GITTA ID.2014

Ansvarlig redaktør og anmelder for siderne herunder er Gitta Bechshøft tryk her


Gratis elektroniske bøger til download her

Litteratur om pilgrimsrejsen til Santiago de Compostela


Her på litteratursiden finder du omtaler/anmeldelser af hovedsaglig dansk/nordisk litteratur om pilgrimsruten til Santiago de Compostela. Du er velkommen til at sende mig en mail, hvis du har idéer til yderligere omtaler af litteratur. Du må også gerne lade mig det vide, hvis du fx ser en anmeldelse af en nyudkommen bog om emnet, så jeg kan holde mig ajour. Også oplysninger om særligt gode bøger på andre sprog end dansk er velkomne. Omtaler af litteratur på ikke-nordiske sprog (engelsk, tysk, fransk, m.v.) vil du finde her.

Guides:

OBS: bøgerne købes via boghandlen! Kan ikke bestilles via foreningens sekretariat!
*******************************

HÆRVEJEN. 2016. forside
Hærvejen

- pilgrimsvejen fra Hirtshals/Frederikshavn til Danevirke


FORFATTER: Henrik Tarp.
FORLAG: Hovedland
ISBN: 978-87-7070-532-5
PRIS: 229,95 kr.
SIDER: 156


BAGSIDETEKST: Henrik Tarp har skrevet den første guide til hele hærvejen, fra det nordligste Jylland til Danevirke. Især efter at vejen er blevet kortlagt med markeringer, er det nu muligt for enhver at gå hele vejen gennem Jylland. Helt til Danevirke. Det er en vandring, der vil tage ca. 3 uger og er på ca. 500 km. Turen er mere primitive end den, man f. eks. kan opleve på Caminoen. Ved at gå kan den vandrende stadig opleve, hvor fantastisk et naturlandskab vi har i Danmark, hvor Hærvejen eller Oksevejen går igennem store fredede arealer. Og den “vilde” natur er alle vegne: brusende have, stille kyster, udstrakte plantager, hede, dybe hulveje og rislende vandløb. Om sommeren lyse nætter og om efteråret stjerneklare aftener, måske med ulve der tuder mod himlen...
Pilgrimsvejen fra Hirtshals/Frederikshavn til Danevirke er ledsaget af gode kort. Mulighederne for overnatning, herberer, B&B, hoteller, men også shelters eller bare steder, hvor du kan slå teltet op fremgår af teksten. Dagsmarcherne er på ca. 25 km. Bogen er illustreret, fortrinsvis med forfatterens egne fotos og er tillige forsynet med nytegnede kort.
FORLAGETS FORFATTER-PROFIL: Henrik Tarp har tidligere skrevet Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela, af pilgrimskontoret i Oslo karakteriseret som: ”Nordens bedste pilgrimsguide”.

*******************************

DEN FRANSKE RUTEPilgrimsvejen til Santiago de Compostela

SIDER: 215
VÆGT: 441 gram
5 udgave, 1 oplag. 2016
FORFATTER: Henrik Tarp
FORLAG: Hovedland/Bogan
ISBN: 978-87-7466-539-7
SIDER: 232
PRIS: kr. 260,-

Bogen, der af pilgrimskontoret i Oslo er beskrevet som ”Nordens bedste pilgrimsguide” er d. 15 april 2016 udkommet i 5. reviderede og udvidede udgave. Den beskriver hele den klassiske pilgrimsrute (Den Aragonesiske Vej) og giver praktiske oplysninger om forberedelser, priser, åbningstider m.v. Særlig refugiesiden er omarbejdet og udvidet. Der er reviderede forslag til dagsvandringer, understøttet af nytegnede, detaljerede kort, med markeringer af højdeforskelle m.v. De vigtigste seværdigheder undervejs findes ligeledes beskrevet. Bon Camino anno 2014

UDDRAG AF BAGSIDETEKST:
- Henrik Tarp tog initiativ til og var medstifter af foreningen Danske Santiagopilgrimme i 1999 og foreningens formand indtil 2008. Han blev optaget og slået til ridder i La Orden del Camino de Santiago i 2002 for sit arbejde med at gøre pilgrimsvejen kendt i Danmark.

*******************************

NORDRUTENPilgrimsvejen - Langs kysten til Santiago de Compostela - NORDRUTEN.
Forfatter: Henrik Tarp
Forlag: Hovedland/Bogan
2 udgave, 1 oplag. 2016
Sideantal: 191, pris: 240 kr.
ISBN: 978-87-7466-538-0

I denne guidebogs nye og forbedrede 2 udgave, (15.4.16) er der foretaget mere end 700 rettelser, heriblandt tilføjelser af over 30 nye refugier. Bogen er i stor udtrækning bygget op som samme forfatters guidebog om den Franske Vej
(Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela). Den giver praktiske anvisninger på, hvordan man planlægger vandringen, ligesom der bringes oplysninger om forholdene undervejs, herunder dagsmarcher, vejbeskrivelser, herberger (refugier), åbningstider og seværdigheder m.v. Til hver dagsmarch følger nytegnede vandrekort samt højdekort. Vandringerne er udførligt beskrevet da der kan/er forekommet ændringer som den tidligere bog ikke har dækket.

Uddrag af bagsidetekst:
- Henrik Tarps bog er den første guide på dansk om Nordruten langs kysten. Bogen beskriver hele vejen fra den franske grænse ud til Santiago de Compostela.

*******************************

VEJE TIL NIDAROSVeje til Nidaros – Pilgrimsspor gennem Danmark, Sverige og Norge

FORFATTER: Jørgen Johansen
FORLAG: Gyldendal
ISBN: 9788702129854
PRIS: 299,- kr
SIDER: 248
FORLAGETS FORFATTER-PROFIL:
Jørgen Johansen (f. 1941) er forfatter og kritiker. Han debuterede i 1968 med novellesamlingen Plankeværk og har siden skrevet og redigeret en lang række bøger. Især har han dyrket kulturhistorien og rejseskildringerne. Blandt hans seneste udgivelser er Gyldendals bog om pilgrimme og pilgrimsrejser (2005), Vejen til Rom (2008) og Vejene til Santiago (2011). Jørgen Johansen er også kendt fra sit mangeårige arbejde i Danmarks Radio bl. a. som redaktør af programmet Europaklip. Er tilknyttet Berlingske som litteraturanmelder.
BAGSIDETEKST (uddrag):
Veje til Nidaros er en selvstændig del af en europæisk trilogi, der også omfatter Vejen til Rom og Vejene til Santiago.
- De gamle pilgrimsveje til Rom og Santiago de Compostela i syd og Trondheim også kaldet Nidaros i nord løber igennem Europa som “hukommelsens landeveje”, og sammen lægger de brikkerne til en europæisk kulturhistorie. Det er til denne historie, Veje til Nidaros føjer en vigtig nordisk dimension. Rejserne ad sporene igennem Danmark, Sverige og Norge er på same tid opdagelsesrejser ind i et nordisk univers og kapitler af en stor europæisk fortælling....
- På Olavsvejene, der i 2010 blev udnævnt til europæisk kulturvej på linje med Camino de Santiago og Via Francigena, mødes nutid og fortid, og dagens rejsende kan over lange strænkinger slå følge med tidligere tiders vejfarende som Olav den Hellige selv, Birgitta af Vadstena, abbed Nicolaus fra Island, den engelske cardinal Breakspear eller måske den norske nobelprismodtager Sigrid Unset og hendes romanfigur Kristin Lavransdatter. Livet på vejene til Nidaros har mange spændende og farverige facetter.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:
Veje til Nidaros er en selvstændig del af forfatteren Jørgen Johansens europæisk pilgrims-trilogi, der også omfatter Vejen til Rom og Vejene til Santiago. (Sidstnævnte anmeldt af G.B. i bladet Santiagopilgrimme.)
I 2007 - ti år efter pilgrimsruten officielt blev oprettet -vandrede jeg og en veninde den 640 km lange tur fra Oslo til Nidaros. Vi brugte den nye norske guidebog (omtalt på pilgrimmenes hjemmeside) som vejviser gennem Norges utroligt smukke, og meget varierede landskab. Vejret var for det meste rigtig godt, selvom der også var dage med kulde og regn. Undervejs talte vi tit om, hvorledes tidligere tiders pilgrimme mon havde båret sig ad med at finde vej over alle disse mennesketomme græsgange og mørke, skovklædte bjergskråninger, bogen insisterede på at lede os igennem.
Vi måtte holde øjne og ører åbne for ikke at tabe sporet, vi var tit i tvivl om retningen, men som dagene gik og vi fortsatte nordover langs Gudbrandsdalens stejle, græsklædte skråninger, fandt vi Olafsporets egen melodi. Fra milepæl til milepæl, fra varde til varde, fulgte vi stien næsten uden at møde et menneske. Først ved aftenstid nåede vi frem til nattens herberge: en græsdækket bjælkehytte langt oppe i lien, eller måske et hyggeligt privat hjem i en lille flække nede ved floden, hvor man kræsede om os trætte og mudrede vejfarende.
At følge Olavsvejen er stadigvæk et ret anstrengende forehavende og afmærkningen er vist heller ikke helt så i velanbragt, som man kunne ønske sig det. Om Jørgen Johansen selv har vandret på denne, eller en af de andre pilgrimsruter bogen omhandler, nævnes ikke direkte, men han har i alt fald i ihærdigt bestræbt sig på at få ”det hele med”.
Som forfatterens andre bøger om pilgrimsvejene, er også denne bog et sandt overflødighedshorn af oplysninger om kunst, kultur og historisk baggrunds information krydret med lærde kommentarer og flotte illustrationer. En slags kondenseret vejviser. Hvert kapitel indledes med en række stikord og først i bogen bringes et oversigtskort, der nok er lidt for skematisk udformet til, at man kan følge forfatterens springende færd på kryds og tværs af landegrænser og vandringsruter. Det er let at miste orienteringen, men den geografisvage læser kan jo altid ty til Google Maps eller hente sit gamle skoleatlas over Nordens riger ned fra loftet.
Der går let ”Wikipedia” i mig, når jeg læser den slags bøger. Som turistguide, foredragsholder og middelalder-nørd (light) hører jeg selv til den type mennesker, der bare ikke kan lade være med at samle på interessant information for informationens skyld. Jeg ved også, at slige, detaljerede ”opremsninger” af facts og fiction desværre ofte afstedkommer en vis fornemmelse af åndelig forstoppelse hos en mindre historisk og kulturbegejstret læser/tilhører. Dette gælder også for Jørgen Johansens bog. Lidt mindre ”lærdom” og lidt mere ”forfatter” (=personlig tilstedeværelse) ville nok være et endnu stærkere incitament for læseren til selv at begive sig nord over for at tage alt dette prægtige i øjensyn.
Den videbegærlige Olafspilgrim, der ønsker at danne sig et overblik over, hvad der rørte og rører sig deroppe i det kristne norden, kan sagtens høste stort udbytte af at slå følge med forfatteren gennem bogens mange lærde sidespring og oplysende svinkeærinder, men det er nu lidt ligesom at gå ind i en osteforretning, hvor man får tilbudt et væld af fristende smagsprøver på et hav af oste, uden at man af den grund forlader forretningen spor klogere på hvad en ost egentlig ER…
- så fat staven, sæt kursen mod nord og vær beredt på eventyr i kæmpernes fodspor…. det er grejt, det….

