-tallet havde maurerne besiddelserne hel op nord for Den franske Vej, som derfor først kom i brug lidt senere, da maurerne var blevet trængt mod syd.

Bøger og Guider:
Tarp, Henrik: Langs kysten til Santiago de Compostela, 2012, ISBN. 978-87-7466-514-4.
The Northern Ways to Santiago (udgivet af regionsregeringerne), 2. udg. 2011. Som pdf:
http://tourism.euskadi.net/contenidos/informacion/x65_folletos/en_x65/folletos/2011/santiago/Caminos%20del%20Norte%20INGLES.pdf

Rother-Wanderführer. Jakobsweg - Cmino del Norte (von Irun bis Santiago de Compostela und bis Finisterre und Muxia, alle Etappen mit Varianten und Höhenprofilen, 33 Etappen9. 2. oplag 2012, ISBN
978-3-7633-4392-8