IMG_2258
Camino Inglés
Den engelske Vej antyder klart, at det var især englændernes rute til Santiago efter at have krydset Biscayen. Men også pilgrimme fra Flandern, Nederlandene, Skandinavien, Baltikum er kommet hertil med handelsskibe. Der er beretninger herom fra det 11. århundrede. Korsfarere til Jerusalem har endog taget vejen om Santiago for at besøge Sankt Jakobs grav.

En del spaniere kalder vejen Antiguo Camino Real. Den begynder egentlig i to byer: Ferrol og A Coruña på hhv. 110 km og 75. Ferrol-Hospital de Bruma kan gøres på tre etaper, hvorefter der er to tilbage til Santiago, mens ruten fra A Coruna til Bruma gøres i to etape.

Den første maritime rute at være kendt blev skrevet mellem 1154 og 1159 af en islandsk munk ved navn Nicolás Bergsson, og den beskriver rejsen fra Island til Danmark, og derefter til fods til Rom. Denne maritime rute var én af dem, der blev valgt af islandske og andre nordiske pilgrimme på vej mod Santiago.

I det 14. århundrede og den første tredjedel af det 15., brugte briterne skibet til at komme til Santiago. Deres tilstedeværelse er blevet grundigt bevist af keramiske stykker og engelske numismatisk fra denne periode, som blev fundet under udgravninger i domkirken i Compostela.

Offergaver til apostlen er endnu et tegn på eksistensen af ​​maritime pilgrimsrejser, den mest berømte er den bærbare altertavle lavet af alabast, som blev doneret i 1456 af præsten John Goodyear, eller korset af perler doneret af kong Jacob IV Skotland (1475-1513).

Pilgrimmene kunne bruge hospitalerne tilknyttet den franciskanske orden Sancti Spiritus under beskyttelse af adelsmanden Fernan Pérez de Andrade, "El Bueno" (Kind).
Langs Ferrol-ruten kunne pilgrimmene bruge klostre eller hospitaler i Ferrol, Neda, Miño, Paderne og Betanzos. Langs ruten A Coruña var der ligeledes hospitaler i byen og videre, i Sigrás og O Poulo.

Hospitalernes annaler har registreret dødsfald af engelske, nordiske, tyske, franske og italienske pilgrimme, hvad der dokumenterer disse pilgrimmes herkomst.
Man kan vandre turen hele året, skønt slutningen af november-slut februar næppe anbefales.

For at begynde ruten kan man komme med FEVE-tog far Oviedo til Farrol via Pravia, Ribadeo og Ortigueira:
www.feve.es Med fly til A Coruña (Veuling – www.veuling.com) eller med Iberia, www.iberia.com
Eller Ryanair,
www.ryanair.com til Santiago de Compostela. Der er busser mellem A Coruña og Ferrol, samt mellem Santiago og A Coruña og Ferrol.
Ruten er bedre genet for vandrende end for cyklende, ikke overrendt og ikke for dyr. Lokalbefolkningen taler - som andre steder i Galicien mere galisisk (tæt på portugisisk) end castilansk ("højspansk").

Guide til download (donation), eng.: http://www.csj.org.uk/guides-online.htm

Kilde: http://www.mundicamino.com/rutas.cfm?id=55
http://www.csj.org.uk/route-camino-ingles.htm