*******************************

Pilegrimsleden kopi
PILGRIMSLEDEN. Fra Oslo til Trondhjem.
En praktisk guide til vandringen.
FORFATTER: Bjørn Ivar A. Voll & Ellen Rykkja Gilbert
FORLAG: Kolofon. 2015 (Bestilles via pilegrimsguiden.no )
INDBINDING: Hæfte
ISBN: 978-82-300-1265-9
PRIS: 349,- NK + fragt
SIDER: 228
FORLAGETS FORFATTER-PROFIL:
Bjørn Ivar Austevik Voll er historike og journalist. Tidligere journalist I NRK og informationsrådgiver ved Nasjonalt Pilegrimssenter. Ellen Rykkja Gilbert er statsviter og rådgiver ved Norges Røde Kors. Begge er entusiastiske fotografer og erfarne pilegrimer med flere langvandringer I både Noge og utlandet bak seg.

BAGSIDETEKST:
Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondhjem er kanskje Norges vakareste langvandring. “Pilegimsleden – en praktisk guide til vandringen” er skrevet for den modern pilegrim som ønsker å legge ut på kortere elle lengre vandringer gjennom vakker og variert norsk natur, og få et unikt innblikk i norsk historie, religion og kulturarv. Boka forteller deg alt du trenger å vite om vandringen, båe før du leger ut på tur og undervejs.
Efter at Olav Haraldsson falt I slaget på Stiklestad I 1030 ble hans gravsted I Nidaros et af Europas viktigste pilegrimsmål. I over 500 år vandret pilegrimmene til Olav den helliges grav i Nidarosdomen. De gamle pilegrimsstiene er i dag merket og moerne vandrere kan følge i pilegrimenes fotspor fra Middelalderparken i Oslo helt fram til Nidarosdomen i Trondheim.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:
For første gang foreligger der nu en samlet guidebog (på norsk) over hele den 640 km. lange pilgrimsrute fra Oslo til Trondhjem. Bogen er skrevet for den moderne pilgrim, hvad enten denne er motiveret af religion, natur, kultur, sport eller oplevelse. Bogen er inddelt i praktiske kapitler og afsnit, der deler ruten op i kortere strækninger på ml. 15-30 kilometer hvilket gør det lettere at planlægge vandringen. Både Østleden og Vestleden er medtaget, og for hvert kapitel er der en oversigt over vanskelighedsgrad. Bogen indeholder højdekort, samt en detaljeret oversigt over overnatningssteder, butikker, spisesteder og fakta information over kultur, historie og seværdigheder. Priser vedr. overnatninger er omtrentlige.
Bogen er udstyret med flotte fotos fra ruten.*******************************

POLITIKEN
TUREN GÅR TIL CAMINO DE SANTIAGO & NORDSPANIEN


FORFATTER: Ole Loumann
FORLAG: POLITIKENS REJSEBØGER
ISBN: 978-87-400-0342-0
UDGIVELSESÅR: 2014
PRIS: 160 kr.
SIDER: 156 / vægt: 241 gram


BAGSIDETEKST: Bogen dækker Camino de Santiago, Navarra, Rioja, Castilla y León, Galicien, Cantabrien og Asturien, Baskerlandet, Aragonien og Catalonien. Vi giver indblik i livet i Nordspanien og forklarer politiske og kulturelle problemstillinger. En række artikler går bag om Camino de Santiago, kunst og kultur, arkitektur, mad og drikke, historie, natur og geografi. Desuden er bogen rigt illustreret med fotos og kort.

FORLAGETS FORFATTER-PROFIL: Ole Loumann (f. 1957). Kommunikationsrådgiver i ipress.dk Har rejst og arbejdet i Spanien og Latinamerika siden 1988.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:

Som alle Politikens “Turen går til” rejsebøger, ligger også denne bog godt og fristende i hånden og i tasken. Ordet Nordspanien står med fede typer og angiver præcist hovedformålet: nemlig en introduktion til og guide i de områder Camino de Santiago passerer igennem.

Efter de første 25 siders generel introduktion (emnerne opremses på bagsiden), begynder den egentlige guide. Og her skiller bogen sig ud fra den typiske Camino guide, idet diverse emner her behandles i små korte afsnit, hvori pilgrimsruten blot er et af de mere gennemgående temaer. Oplysningerne handler hovedsageligt om steder og byer beliggende enten på selve Caminoen eller i en kort distance fra den. De meget skematiske oversigtskort er forsynet med numre der indikerer byer med herberge/hotel m.v.

Denne opsætning gør, at bogen ikke er så anvendelig som egentlig camino-guide, men snarere må betragtes som en slags kulturhistorisk supplement for den videbegærlige pilgrim der ikke har noget imod at medbringe lidt extra ballast i rygsækken.

Bogen kan sagtens bruges som inspirations og lystlæsning undervejs. Oplysningerne er relevante og giver et godt fingerpeg om, hvad man (også) kan tage sig til, mens man er på Caminoen - i alt fald hvis man har tid til at bøje lidt af fra den “slagne rute”.

Der er dog en ting jeg finder problematisk, nemlig at jeg på en sovesal ved aftentid sandsynligvis må ty til enten et forstørrelsesglas eller en pandelampe for at kunne tyde bogens meget komprimerede tekst-blokke. Måske er den sat op med henblik på en fremtidig udgivelse som e-bog? For nogle (ældre pilgrimme?) vil denne stærkt komprimerede udformning af en alm. papir-bog nok være et minus. Ærgerligt, for med en e-reader/iphone kunne den sagtens bruges som sekundær “back-up”.

Efter min mening vil Turen går til Camino de Santiago og Nordspanien i alt fald ALDRIG kunne erstatte en “regulær” camino guide med alt hvad dertil hører af detaljerede vandrekort, udførligt angivne herbergsadresser og andet relevant. Kører man i bil og vil “snuse” lidt til Caminoen, er bogen derimod ganske udemærket. Den kommer vidt omkring både på selve Caminoen og på begge sider af vandreruten.


*******************************

Camino-vandring for begyndere. 2 udgave. En letvægtsguide. 30 dage og 800 km med rygsæk på pilgrimsruten I Nordspanien. Forfatter: Simon Graves. simongravess@gmail.com
Bogen er udsolgt, men kan frit downloades som PDF-fil fra
www.simongraves.dk NB: Kilder omkring Simon Graves har etableret et lille forlag, med det formål at hjælpe med at udgive spændende pilgrimsberetninger og andre relaterede emner. www.forlaget-lange.dk Her finder man også dele af den pilgrimsstatistik, som hver år registreres på pilgrimskontoret i Santiago de Compostela (fordelingen af mænd / kvinder, aldersgrupper, fordelingen pr måned osv.) Bagsidetekst: "En helt oppe I skyerne-vandring. En bog for alle, der på krop og sjæl har lyst til at mærke frIheden på den lange vandring. 120 sider med fotos og kortskitser i sort-hvid. Soft cover." Flaptekst: "Camino-vandring for begyndere er en ny guidebog for dem, der spekulerer på, om 800 km pilgrimsvandring er for barsk eller giver oplevelser og balsam for livet. Simon Graves søgte selv efter bøger, som kunne stimulere ham på hans første lange vandring, men fandt dem ikke og har derfor selv skrevet denne lommeguide, som er overbevisende og anvendelig for enhver, som overvejer udfordringen med 30 dage med rygsæk ..."

