IMG_2258
Den portugisiske Rute - Camino Portugués
Når man som “erfaren” dansk pilgrim har gået en eller flere gange på Den Franske Vej, Camino Francés og måske også har nyet bekendtskabet med den meget smukke Camino Norde langs Biscayen, sker det ofte, at man vil prøve noget nyt.
Og dette nye kan være Den portugisiske Vej, Camino Portugués. Den kan vandres til Santiago de Compostela både helt fra Lissabon og fra Porto, som er en noget kortere rute. Der er flere ruter at vælge mellem, både én langs kysten og en længere inde i landet. Sidstnævnte skal være mere udfordrende. Lissabon-Santiago er 616 km gennem betagende uspoleret kystnært område, mens alternativet (fra Porto er på 240 km.

Selvom pilgrimsrejser fra Portugal til Santiago antages at have eksisteret allerede i den sene middelalder, blev det endnu mere populært efter at landet fik sin uafhængighed i midten 12. århundrede. Fra dette tidspunkt har man i hvert fald registreret respekt og særlig interesse for Sankt Jacob og pilgrimsfærd til Santiago de Compostela, ligesom apostlen og pilgrimsrejse til hans grav blev et af kendetegnene på identitet i den europæiske kultur i området.

Portugisere deltog ivrigt i denne fælles oplevelse, og de havde det held at blive støttet i sagen af monarker, medlemmer af adelen og de mere højtstående præster. Det er nok værd at erindre, at fra det 12. århundrede til i dag har store dele af det portugisiske vejnet været præget af pilgrimmes kommen og gåen - på vej fra byer over hele landet: Lissabon, Santarém, Coimbra, Porto, Braga, Chaves - til deres mål, Santiago de Compostela. Deres motiver var strengt religiøse. Men også kulturel, økonomisk og intellektuel udveksling blomstrede.

Den portugisiske Vej i Galicien er en kombination af historiske faktorer: broer, åbent land, kapeller, helligdomme, vejside kors, herregårde og historiske byer. Man kan desuden støde på fine eksempler på kunst, både i romansk og barikstil. Deer er en del vejaltre, “petos de animas”, opført for at kunne ofre og mindes afdøde og - ifølge traditionen - hjælpe dem lettere gennem skærsilden. Man passerer desuden en del cruseros, stenkors på stensøjler. Disse kan være placeret på steder, hvor man tilbad naturen i hedensk tid. Gæstfrihed, som tilbydes af mennesker langs ruten, er legendarisk. Et karakteristisk træk er den varme imødekommenhed, pilgrimme oplever. Denne skik opstod i middelalderen, da munke og præster drev sygehuse/ hospitaler, som blev grundlagt af monarker og adel.

En del af ruten følger direkte en af de betydelige romerske veje, der dannede rygraden i den romerske Gallaecia og fortsatte med at være i brug i mange århundreder, såsom Via XIX. Bygget i det 1. århundrede e. Kr. under kejser Augustus, var den siden kendt i klassiske værker som rejseruten for Antonino, der blev oprettet ved begyndelsen af det 3. århundrede e.Kr. under Caracalla tid.

Flere steder er de gamle romerske veje afløst af moderne veje som f.eks. N-550 (mellem Vigo og A Coruna). Ruten langs Atlanterhavskysten i Portugal og Spanien, blev brugt af dronning Isabel af Portugal (1271 - 1336) for at gøre mindst én pilgrimsrejse til Santiago de Compostela. Dronning Isabel blev kanoniseret i 1626, og det fejres på hendes festdag, den 8. juli.

Ruten begynder i Lissabon i Cathedral (SE) og fortsætter nordpå mere eller mindre parallelt med Tejo / Tajo-floden indtil Golegã. Ruten fortsætter derefter nordvest gennem den største by i Coimbra, holder øst af de vigtigste nord- syd motorvej og går gennem nogle området væk fra “den slagne vej" steder såsom Agueda, Ansiao, Oliveira de Azemeis, og Sao Joao da Madeira, før ankommer til Porto.

Fra Porto, fortsætter caminoen nordpå og krydser floderne Lima og Minho, hvor den går ind i Spanien. Stadig mod nord, er floden Ulla krydset ved Padron før man kommer til Santiago. Den samlede rute, ca. 610 km, kan opdeles i 380 km mellem Lissabon og Porto, 117 fra Porto til den spanske grænse, og 112 fra Tui til Santiago.

