IMG_2258

Et pilgrimspas - ikke at forveksle med et nationalt rejsepas - er et "must" for at vandre på pilgrimsruterne.

Fordi:


1) det giver adgang til at overnatte på herbergerne
2) det beviser hvilken rute, man har tilbagelagt
3) og det er nyttigt, hvis man vil have det særlige bevis for vandringen, compostela, som udstedes af pilgrimskontoret i Santiago de Compostela. Det er udformet på latin og udstedes, fordi man har været på pilgrimsvandring af religiøse eller lignende (åndelige) grunde.

Pilgrimspasset, credential på spansk, er nyttigt at have med allerede hjemmefra - i lighed med de øvrige forberedelser med indkøb og check af udstyr, træning og billetbestillinger.

Det originale pas, udstedt af katedralen i Santiago de Compostela, kan købes hos

http://www.santiagopilgrimme.dk/page25/page25.html

og her er en vejledning i at udfylde det:

http://www.santiagopilgrimme.dk/pasforklaring.pdf

Man kan også købe pilgrimspas på enkelte herberger, i visse kirker og turistkontorer på pilgrimsvejene.
Undervejs skal man hver dag sikre sig et (lokalt) stempel med dato skrevet ved siden af i passet. Dem får man, hvor man overnatter, samt i kirker, i cafeer eller kommunekontorer.
Og de sidste 100 km før Sankt Jakobs grav i katedralen i Santiago skal man have
to stempler (med dato) per dag i passet, når man er gående eller på hesteryg. Er man cyklende, skal man begynde med de to stempler med datoer ved 200 km før katedralen.

Det sker, at ens pas bliver proppet helt til med stempler og der så kommer til at mangle felter til at stemple i. Så kan man evt. købe et ekstra pas på ruten eller, som en nødløsning, lime eller tape ekstra tomme sider ind i passet.

Børn, som må formodes at have forstået pilgrimsvandringens religiøse og/eller åndelige betydning kan også få et compostela, og mindre børns navne kan skrives ind i de ledsagende voksnes compostela.

I 2012 kom henved 200.000 pilgrimme til pilgrimskontoret i Santiago, heraf 1682 danskere. 94.000 kom frem i 2005, heraf 698 danskere.