Anmeldelse, yderligere oplysninger m.v.: Klik her.

*******************************

Pilgrimsvejene til Santiago de Compostela - Rejse i Frankrig og Spanien. Forfatter: Flemming Holm-Larsen, 304 sider, illustreret med kort og 16 farvefotos. 2004. ISBN: 87-989220-2-5. Pris: 275 kr. inkl. moms. Bogen kan rekvireres gennem: Forlaget HOLA, Langkær Vænge 86, 3500 Værløse. Telefon: 44 48 15 60. Hjemmeside: www.forlagethola.dk. Bogen sælges til medlemmer af Foreningen af Danske Santiagopilgrimme for kr. 195 inkl. moms ved henvendelse til forlaget Hola, www.forlagethola.dk eller mail: flemming@holmlarsen.dk med oplysning om medlemskab af foreningen. Gitta Bechshøft skriver: LÆS, REJS OG OPLEV! Dette er bogens centrale budskab. Flemming Holm-Larsens grund-ide har været at skrive en guide, der kombinerer en beretning om et geografisk områdes specielle fortid med en beskrivelse af, hvad der i dag er tilbage fra samme områdes historie. Derved bliver bogen også en kulturguide der kan læses med udbytte uden at læseren nødvendigvis behøver at forbinde læsningen med en rejse til det pågældende sted.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Guide over pilgrimsruten Tønsberg / Halden - Oslo - Hamar - Nidaros. Forfattere: Tormod Berger og Eivind Luthen. Forlag: Verbum (www.verbumforlag.no). 1. Pilegrimsguiden Tønsberg - Oslo - Hamar, pris: 198 kr. ISBN: 8254309523. 2. Pilegrimsguiden Hamar - Nidaros, pris: 228 kr. ISBN: 8254309027. 3. Pilegrimsguiden Halden - Oslo, pris: 248 kr. ISBN: 8254310440. Bøgerne kan fås fra bibelselskabets boghandel www.bibelbok.no - tlf: + 47 - 22 93 27 01 Sammendrag af flaptekster: "Boken er en praktisk og konkret reisebskrivelse med kart. Nåtid og fortid fletter seg sammen mens du vandrer. Du får tips om hva som er verdt å se langs veien. Du kan legge opp turer over flere dager eller ta dagsturer i ditt nærmiljø. Du kan også gjøre reisen tilbakelent i godstolen gjenneom å lese om pilegrimstradisjonen før og nå. Pilgerimsguiden gir deg en utordrende reise, både i de ytre og de indre landskapene. Forfatter til veibeskrivelsen er Tormod Berger, en erfarin pilegrims-vandrer og redaktør av tidsskriftet Fokus. Fortatter til kulturstoffet er Eivind Luthen, daglig leder af Pilegrimskontoret I Norge." Gitta Bechshøfts anmeldelse: Tre flotte vandreguider med rigtig meget interessant materiale, inklusive gode kort og ...

Yderligere oplysninger m.v.: Klik her.

*******************************

Bøger
om Caminovandring:

OBS: bøgerne købes via boghandlen! Kan ikke bestilles via foreningens sekretariat!

*******************************

MELLEM STJERNER OG MIDNATSSOLMELLEM STJERNER OG MIDNATSSOL
- om at vandre, fiske, telte i naturen, alene rundt i verden som 60+?
BOGANMELDELSE
TITEL: MELLEM STJERNER OG MIDNATSSOL
FORFATTER: Annelise Bruus
FORLAG: Kahrius.dk / serien: MinEgenBog.dk
http://www.minegenbog.dk/
ISBN: 978-87-91470-25-7
PRIS: 198 kr.
SIDER: 254
Bogen kan købes på nettet og i boghandlen
Yderligere oplysninger hos forfatteren
tlf. 2752 1625 / kabruus@gmail.com
PRESSEMEDDELELSE - 09.12.2010
Spændende ny bog om et særdeles aktivt seniorliv. A propos DR2’s julekalender ”Bertelsen på Caminoen” er der lige udkommet bogen ”Mellem stjerner og midnatssol”, der er skrevet af den nu 74-årige Annelise Bruus fra Hellerup, som gennem årene fra 1994 til 2005 - altså som 60+ - har vandret med rygsæk og telt og i årene derefter har kastet sig ud som inkarneret fluefisker. Seks gange har Annelise Bruus gået på Caminoen, men ikke alene det, hun har bl.a. vandret på Hebriderne i Scotland, besøgt Keramikeren Lotte Glob på en vandring i det nordligste Scotland, vandret på Gendarmstien og Hærvejen i Danmark, kørt tur-retur 5.000 km op igennem Sverige for at fiske i skyggen af det mægtige Marsbjerg ved Saxnäs og Kultsjön i det sydlige Lapland og ca. 200 km nord for Polarcirklen fisket efter laks og stalling i Lainio-elven og fejret midsommer under midnatssolen med lapperne i den lille landsby ved elven. Alt det har hun på en sjov og livsbekræftende måde beskrevet i bogen. Efter fire børn og et langt liv som lærer og skoleleder følte hun som pensionist, at der åbnede sig nye muligheder for livsoplevelser. En lille handy bog krydret med egne farvefotos.

FORFATTERENS INLEDNING:
- Dette er slet ikke en guide, man kan gå efter. Det er heller ikke endnu en bog blandt mange om Caminoen, men det er små, private dagbogsglimt af oplevelser, som jeg har haft, mennesker, jeg har mødt på mine seks etape-vandringer på Caminoen og mine andre vandringer og rejser i perioden fra 1994 til 2008. De følgende beskrivelser kommer ikke nødvendigvis i kronologisk rækkefølge, selv om de fleste gør, men jeg har taget mig frihed til bare at fortælle løs.
Aldersmæssigt for mit eget vedkommende foregår det hele fra knap 59 år til knap 72 år gammel.
Må bogen blive til glæde og inspiration for specielt alle på 60+, men sandelig også til oplysning for den yngre generation, at grå hår ikke altid betyder, at man også er gammel af sind!

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:
Det er med fornøjelse og respekt jeg anmelder Mellem stjerner og midnatssol, skrevet af den kvinde som for ti år siden (2001) gavmildt øste af sin tid og erfaring til mig, en nybegynder, parat til at begive mig ud på min første Camino de Santiago vandring. Mine “studie-besøg” hos Annelise udviklede sig til et Camino-venskab der holdt ved gennem årene.
I al min egen travlhed har jeg ikke altid fulgt Annelises færd den halve klode rundt, så det er med stor glæde jeg nu læser hendes beretninger. Ikke bare om hendes oplevelser på Caminoen, men også indtrykkene andre steder fra. Jeg får lyst til at begive mig afsted endnu en gang, vel vidende at der kommer en dag, hvor bentøjet ikke længere kan holde til livet som “walkabout”. Og hvad gør man så? Sætter sig ned og sørger, eller finder en ny sti at følge?

Annelise slutter sine optegnelser med ønsket om at være rollemodel for sine børnebørn, men bogens livglæde og gå-på-mod bør nå langt videre ud end til en snæver kreds af familie og venner. Den bærer vidnesbyrd om hvad en Kristen tro på det godes sejr, et lyst sind, og evnen til at leve i nuet kan kalde frem i hvert enkelt menneske – især hos de af os der snart vil stå ansigt til ansigt med alderens skavanker og begrænsninger. Læs, lær og lad jer inspirere….

Tak til min “walkabout” pilgrimsven, Annelise.

*******************************

CAMINOENS HEMMELIGHEDER CAMINOENS HEMMELIGHEDER
BOGANMELDELSE
TITEL: CAMINOENS HEMMELIGHEDER
FORFATTER: Sonia Choquette
FORLAG: DET BLÅ HUS - Klosterstræde 9. 1157 København K ISBN: 978-87 -02 -205502055020550 20550-3
PRIS: 329,95 kr
SIDER: 360

FORLAGETS FORFATTER-PROFIL:
En fængslende, spirituel beretning om en indre og ydre rejse, der fører fra opløsning og resignation til tilgivelse og frihed. Da den succesfulde spirituelle lærer og forfatter Sonia Choquette inden for en kort periode pludselig mister både sin bror og sin far, bliver svigtet af kollegaer og hendes ægteskab går i stykker, falder hendes liv fra hinanden. På kanten af et sammenbrud får hun en kraftig intuitiv tilskyndelse til at gå Caminoen – den ældgamle spirituelle praksis at tage på pilgrimsvandring – en tur på over 800 km, der strækker sig over Pyrenæerne i Frankrig til Santiago de Compostela i Spanien.