Selv om nogle af strækningerne er lange, skal man huske at ruten har næsten ingen stigning. Strækningen fra Lissabon til Porto kan gøres på to uger.

Lissabon til Vila Franca de Xira 37 km. Fra katedral til kanten af Lissabon (8 km) er en interessant in-byvandring, som går gennem det gamle Lissabon og videre langs Tejo-floden til Parque das Nacoes, en gammel expo område, der nu fungerer som en vigtig park for hele Lissabon. Den næste 20 km går gennem industriområder og moderne forstæder indtil Alhandra. Alhandra til Vila Franca er behagelige 4 km langs floden.
Vila Franca - Azambuja (20 km). Flad landbrugsjord ofte langs floden, og med et industriområde i tilgift.

Azambuja - Santarem (32 km). Meget fladt landområde med sektioner af vidunderligt bevarede romerske vej. Det meste af etapen går gennem dyrkede vinmarker eller store godser med tyre eller andre husdyr.
Santarem - Golega (30 km). Endnu en strækning med flad landbrugsjord og vinmarker, gennem flere små byer, og masser af heste og godser. Golega er heste-hovedstaden i Portugal og hjemsted for mange shows og festivaler dedikeret til heste.
Golega - Tomar (22 km). Nem, flad etape gennem landdistrikter med landsbyer og åbne marker. Højdepunktet på dagen er det forladte Cardiga ejendom, et gammelt palads og slot med meget at se på. Mange små byer langs vejen. Mellem byerne Atalaia og Grou skal man gennem en stor eukalyptus skov.

Tomar - Alvaiazere (32 km). Flere km af meget landlige Portugal, gennem små byer og mange marker. Meget fredelig vandring, selvom en del går på asfalterede veje.

Alvaiazere - Rabacal (33 km). Endnu lang flad vandringsdag, med vinmarker, oliventræer og fyrretræer, der dominerer landskabet. Masser af små landsbyer med barer, butikker, samt dagligvarer.

Rabacal - Coimbra (32 km). Helt landligt, indtil du er et par km uden for Coimbra, et stor universitetsby. Mest ad asfalterede veje og gennem små landsbyer.

Coimbra - Mealhada (26 km). Stille vandring, hovedsagelig på mindre veje, gennem mange små landsbyer, ikke mange faciliteter. Mealhada er en lille by med alle butikker, m.v. og er berømt for sin stegte pattegris. Der er mange (mere end 20) restauranter med speciale i retten leitão.

Mealhada - Agueda (31 km). Et mønster af små byer og landbrugsjord afløser nu flere store industriområder. Selvom byen Agueda er meget nær et af disse industriområder, er det en meget lille flod by, et behageligt sted med god private overnatningssteder.

Agueda - Albergaria a Velha (19 km). Kort stadie gennem flere landsbyer, passage over den middelalderlige (nogle siger Romersk) bro kaldet Marnel. Albergaria har en lille gammel bykerne med en via mængde moderne udvikling.

Albergaria a Velha - Sao Joao da Madeira (29 km). Et næsten ensartet forløb af områder under udvikling, og som sædvanlig løber caminoen på afstand af hovedveje. Flere meget attraktive byer langs vejen, herunder gamle Bemposta og Oliveira de Azemeis.

Sao Joao da Madeira - Porto (35 km). Dette afsnit kan forekomme noget af et hestearbejde i forhold til de andre dage, primært på grund af den lange gåtur på fortove langs trafikerede hovedveje, efterhånden som du kommer tættere på Porto. Terrænet er stadig stort set fladt, og der er et par smukke steder med romerske veje og mulighed for at hvile ved klostret Grijó, hvilket er en dejlig, skyggefuld plet til at spise en frokost.

Porto - Santiago. Denne strækning kan man gå på 10 eller 11 dage.

Porto - Vilarinho (26 km). Fra domkirken går ruten først 9 km langs byens gader til et vejkryds ved Araujo hvor caminoen drejer til højre langs en sekundær, men trafikeret vej til Vilar Do Pinheiro og Vilarinho.

Vilarinho - Barcelos (26 km). Hyggelige landlige bebyggelser og skovarealer. Ruten går nedad mod Cavado-floden, hvoreefter man når markedsbyen Barcelos.

Barcelos - Ponte De Lima (31 km). Går gennem landdistrikter og via sekundære veje med nogle skovområder. Efter Vitorino De Piaes og Portela er et langt nedad gående stykke til Lima-floden og videre til Ponte de Lima.