Vejen hjem er hendes betagende, personlige beretning om sin til tider barske tur på vej tilbage til sig selv og til sand healing, tilgivelse og frihed. Samtidig er bogen utroligt opløftende og munter at læse, fordi hun hudløst ærligt fortæller om sine strabadser og ikke altid så spirituelle tanker. Med sit levende sprog tager hun os med både på sin indre og ydre rejse. Vi kommer helt tæt på alt fra hendes indre dialoger, erkendelser og vigtige møder med andre pilgrimme til hendes smertende fødder og uventede øjeblikke fyldt med spirituelle velsignelser, humor, skønhed og dyb indsigt.

Vejen hjem er både inspirerende og hjerteåbnende læsning, og selv om Sonia Choquettes pilgrimsvandring er unik, er de ting, hun lærer, universelle og vedrører os alle – de handler om at se vores egne skyggesider i øjnene, ære vores højeste selv, værne om relationerne til andre - og vigtigheden af at kunne tilgive. Sonia Choquette har en ph.d. i metafysik fra American Institute of Holistic Theology og er i øvrigt uddannet på University of Denver og Sorbonne i Paris. Hun er et veletableret navn i sit hjemland, USA, hvor hun fungerer som spirituel lærer, healer og forfatter, og hun har desuden sit eget ugentlige radioprogram.

Sonia Choquette har skrevet 19 bøger, der er blevet solgt verden over – flere af dem er også udkommet på dansk. Hun har hele sit liv haft psykiske evner og været i stand til både at se og kommunikere med den åndelige verden. Læs mere på:
http://www.soniachoquette.com

*******************************

EN REJSES BEGYNDELSEEN REJSES BEGYNDELSE
BOGANMELDELSE
TITEL: En Rejses Begyndelse
FORFATTER: Kolja Rieffestahl
FORLAG: http://www.ec-edition.dk/ ISBN: 9 788793046252
PRIS: 199,95 kr.
SIDER: 203
BAGSIDETEKST:
I denne fortælling gør Kolja Rieffestal op med et liv præget af travlhed og sine egne høje forventninger. Han har success som coach for topledere og elitesportsfolk, men føler ikke selv, han formår at slappe af eller gribe livet, mens det er der. En dag fortæller en indre stemme ham, at hvis han vil lægge sit liv om én gang for alle, er der kun én vej at gå....
Det bliver begyndelsen på en 800 kilometer lang vandring på pilgrimsruten, Camino de Santiago, i det nordlige Spanien, og både en ydre og indre rejse. Undervejs møder Kolja inspirerende pilgrimme. Den japanske arkitekturprofesser Setsua lærer ham haiku-digtningens kunst, og russiske Maria ser med det same, at han er præstationsjunkie. En koreansk fransklærerinde fortæller ham, at Gud findes inde i ham selv, og to belgiske soldaterkammerater fikser hans vabler med kanyle, nål og tråd.
Som læser kommer man med på rejsen og de mange kilometer, der bliver en uforglemmelig oplevelse. Samtidig markerer pilgrimsvandringen begyndelsen til et roligere og mindre præstationsbaseret liv for Kolja.

FORLAGETS FORFATTER-PROFIL:
Kolja Rieffestahl har de seneste 15 år beskæftiget sig med personlig udvikling gennem coaching, mental træning og undervisning. I dag arbejder han med urban gardening i firmaet DE5Haver. Han er født i 1965 på Bornholm og bor i dag i Malmö med sin familie.

JAMES HEIMANNS ANMELDELSE:
Fra det øjeblik jeg fik bogen i hænde var jeg positivt forudindtaget. Kort sagt, den var lækker - ordentligt omslag, ordentlig papir og ordenligt mørkt, skarpt tryk.

Kolja Rieffestahl skriver godt og præcist med mange korte afsnit, der også befordre læsningen. Ja-ja, og hvad har det så med bogens indhold at gøre? kunne man spørge. Jeg nævner det ikke udefra en eller anden nørdet bog-æstetik, men fordi jeg oplever at min lyst til at læse en bog vokser med bogens læselighed. Alt for mange bøger, selv fra store anerkendte forlag, er sjusket sat op, trykt og redigeret. Intet under at jeg efterhånden næsten udelukkende læser e-bøger.

Spørgsmålet er, om en mand, der på sit (gamle) firmas hjemmeside skriver: ”Jeg hjælper dig med at finde en vej til konkrete og spirituelle forandringer i dit liv”, og så går Caminoen, nu også selv kan finde vej til spirituelle forandringer? Men, som han senere (på samme hjemmeside) skriver: ”Caminoen var ikke en afsluttet rejse, men starten på en ny.”

- Og hvad skete der så på hans egen Camino, der befordrede disse forandringer? spørger jeg nysgerrigt og begynder at læse.
Sproget er lige til og meget konkret. Selv forfatterens indre, mere spirituelle dialoger, tegnes uden mange falbelader. Jeg kan tydeligt følge hans udvikling og hans ræsonnementer uden at føle at jeg påduttes alskens højtravende og følelsesbetonede attituder. Og ja, jeg kan lide at bogen virker meget maskulin og lidt anderledes end andre bøger af samme slags.

Måske er forskellen ligefrem forårsaget af den måde, forfatteren gik Caminoen på? Han er en af de få jeg har læst, der tager notits, ikke bare af de andre pilgrimme, albergerne, vejen, og sin egn sjæls kvababbelser samt føddernes forfald, men også af Caminoen selv, det Spanske kulturlandskab og nogle af dets pudsigheder: de tomme, gudsforladte landsbyer, og de gamle mennesker der hviler sig langs Caminoen og som, selv mens de tager sig en eftermiddagslur, er i stand til at fremmumle et ”Bon Camino”. Her udviser forfatteren en iagttagelses evne overfor det sydlandske, han nok har taget med sig fra sin ungdom, hvor han arbejde på de franske vinslotte. Jeg kunne have ønsket mere af den slags, både i hans bog og i andre Camino beretninger.

Men for endelig at komme til svaret på ”hvad der skete?”, så er svaret ganske ligetil: VABLER!

Her er en mand i sin bedste alder, fysisk aktiv, en god danser (tango på konkurrence plan), der velforberedt begiver sig ud på Caminoen. En mand der uden besvær er i stand til at tilbagelægge mindst 40 km om dagen. Og alligevel må han erkende at være offer for en, i hans øjne, fatal skrøbelighed, idet han efter kun få dages vandring pådrager sig et utal af vabler. Ikke bare betyder det, at han nødtvunget må nedsætte farten, men også at han langsomt bliver afhængig af andres hjælp. Det er bare for meget – totalt nederen!

Vablerne udvikler sig, men det gør vandringsmanden også, og han begynder nu at erkende, at de 40 km om dagen er et symptom på hans eget præstationskrav, hans målbevidsthed. Det var jo lige netop for at ændre dette livsmønster han tog et års orlov fra sit firma! Så med dette fortsæt i baghovedet, begynder han at neddrosle sit tempo, lige indtil han opdager, at selv hans ”neddrosling” er bare endnu en præstation, han higer efter at kunne fuldføre.

Derefter fortsætter han så Caminoen i højhastighedstempo igen, men nu (som han selv beskriver det), med en betydelige større indre ro og tilstedeværelse. Tja, for mig er det altså her kæden springer af. Manden er (og bliver) en sprinter, et moderne konkurrence menneske. Målbevidst og dynamisk. Han overhaler stadigvæk de fleste han går på Caminoen med – han kan bare ikke lade være! Og så er det vel lige meget, hvordan han selv oplever det? Måske er det også derfor, vi hører så lidt om de andre pilgrimme. Han går fra dem, og når aldrig at blive en del af sin egne ”Camino-familie”. Set positivt, er det nok også derfor forfatteren bliver langt mere opmærksom på sine Spanske omgivelser: han er ligesom mere til stede i dem end i den Camino vi andre (der går i ”sneglefart”) oplever. Man mærker coachen i ham tager udfordring op om at være sin egen coach.

Det er disse oplevelser, han tager med hjem, og som han straks begynder at nedskrive. Altså også her en slags indre præstationskrav han må og skal fuldføre. Godt for ham og læserne, for desværre opdager alt for mange, der har gået på Caminoen, at når de kommer hjem, er der ingen, der virkelig interesser sig for deres fortælling, og selv om familie og venner lytter anspændt, forstår de alligevel kun det halve. I øvrigt er det et af de største problemer også for danske hjemvendte soldater, der kun kan dele deres ofte forfærdelige oplevelser med hinanden - ingen andre forstår dem.

Jeg formoder, at det også er derfor, Kolja Rieffestahl kalder sin Camino bog: ”En rejses begyndelse”. Rejsen blev måske først fuldført, da bogen lå klar (og livsstilen lagt om)? Hvilket minder mig om en kendte amerikaner, der rejste rundt i Europa. ”-Nyder de deres rejse?” spurgte en journalist ham. Hvortil han svarede: ”-Spørg mig igen nogle uger efter jeg er kommet hjem.”

*******************************

The Hidden CaminoTHE HIDDEN CAMINO
BOGANMELDELSE
TITEL: The Hidden CAMINO
FORFATTER: Louise Sommer
FORLAG: The Sommer Institute, Byron Bay, Australia ISBN: 978-0-9942170-0-4
PRIS: ? kr.
SIDER: 282 (bogen er på engelsk)
BAGSIDETEKST:
Everyone has heard of the Camino de Compostela – a famous pilgrimage across the north of Spain undertaken since medieval times. Lesser known is that the pilgrimage holds secrets that reach deep into the mysteries of ancient Europe, a fact first revealed to Louise Sommer in a series of dreams that set her on a path of discovery beyond her wildest imagination.
Follow in the author´s footsteps and experience a world of wonders and revelations as hidden truths step out from behind the shadows. This book will make you question everything you think and believe about the Camino.

ABOUT THE AUTHOR:
Louise Sommer, born in Denmark 1972, has a bachelor Degree in Social Education and a Masters Degree in Educational Psychology. She has worked extensively in institutional settings, specialising in the treatment of grief and crises. She now works in Australia as an auathor and psychoterapist, and is the founder of The Sommer Institute. Louise lectures on women in Europena history, European goddesses, their origins and their psycho-social importance.
For more information about Louise and her work, visit:
http://www.sommerinstitute.com

LOUISE FORTÆLLER OM BOGEN:
Min bog "The Hidden Camino" er noget anderledes end de fleste andre pilgrimsbøger. Den handler selvfølgelig også om dagligdagen, vandringen, vablerne og det særlige sociale liv der findes; men bogen handler faktisk om den opdagelse jeg gjorde undervejs. Lad mig forklare;
I 2010 begyndte jeg at få en masse drømme der endte med at lede mig til at gå Caminoen. Under min vandring, besøger jeg hver eneste kirke og katedral der er åben, samtlige kirkemuseer mm - alt sammen noget der får mig til at underes, og stille spørgsmål. Alt dette leder mig til at forstå Caminoens oprindelig formål, betydningen af kvinder og hvordan kirken bevidst har undertrykt 'sandheden' om Mary Magdalene. Med tiden, mens jeg går, indser jeg at mange af de drømme der ledte mig til at gå Caminoen, faktisk fortalte om Caminoens mystiske og hellige virke lang tid før kristendommen. Men mest af alt, er bogen en kærligheds historie, for det var her jeg mødte min mand og efterfølgende endte med at flytte til Australien.


*******************************

Verdens Ende forsideVERDENS ENDE
BOGANMELDELSE
TITEL: VERDENS ENDE
GENRE: Selvbiografisk roman
FORFATTER: Mette Zommer
FORLAG: www.forlagetmellemrum.dk
ISBN: ISBN: 978-87-996735-0-6
PRIS: 200 kr. (
Paperback)
SIDER: 267
BAGSIDETEKST:
VERDENS ENDE er en livsbekræftende fortælling om at stå ved sig selv, følge sit hjerte og at turde træde sine egne fodspor. Den er skrevet som en roman, og er en sand beretning om forfatterens eget liv; præget af en barndom med alkohol og psykisk vold og af en ungdom med 15 års bulimi, depression og angst. Bogen tager dig med på en fængslende rejse gennem helvede og ind i himlen på jorden.

Første del er bygget op over en transformerende vandring på pilgrimsturen Camino de Santiago de Compostela, hvor du kastes ind i stærke tilbageblik fra forfatterens liv. I anden del kommer du med på endnu en rejse: den Indre Camino, hvor temaerne fra Spanien er på spil i hverdagens vandring mod fred og balance. Den Indre Camino er konfronterende og bevidstgørende, og skridt for skridt omsættes teori til rå praksis, der sætter fri.

VERDENS ENDE har skarpe pointer, når det handler om enten at bryde eller videreføre mønstre og overbevisninger til den næste generation. Den har store vinger og dybe rødder, humor såvel som alvor.

PRESSEMEDDELELSE: Hudløs ærlig fortælling
Ny selvbiografi byder på tankevækkende alternativ til psykofarmaka
Spiseforstyrrelse, angst, depression, alkohol, psykisk vold, lavt selvværd, kærlighed, fødsel og død er bare nogle af de emner, som læseren på særlig livsbekræftende vis kommer omkring i bogen Verdens Ende af Mette Zommer.
Det er svært ikke at føle sig både rørt og ramt af forfatterens rå og nøgne beretning, som tager udgangspunkt i en vandring på pilgrimsturen Camino de Santiago de Compostela. På den kendte rute i Spanien oplever hun en forvandling, som inspirerer hende til for alvor at tage fat på sin personlige udvikling og bestræbelsen på igen at blive et helt menneske.
Hun krøller et skema fra angstklinikken sammen og tager i stedet en bevidst beslutning om at konfrontere de gamle dæmoner, mønstre og overbevisninger, som for hende har skabt så meget smerte.
Denne hæsblæsende vandring kommer helt ned på jorden, ind i dagligdagen og ind under huden på læseren, så bogen ikke kan slippes før den er færdig.
”Mit håb er, at Verdens Ende vil efterlade læseren med inspiration og mod til at tage ansvar,” siger Mette Zommer, som især har et stort hjerte for børnene. Hun er uddannet og arbejder som pædagog, og bogen indeholder da også en god portion skarpe pædagogiske pointer.
”For mig er der ingen tvivl om, at også børnene vil have rigtig meget gavn af, at vi som voksne slipper facaden og bevidst kaster os ud i vores personlige udvikling. At vi begynder at lytte til os selv og vores basale behov og ikke mindst gør op med uhensigtsmæssige nedarvede mønstre. Alternativt vil vi ende med at kaste det hele videre i hovedet på børnene,” udtaler Mette Zommer.

*******************************

PILGRIM Forside
PILGRIM

Om bogen

BAGSIDETEKST: En ung udbrændt læge, der til daglig arbejder med døende mennesker, vandrer de 800 km på Caminoen – en pilgrimsrute fra den franske grænse i Pyrenæerne henover Nordspanien til Santiago de Compostela - og skildrer, hvordan hun dag for dag finder tilbage til værdsættelsen af livet, som det udfolder sig på sletten, og får nyt håb for sit liv i Danmark. Som læser mærker man direkte forandringen i beskrivelsen af møderne med de lokale og de andre pilgrimme og oplives og lever med på denne inspirerende rejse.

FORLAGETS FORFATTERPROFIL: Annedorte Ries (f. 1970): Tidligere kræftlæge, nu patolog på Roskilde Sygehus. Pilgrim er Annedorte Ries’ første bog. Annedorte Ries bor i Valby og er under uddannelse til fysioterapeut. Hun er netop kommet hjem fra sin anden Caminovandring.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:

- Hvis jeg ikke selv sørger for mig, hvem sørger da for mig?
og hvis jeg kun sørger for mig selv, hvad er jeg da?
og hvis ikke nu, hvornår da?

Med dette citat af den store jødiske Talmud-lærer Rabbi Hillel, kan jeg passende indlede min anmeldelse af Annedorte Ries’ pilgrimsberetning.

Hendes bog er på en gang en meget personlig og en meget typisk “Camino-fortælling”, forstået på den måde, at den kombinerer det private (spørgsmål): Hvorfor går netop jeg på Caminoen? med det almene (svar): Jeg går på Caminoen fordi også jeg vil være en blandt de tusinder og atter tusinder af pilgrimme der gennem tiderne er vandret af sted under stjernerne for at finde frelse, fred og frihed på Sankt Jakobs vej.

I begyndelsen af sin færd længes forfatteren, lidt outsideragtigt, efter den store ensomhed og meditative stilhed tidligere vandringer på de franske stier har bragt hende. Men efterhånden som kilometrene tilbagelægges går det op for hende, at det, hun har brug for, måske alligevel findes midt i al den trængsel og alarm der omgiver hende, blot hun giver sig selv lov til at træde ind i rækken af med-pilgrimme i stedet for at gå “ved siden af” fordybet i sin egen private smertes parallelspor.

Som beretningen skrider frem, bliver forfatteren også selv meget mere nærværende for sin læser, der snart overgiver sig både til Caminoens “flow” og ikke mindst til Annedorte Ries som person. For hvad andet går en genoplevelse / genfortælling af ens pilgrimsvandring ud på? Ved at dele sit spor med andre finder man det, man selv søger. Måske ikke lige med det samme, fordi oplevelserne skal have tid til at modnes og lagre sig, men en bevidstheds-forskydning registreres alligevel et eller andet sted på den indre lystavle…

Annedorte Ries er en meget personlig fortæller, der livligt og befriende jordnært genoplever sine vandredage, men heller ikke lægger skjul på erkendelsen af, at det for en nylig hjemvendt pilgrim kan være svært at udleve sine erfaringer i den gamle hverdag, der stadigvæk fortsætter deruda’ i samme hastige tempo. Hendes “nye jeg” vil ikke uden protest lade sig nøje med at blive arkiveret i en dagbogs gulnede blade og snapshots til minde om de 800 magiske kilometer. Hvis ikke nu, hvornår da? lyder en hvisken der efterhånden bliver til et råb! En appel som ingen af os, hverken som læsere eller (ex-)pilgrimme, kan sidde overhørig.

Forfatteren har haft både vilje og evne til at dele sin Camino med os. Nu sidder jeg tilbage med min egen….

Ultreya

PILGRIM – En Caminovandring af Annedorte Ries
Borgen 2014
235 sider, 249,95 kr.

ISBN: 9788721037048
*******************************

EN GAMBLERS BODSGANG.EN GAMBLERS BODSGANG
En amagerdrengs indre og ydre rejse under fremmede himmelstrøg.