Ponte De Lima - Rubiaes (17 km). Mest et spor, der følger vandløb og man kommer gennem skov til Portela Grande ved 433 m.o.h. før nedstigning til Rubiaes.

Rubiaes - Valenca (17 km). Først krydses Coura-floden og man når passet S. Bento Da Porta Aberta og går ned til dalen Minho. Brostensbelagte smågader afløser veje, der fører ind i Valenca.

Valenca - Tui (3 km). Gå ned til Minho-floden og gå over Eiffel’s Puente Internacional. Fortsæt med at følge de gule pile ad smalle gader gennem byen til domkirken.

Tui - Porrino (15 km). Fra domkirken fører caminoen ned til dalen med Louro- floden, som følges til Porrino, og til sidst 7 km langs med et større industriområde og i udkanten af Porrino.

Porrino - Redondela (14 km). Først 3 km ad N-550 og derefter, i Mos, tager man mindre veje og stier gennem et skovklædte landskab indtil nedstigningen til Redondela ved Ria de Vigo.

Redondela - Arcade (Pontesampaio) (9 km). Ad mindre veje vest for N-550 og gennem en skovklædt sektion, hvorefter ruten slutter sig til N-550 ved indgangen til Arcade.

Arcade - Pontevedra (10 km). Gennem baggader i Pontesampaio og følge en snæver lille gade, hvorefter man stiger til et skovklædt område og landbrugsareal.

Pontevedra - Caldas de Reis (23 km). Gennem Pontevedra krydser man den 'gamle' Burgo bro og fortsætter gennem en lang ret skovklædt dal med en jernbane. Efter 6 km kommer man ind i et område med blandet landbrugsjord og små jordlodder og følger et spor parallelt med N-550 indtil udkanten af Caldas de Reis.

Caldas de Reis - Padron (l9 km). Et landligt og godt skovklædt område indtil Pontesecures. Kryds Ulla-floden.

Padron - Santiago de Compostela (20 km). Efter 2 km på hovedvejen følger caminoen mindre veje gennem landsbyer og marker generelt mellem jernbanen og A-9. Efter 9 km krydser man A-9 og fortsætter ad mindre veje gennem den "nye" by Milladoiro. Fra toppen af den næste bakke ser man spirene på katedralen. Lige efter at have krydset jernbanespor og Sar-floden er man i udkanten af Santiago og gule pile fører til domkirken.

Følgende adresser kan være til nytte:
Pilgrimforeningen i Lissabon (En portugisisk hjemmeside med flag i højre
side for at klikke til andre sprog): www.vialusitana.org

Afmærkning: Camino Portugués er nu defineret og godt markeret, generelt følger den sekundære og mindre veje med stille ruter langs gårde og gennem skove. Når du bruger vejene være opmærksom på trafikken og bruge den angivne strimmel mellem vejen og grøften. I 2009 blev Via Lusitana dannet, og Caminho Portugues mellem Lissabon og Porto fik et kæmpe boost. Via Lusitana er et Lissabon-baseret camino gruppe med en enorm mængde energi og engagement. Denne gruppe har påtaget sig ansvaret for at markere vejen mellem Lissabon og Porto. Der er kommet rapporter om problemområder - forsvundne afmærkninger. Fra Oporto mod nord til Spanien er afmærkningen udmærket med en kombination af skaller, sten spor og gule pile.

Terræn. På hele denne rute, bortset fra et par små bakker, er terrænet fladt. Caminoen slynger sig nordpå langs Tejo-floden i de første 3 eller 4 dage, og gennem landbrugsjord, der omfatter vinmarker, afgrøder, heste- og tyrefolde, gårde og godser.

Vejr og hvornår man kan gå. Da Nord-Portugal og Galicien ligger op ad Atlanterhavet medfører det et foranderligt kystklima. Vestenvinden sikrer en rigelig nedbør, derfor henvisninger til “Grøn Portugal” og “Green Span”. I perioder med lavt lufttryk, kan nedbøren være tung og langvarig og vandrere bør være tilstrækkeligt forberedt. Foråret er tid for køligt vejr og frisk vækst, mens det tidlige efterår anses for at være nogenlunde tørt. Sommeren kan være varm med perioder med høj luftfugtighed og herberger og hostaller er normalt overfyldt, også på grund af ferien.

Indkvartering. Særlige pilgrimsherberger findes i Quinta Cardiga, Sernadelo, og fra Porto nord er der nu et godt netværk af albergues især i Rubiães og Valença do Minho i Portugal, Tui, Porriño, Mos, Redondela, Pontevedra og Padrón, og Teo på den spanske side. Hoteller, residencias / Hostales og pensões / fondas i Lissabon og Porto og andre steder af enhver størrelse undervejs.