BOGANMELDELSE
TITEL: EN GAMBLERS BODSGANG
FORFATTER: Rune Engstrøm
FORLAG: privat tryk. Bogen kan købes hos forfatteren: ruen1701@yahoo.dk
ISBN: intet
PRIS: 100 kr.
SIDER: 327

JAMES HEIMANNS ANMELDELSE:
- Vejen til Santiago er brolagt med gode hensigter og dilettantiske dagbogsberetninger.
Gennem de seneste år har man kunnet observere hvordan en ny litterær genre: ”Camino-Bekendelses-og-Begejstrings litteratur” er ved at opstå. Oplevelsen af at gå på Caminoen er så stor, at for at kunne rumme og bearbejde den, må Camino pilgrimmen dele den med andre, men i dag, hvor alle mennesker rejser og hvor alle deler alt med alle (f. Eks. via Facebook), så har den nyligt hjemvendte vandringsmand svært ved at komme til orde.
Det er blevet sværere at involvere andre i de store oplevelser vandringen har givet en. I de ”rigtig gamle dage” kunne en hjemvendt pilgrim være sikker på en spændt og opmærksom tilhørerskare til sine beretninger, da de fleste aldrig havde rejst uden for deres landsby eller endsige ytret ønske derom. For ikke så mange årtier siden var der, for dem med appetit at opleve en verden udenfor lille Danmark, stadigvæk kun eventyreren Jørgen Bitsch for-film i biografen, der var heller ikke nogen Discovery kanal på TV, men til gengæld var der virkelig et publikum der forstod at værdsætte ens rejseeventyr - især hvis man også havde lysbilleder eller måske endda souvenirs (relikvier) med hjem.
Her, i begyndelsen af det andet årtusind, kan den hjemvendte pilgrim ikke længere holde sine tilhørere fast med lange mundtlige beretninger og så vælger han/hun i stedet at skrive om det. Gennem arbejdet med den skriftlig fortælling får man samtidig bearbejdet sine følelser og oplevelser. Måske er der nogle digte eller filosofiske betragtninger man gerne vil videregive, og så er der jo altid de hårdkøbte erfaringer angående det rent praktiske man gerne vil dele med fremtidige pilgrimme.
Men nu melder spørgsmålet sig, i hvert fald for anmelderen af Rune Engstrøms bog: udfra hvilken (syns-) vinkel skal jeg bedømme denne bog?
En beretning hvor forfatterrens egen begejstring og betydningen af at have gået på Caminoen stråler ud fra alle sider, ligesom det gør i de fleste andre bøger skrevet af hjemvendte pilgrimme. Jeg mærker den umiddelbare glæde ved at have skrevet bogen og forstår at kombinationen pilgrimsfærd og forfatterskab er blevet en skelsættende mærkepæl i forfatterens liv.
Udfra den vinkel bliver det også ekstra svært at udtale sig om de enkeltstående aspekter i bogen, hvad enten det drejer sig om indhold eller struktur, hvilket til syvende og sidst er bogens ”litterære kvalitet”. Jeg kvier mig ved at sige det, men jeg kunne næsten ønske mig at vores forening tilbød en slags forfatterkursus for hjemvendte pilgrimme.
Når det er sagt, hvad kan jeg så bedst lide og hvad kan jeg mindst lide ved Rune Engstrøms bog? Hvis vi tager det sidste først, så er den for lang, der er alt for mange detaljer som om den er en afskrift af Runes vandre-dagbog – det er lidt ligesom som når man en aften nærmest føler sig tvangsindlagt til at se sin bedste vens feriebilleder. Man glæder sig oprigtigt til at se dem, men efter en time eller to har man fået nok, især hvis alle billederne, også kikserne og de ligegyldige gentagelser, er med. At kunne fange og bibeholde sine tilhørere/læsere er hemmeligheden bag en velredigeret præsentation.
Det jeg syntes om ved bogen er, at det er en rigtig mandebog, hvor Rune i et ærligt, nøgternt sprog, uden omsvøb og uden for meget vammelt føleri og ”indre syner”, beretter om sine egne mørke sider, sin bodsgang, hvorfor og hvordan, samtidig med at han usentimentalt deler ud af sine daglige oplevelser. Han skriver lige ud ad landevejen så læseren selv fornemmer de (endda store) omvæltninger som forfatterens daglige færden på Caminoen og dens afslutning må have afstedkommet. Det havde dog klædt bogen om den havde været en anelse mindre friskfyragtig, men - alt i alt - sådan kan jeg lide en pilgrimsfortælling.....


*******************************PILGRIMSDIGTE


Nanna Mikkelsen Toure har udgivet fire smukke, små bøger med stemninger og indtryk fra hendes pilgrimsvandringer. Oplevelserne er fastholdt i digtform og teksten er fint illustreret af forskellige kunstnere. Hertil kommer yderligere en lille bog med dagbogsnotater og fotos hvori forfatteren beretter om sin pilgrimsvandring til Nidaros.

Bøgerne kan erhverves ved henvendelse til
Nanna Mikkelsen Toure / ntm@jubii.dk

*******************************

PILGRIMME PÅ VERDENS VEJE
Pilgrimme på verdens veje

FORFATTER: Marie Wigley Sørensen
FORLAG: Forlaget mellemgaard / www.mellemgaard.dk
ISBN: 978-87-93204-37-9
PRIS: 249,95 kr
SIDER: 342

FORLAGETS FORFATTER-PROFIL:
Marie Wigley Sørensen (f. 1950) har studeret middelalderhistorie på åbent universitet. Det inspirerede hende til at vandre til Sankt Jakobs grav i 1993, og her opstod også ideen til denne bog. Hun er tilknyttet Kronborg som formidler af den danske verdensarvs historie.

ANMELDELSE
af James Heimann:

Med inkvisitionen i hælene.
Marie Wigley Sørensens bog, ”Pilgrimme på verdens veje”, er historien om stormandsdatteren Hedvig fra godset Assekilde på Sjælland, der ikke må arve sin fars ejendomme og bliver sendt i kloster. Hedvig ledsages til klostret af biskoppens væbner Thyge (der nu er indsat som foged på godset) for her at tilbringe sit liv i bøn og gode gerninger…

Skæbnen vil dog at både Hedvig og Thyge ender på Camino de Santiago, hvor de hver for sig går bodsgang. Næsten fra bogens første side mødes og skilles og mødes og skilles det umage par (der i den mellemliggende tid både er blevet gift og separeret) utallige gange.

Marie Wigley Sørensen har studeret middelalderhistorie og kan sit kram, ingen tvivl om det. Hun vil gerne have det hele med, men hvorfor skal der være mindst tre til fem ”bi-historier” på hver side? Hun er allerbedst når hun med bred pensel maler middelalderen op på et baggrundstapet, der får læseren til selv at føle sig tilstede i handlingen. Detaljerne virker ægte og relevante, selvom romanens sprogbrug er noget ujævn, idet der veksles mellem moderne dansk og et lettere antikveret ”tegneserie sprog”.

”Pilgrimme på verdens veje” er i sin essens en fortælling om en kvindeskæbne i det sene 1300 tals middelalder. Det er på mange måder en stor bog, der kunne blive endnu større, idet historien rummer så mange side-fortællinger, at man bliver helt åndeløs. Hvis de alle skulle ydes retfærdighed, burde det i virkeligheden blive til en roman serie i stil med ”Game of Thrones”.

Bedst er bogen, når forfatteren bare fortæller af karsken bælg (og det er hun knageme god til), og værst, når hun går for meget i dybden med de mere intime og følelsesladede beskrivelser af sine roman personers indre liv. Her nærmer hun sig i betænkelig grad, hvad der må betegnes som ”kvindelitteratur” på dameblads niveau.

Krumtappen i plottet er inkvisitionens forfølgelse, som hovedpersonerne kommer i kontakt med på deres færd. Selve vandringen på Caminoen fylder faktisk ikke så meget (ca. 1/3 del af bogen), men selv om forfatteren springer hurtigt over de mange kilometer, har hun bibeholdt essensen af, hvad Caminoen dengang stod for: En bodsgang hvor det var målet - Sankt Ibs relikvier - og ikke vejen, det drejede sig om.

*******************************

SKYGGEN DER KASTES NÅR VI GÅR

En rejsefortælling om vandring på Sølvvejen. Forfatter: Vivianne Uggerholt. http://www.gi-den-gas-glas.dk/. Forlag: Books on Demand. GmbH. København. Danmark. Paperback, 196 sider copyright 2012. 225 kr. incl. moms, ISBN 978-87-7114-487-1. Omslag og fotos: Vivianne Uggerholt. Bestilling: http://www.bod.dk/index.php?id=1447&objk_id=742789

Bagsidetekst: Peter Albrechtsen:

Jeg har læst en del beretninger fra Caminoen, men denne er anderledes. Bevares, vi skal ud på travetur, men Vivianne skriver om så meget andet end det.’’
Det er først og fremmest en kvindes rejse med og mod sig selv. En kvinde der tør se sin egen angst i øjnene, selvom det kræver overvindelse. Det er en beretning om hvor ensomme vi mennesker er, selv om vi er omgivet af andre. Vivianne tager på en slags genopdagelses rejse af sig selv, og menneskeheden. Store ord, men ikke et sekund forkerte.
Vivianne har kunstnerens intense glæde ved oplevelse, og er samtidig et gudsbenådet talent i at udtrykke sig. Hendes sprog er meget levende, svingende fra det svulstige til det meget poetiske med en særlig kant. Der er et ganske intenst nærvær i hendes sprog, som får mig til at føle, at jeg er der, og jeg oplever. Jeg lider med hende, og jeg glædes og griner med hende. Der er så meget menneskelig genkendelighed i hendes beskrivelser, at man uvilkårligt drages med ind i universet.
Vivianne er et stærkt sanseligt og spirituelt menneske, men vandringen og bogen har ikke noget religiøst formål. Den udmærker sig ved at have en højere erkendelsesmæssig indsigt i hverdagen, og dermed flytter den også noget i alle, der læser med. Vivianne får bearbejdet en masse hverdags betragtninger undervejs, som i sammenhængen kommer til at virke tankevækkende. Vivianne er også en livsnyder, hvilket vi også bliver indviet i uden blusel. Det gør fortællingen troværdig, nærværende og dejligt befriende.
Bogen er også fortællingen om de mange tilfældige møder, goddag´er og farveller, og hvor lille og ensom man kan føle sig i selskab med mennesker, man ikke kan tale med. Men hele tiden er der en tråd i det der opleves. Der er en lære, der drages, og det hele peger trods besværligheder fremad. Man når i mål med Vivianne, nogle erkendelser og hudafskrabninger rigere. Hvis du vil røres på mange planer, kan jeg varmt anbefale dig at læse denne bog.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:


BLOD, SVED OG TÅRER PÅ VIA DE LA PLATA

Viviannes Univers. Lige på og hårdt. Her gives ikke ved dørene. Hendes beskrivelse af vandringen på den snart herostratisk berømmelige 1000 kilometer lange pilgrimsrute gennem Spanien fra syd mod nord, føjer sig på sin egen særprægede måde ind i rækken af den slags eventyr hvis forfattere hovedsagelig er (seje) mænd.

Egentlig er det lidt sjov at læse en kvindes beretning om samme tur. Vivianne er ingen letbenet vårhøne, men til gengæld har hun masser af livserfaring og er dertil i besiddelse af et virkelig godt gehør for slagfærdige eder og forbandelser samt en lige så bramfri holdning til hvordan disse kan anvendes – både som opstrammere (i mangel af mad og drikke) samt som lynafledere i forhold til egne og andres fortrædeligheder.

Vor vandringskvinde lægger så sandelig heller ikke fingre (tæer) imellem når hun vil delagtiggøre sine læsere i sin pilgrimsfærds inderste krinkelkroge. Hun skriver fandemé godt, den dame, og man griner med hende et langt stykke hen ad vejen, også når det går op for en at det må há stået særdeles skralt til med den lokale brøndvandskvalitet. Sjældent har jeg været hevet ind på så mange snuskede barer, billige restauranter, næsten mennesketomme herberger og diverse andre lidet luksusprægede lokale etablissementer som på denne læserfærd.

Måske er der ikke noget at sige til at Viviannes fokus ofte var på de timelige vederkvægelser hendes tørstende pilgrimssjæl tillod sig i rigeligt mål, det forstår jeg godt… men, efterhånden tørster min læsersjæl dog efter lidt mere og andet end de såre jordiske fortrædeligheders hængedynd. Jo, flotte udsigter, søde dyr, og mere eller mindre skøre medpilgrimme får også deres skudsmål med på vejen, men for katten da, hvorfor og hvordan er det muligt at vor stædige heltinde dag ud og dag ind er nødt til at kaste sig ud i brusende floder, forcere halsbrækkende trædesten og gå vild SÅ mange gange, at hun næsten altid kommer forsent til sit nattely?

Jeg forstår godt at det må há været en stor oplevelse (især bagefter), og måske er det bare mig der er en kylling, men det må da kunne lade sig gøre at komme gennem denne benknuser af en camino uden at gå extremiteterne fuldstændigt i smadder? Er der mon ved at gå inflation i eventyrlige caminoberetninger der er så langt ude at ingen vordende pilgrim vover at komme på den formastelige tanke at man da bare kan luske udenom hvis turen bliver alt for broget?

Jeg kunne nok selv være fristet til at prøve Via de la Plata en gang om ti- tyve år, når Vorherres vej-engle har drysset så mange gule pile ud over det centrale Spaniens tørkeramte landskab at selv en aldrende, platfodet, nærsynet pilgrim kan gøre sig håb om at overleve to tell the tale ….

Sursum Corda

*******************************

PLET - Don Quixote & Sancho Panza ver. 2010

Roman af Ole Petersen
Pris: 150,- kr. plus porto
ISBN: 978-87-92657-36-7
Udgivet: 2011 / paperback. 225 sider.
Forlag: DarkLights. (nedlagt)
Bogen kan købes hos forfatteren:
olpe@privat.dk
Anmeldelse af James Heimann

Dårekisten eller Caminoen: Det svære valg!

Har du ondt i sjælen, er sindet fyldt med uro, har du (kæreste-) sorger eller har du bare godt gammeldags “knald i låget”, så glem alt om at tage ned til Lundeborg, eller rejse til Lourdes: søger du helbredelse, så gå en tur på Caminoen.

Romanen er en ef de meget få fiktionsbøger hvor handlingen udspiller sig med caminoen som baggrund. En anden bog, Terapi af David Lodge, foregår både på caminoen og i København.

Plet er historien om en pilgrim ved navn Vari og hans gamle tøjhund Plet (deraf titlen) der sammen begiver sig ud på Via de la Plata. Vari er en psykisk syg, nærmest skizofren, yngre mand, der fører mange dybsindige samtaler med sin “rejseledsager”. De fleste indledes af Plet med det formål at ”pirke” til Vari’s syge sind for dermed at bringe ham til at huske sin fortid og/eller være tilstede i sin nutid. Romanen er altså en slags road (camino)movie, - en “road-bog”, om vandre-sjæle der udvikler sig og måske tilsidst ved fælles hjælp bliver forløst.

Bogens undertitel: Don Quixote & Sancho Panza ver. 2010 peger hen på forfatteren Cervantes roman om ridderen Don Quixote - en af litteraturhistoiens mest berømte road-bøger, der til dels foregår på Via de la Plata. Tøjhunden Plet, hvis navn oversat til spansk er det samme som Don Quixotes fødeby, nemlig ”Mancha”, er en altid oplagt Sancho Panza type, der med snusfornuft tøjrer den frit svævende Vari/Don Quixotes mange skøre ind- og udfald.

De to venners færd på Via de la Plata foregår naturligvis i den varmeste sæson hvor heden og Varis stædige vandring (både dag og nat) udvikler sig til en slags bodsgang ikke ulig forfatterens personlige camino beretning om Via de la Plata. (Græd Vagabond - når din sol går bag sky)

Ole Petersen skriver blændende, misundelsesværdigt godt. Som Hemmingway kan han i få ord beskrive et landskab, en by eller sågar en bar, og når Vari træder ind er læseren ved hans side. Beskrivelsen er ikke bare ærlig og korrekt, den emmer af atmosfære.

Desværre er jeg ikke helt så tilfreds med bogen som litterært værk: jeg har været storforbruger af krimi romaner lige indtil de næsten alle sammen begyndte at handle om forbrydere med et meget sygt sind, oftest en seriemorder, og jeg opfatter Plet som en slags krimi-roman. Set udfra den synsvinkel hænger bogen ikke sammen. Den overholder ikke nogle simple konventioner om hvordan man præsenterer en detektivhistorie, og i særdeleshed et sygt sind.

Først skal læseren gennem 100 sider løsrevne antydninger og hændelser før man kan begynde at danne mig en ide om hvorfor Vari er som han er. Varis personlighedsspaltning antydes indirekte gennem børn og evnesvages bemærkninger om at Vari har en skygge med sig (Vari er af estisk afstamning og navnet betyder også skygge på estisk), samt parallelle historier (
i kursiv) der angivelig beretter om andre personer/væsener på Via de la Plata, men som alle i virkeligheden er Vari selv.

Disse mystificeringer ødelægger for mig delvist nydelsen ved at læse Ole Petersens ellers fantastisk velskrevne roman med de mange betydningslag kulturelt forankeret i den kristen-europæiske tankeverden.

I dag, hvor religiøse motiver måske spiller en mindre rolle for de fleste, er det at gå på pilgrimsvandring blevet en slags alternativ til at følge en guru eller hyre en coach. Hovedpersonen Varis camino adskiller sig dog markant fra andres ved graden af de sjælelige kvababbelser, svære pinsler og fysiske vanskeligher han udsættes for. Beskrivelserne af vejens benhårde udfordringer får mig til at tænke på en af vor tids barskeske danske fyre, nemlig B.S. Christiansen, manden der har udfordret alskens vildmarker og det der er værre, men til forskel fra Vari og ligesindede lidelsesfæller efterlades man altid med det indryk at B.S. var vel forberedt. Ekstremt veltrænet kendte han sine egne grænser, lyttede til sin krops behov og vidste hvad han gik ind til. Men måske kan en sjæleligt stærkt forpint pilgrim kun for alvor “opleve” sin camino og lade sig forløse gennem smertens slør?