Information om albergues findes på www.alberguerates.com.sapo.pt og www.mundicamino.com

I januar 2012 har Xunta de Galicia åbnet et nyt vandrehjem i Pontecesures med 52 senge. AACS (Asociación Amigos del Camino de Santiago) har også åbnet en middelalderlig restaurant, KUN for pilgrimme (kaldet Mesa de Pedra) i Pontecesures, kun 100 m før Albergue de Pontecesures. Betaling i restauranten er ved donation. Restauranten er enestående i verden. Ansøgninger accepteres fra folk, der vil være hospitaleros. Der er mere information http://mesadepedra.info/.

Hvad skal man se. Katedraler i Lissabon, Coimbra, Porto, Tui og Santiago. Vigtige kirker i Lissabon, Santarem, Golega, og Coimbra. Et 12. århundrede Templar kloster i Tomar. Romerske ruiner i Rabacal (stor privat villa) og Conimbriga (hele romerske by udgravet og med et museum). Andre vigtige kirkerne på priser, Ponte de Lima, Redondela, Pontevedra, og Padron. Talrige vejkant-kors dedikeret til St James og granit kors ved Barcelos, der markerer mirakel i reletion til en hængt pilgrim. Den romerske sten i Padron kirke med forbindelser til St James. I Caldas de Reis, nær kirken St Thomas Becket på hovedpladsen er der gratis termisk fodbad for pilgrimme.

Hjælp: Pilgrimme bør også være opmærksomme på, at Venner af Caminho Portugal har et nødtelefon nummer: 915 595 213. Mange sprog tales og man er til rådighed på 24/7 basis. Se også www.vialusitana.com

Cyklister. Muligt med afstikkere omkring de skovområder. Ingen dedikeret cykling maps er i øjeblikket tilgængelige. Men fra Lissabon cyklister rapporterer rejsen er meget ligetil.

Guide bøger:
Camino Portugues, (Pilgrim Guides til Spanien # 5), The Confratemity of St James, 2011, der kan downloades såvel som i papirform.
En Pilgrims Guide til Caminoen Portugués af John Brierley. Udgivet af Findhorn Press. Dette dækker Lissabon - Santiago, med hele ruten-finding
beskrivelse og indkvartering oplysninger for hele ruten. Findhorn Press, 2011. ISBN: 978-1-84409-530-8. Raimund Joos: Jakobsweg Caminho Português, von Porto nach Santiago de Compostela. Conrad Stein Verlag.

Pilgerführer, Caminho Portugues, Sankt Jakobs Bruderschaft Österreich. Aktuellster deutschsprachiger Pilgerführer mit Plänen, geografischen Koordinaten und GPS Daten. Eigenverlag - Ringbuch um 360° umklappbar, Format A5, Gewicht zirka 17 dkg bei zirka 68 Seiten. Sankt Jakobs Bruderschaft.

Camino Portugués Porto Santiago - den portugisiske Way. Udgivet af Associação Dos Amigos Do Caminho Portugues de Santiago, Ponte de Lima. I øjeblikket tilgængelig i Ponte de Lima. Dette er en simpel guide, der viser ruten på klare kort, men begrænset information om indkvartering. Hver sektion har en oversættelse til engelsk.
Galiciske Amigos guide til hele ruten Lissabon-Santiago (castiliansk eller portugisisk) er nu på deres hjemmeside som en PDF-fil.
http://www.vialusitana.org/
http://www.caminoguides.com/camino_portugues/index.html
http://www.caminador.es/?page_id=117

Info Porto-Santiago, incl. fotos:
http://www.santiago-compostela.net/portugues/index_cp_en.html
http://www.caminodesantiago.me
http://www.csj.org.uk
http://www.planningyourcamino.blogspot.com
http://www.elcaminosantiago.com/PDF/Map_Portugal_Rail.pdf
http://marlycamino.com/caminos/portugal/

En pilgrim krydser sin spor af ”med tæerne fremad”, Pilgrimmen nr. 19, august 2012, http://www.santiagopilgrimme.dk/Pilgrimmen-19.pdf, side 80-87:.
(ovenstående er bl.a. blevet til takket være The Confraternity of Saint James, http://www.csj.org.uk/ og Åbent Forum på dette site, hvorfra er hentet div. indtryk, erfaringer og bemærkninger med tak).