*******************************

CAMINO - vandring og forandring - Forfatter: Lone Klint Grønbæk - Forlag: Books on Demand (2011)

Sideantal: 180, pris: 190 kr.
ISBN: 978-87-7114-379-9 - www.booksondemand.com


boganmeldelse af Gitta Bechshøft

Bagsidetekst af Anja Wium:

Denne bog er en usminket og autentisk beretning om at drage alene af sted på 800 kilometers pilgrimsvandring, i det omskiftelige nordspanske terræn. Gennem detaljerede rejsebreve og billeder inviteres læseren med på en spændende rejse og får et klart indblik i livet som nutidig pilgrim. Beretninger om nætter på sovesale, genstridige vabler, naturens kræfter og især portrætter af medpilgrimme, krydrer bogen.

Bogens forfatter, Lone Klint Grønbæk, deler hudløst ærligt, såvel sin ydre, som indre rejse. Du indvies i, hvordan en lille sten kan føre til forløsning og hvordan en indre kamp, gennem 30 begivenhedsrige dage, langsomt og sikkert transformeres til uovervindelig kærlighed og tillid til sig selv og livet. Endvidere får du indblik i, hvordan livet kan komme til at hænge sammen igen, netop som håbet er mere usigtbart end bjergtoppene i morgendisen. Bogen handler, i al sin enkelhed, om at gå sin egen vej, for at finde sig selv og komme videre, som et helt menneske.

Anmeldelse:
Citat fra bogen: ”Vi fødes som originaler, men dør som kopier”. (S. Kierkegaard)

Lone Klint Grønbæk, hvis ”caminonavn” blev Luna, fik Shirley MacLaines bog: Camino – en spirituel rejse, i julegave, og så var hun solgt! Det er virkelig utroligt så mange kvinders caminoer er blevet kickstartet ved bekendtskabet med MacLaines bog, der, da den udkom på dansk i år 2000, var noget nær den eneste beretning man kunne finde om en moderne kvindes pilgrimsvandring på dansk. Caminoens venner og rødstrømper verden over burde slutte sig sammen om at opstille en statue af Shirley på den højeste bjergtop de kan finde, men ligegyldig hvor mange kvinder der har gået i Shirleys fodspor, ender de færreste som ”kopier” (heldigvis).

Citat fra bogen: ”Når du lytter til din indre sandhed, vil du ofte erfare, at det kræver mod at følge den. At vove, er at miste fodfæste for en stund. Ikke at vove er at miste sig selv”. (S. Kierkegaard).

Shirley og Søren har hver på sin måde leveret inspiration til efterhånden rigtig mange danskere der har prøvet kræfter med de legendariske 800 kilometer til Sankt Jakobs grav i Galicien. Og mon ikke denne strøm af danskere der søger deres indre, autentiske jeg på Spaniens støvede veje vil fortsætte længe endnu? Den er ikke til at blive af med igen, denne besværlige, herlige Camino, der efter hjemkomsten nærmest kræver at man sætter sig til
skrivebordet (computeren) for at forsøge at fastholde alt det, man brænder efter at blive af med - for altid. For alle. Og for sig selv…

Lone Klint Grønbæks ligefremme, ukrukkede caminoberetning er et inspirerende eksempel på, hvordan det også kan gøres: enkelt, smukt og så personligt vedkommende, at det i mine øjne langt overstiger hvad både Shirley MacLaine og andre ”kändisser” kan tilbyde af New Age religiøst-terapeutisk tågesnak og ego-centreret navlepilleri. For hvad handler det hele egentlig om? At turde vende hjem og komme videre. Punktum. Så simpelt og dog så pokkers svært…
Velkommen hjem – Luna.

*******************************


Camino - En spirituel rejse af Shirley MacLaine, Aschehoug (www.aschehoug.dk), 2000 (2 udgave. 2 oplag. 2002), oversættelse: Hanne Steinicke, ISBN 87-11-16818-8, 288 sider. Pris: Kr. 49,95. Kan købes hos Dansk Vandrelaug. Oversat fra: The Camino. A Journey of the Spirit. Pocket Books. 2000. A division of Simon & Schuster. ISBN: 0-7434-0072-0 www.shirleymaclaine.com. Gitta Bechshøft skriver:
Shirley MacLaine har, ifølge flapteksten på bogens engelske udgave, i over tredive år skrevet bøger om sin personlige søgen efter spirituel forståelse og åndelig udvikling. Hun er forfatter til adskillige "legendariske bestsellers". Nogle af dem nævnes ved navn: "Don't fall Off the Mountain", "My Lucky Stars" og "Out on a Limb" (hvor hun bl.a. beskriver sin kærligheds-affære med Olof Palme), samt mange andre internationalt anerkendte bøger i samme genre. Hendes nye bog beskrives som "åndeløst stærk", - kulminationen på Shirley MacLaines exceptionelle rejse gennem livet ... Jeg har det med den slags flaptekster, som om nogen forsøgte at proppe en candyfloss ned i halsen på mig ...

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Mig og Caminoen. Forfatter: Henrik Friediger. Kan downloades her som PDF Flaptekst: "Den ældgamle pilgrimsrute, Caminoen, der går gennem Nordspanien fra Pyrenæerne til Santiago de Compostela, vandres hvert år af hundrede-tusinder. MIG OG CAMINOEN er en personlig beretning fra en veteran, der har gået turen en gang årligt siden 1992. Han beretter om de strabadser, han (og alle andre) uvægerligt møder, de praktiske overvejelser, der følger, og de tanker, han i øvrigt gør sig undervejs på den ca. 800 kilometer lange vandretur, som han tilbagelægge på 4-5 uger. Henrik Friediger er en skarp iagttager og en åbenhjertig og vedkommende fortæller. Bogen inspirerer, både som en indre og ydre rejsebeskrivelse, og den har bud til de mange, der allerde har vandret turen, såvel som til dem, der drømmer om eller planlægger at gøre det." Gitta Bechshøfts anmeldelse: Bogen med den ligefremme titel hentyder til at forfatteren har et enddog særdeles intimt forhold til den klassiske pilgrimsvej tværs over Spanien. I mange år i træk har han gennemtrawlet strækningen fra ende til anden. Mig og Caminoen er en underholdende personlig beretning og en humoristisk "anmeldelse" af pilgrimsruten hvor læseren kan suge gys og grin og meget andet nyttigt til sig før han/hun tager sine første skridt mod Santiago. Henrik Friediger fortjener tre muslingskaller og et par nye såler for sin bog.

Se anmeldelsen der blev bragt i Pilgrimmen nr. 12 fra november 2006: Klik her.

*******************************

IMG_5842
Vejen til Rom

Ad Via Francigena med pilgrimme, købmænd, krigere, konger og andre rejsende.

FORFATTER: Jørgen Johansen
FORLAG: Gyldendal. 2008
ISBN: 978-87-02-02402-9
PRIS: Udsolgt fra forlaget. (kan lånes på bibliotket)
SIDER: 268
FORLAGETS FORFATTER-PROFIL: (se tidligere boganmeldelser)

BAGSIDETEKST:
Via Francigena er en af Europas vigtigste kulturveje. I mere end 1.000 år blev den blevet benyttet af pilgrimme, købmænd, konger og krigere på deres vej mod Rom. Jørgen Johansen rejser i deres fodspor og passerer på rejsen byer som Milano, Genova, Lucca, Firenze og Siena. Det bliver en rejse fuld af bygninger, billeder, hverdagsliv og myte fra Europas historie og kulturhistorie: Korstogstumult, pestepidemier og renæssanceånd, søfart og handelens veje, pengevæsenets udvikling og den spirene industrialisme. I det myldrende menneskeliv på vejen møder man blandt andre ærkebiskop Sigeric den Seriøse fra Canterbury, abbed Nicolaus fra Island, den danske konge Erik Ejegod, abbedens svend Jonas fra Sorø og den tyske rejebogsforfatter Arnold von Harff, foruden italienerne selv: Dante, Boccaccio og Petrarca, Leonardo da Vinci, Michelangelo og Macchiavelli, Cosimo de Medici, Købmanden fra Prato og den religiøse fanatiker Savonarola, kirkefædrene Ambrosius og Augustin, hærføreren Francesco Sforza, Den Hellige Katarina af Siena og mane flere.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:
I foråret 2015 påbegyndes et 3.000 km. langt internationalt projekt: ”Pilgrims Crossing Borders”. En vandring der skal forbinde pilgrimsbyen Nidaros i Norge med Rom i Italien. En stor del af denne tur vil foregå på Via Francigena. Bladet Pilgrimmen har to gange bragt artikler (hhv. no. 26 og 27), skrevet af Stein Tue fra Norge, der er en af initiativtagerne bag projektet, og i Pilgrimmen no. 26 (januar 2014) beretter et medlem af Foreningen af Danske Santiagopilgrimme, James Heimann i artiklen: ”Pizza og Paven” om sin egen og Gitta Bechshøfts vandring mod Rom.
Igennem hundredevis af år har Via Francigena, dvs. vejen fra frankernes land, været en af de vigtigste rejseruter ned igennem Italien, men det er først siden årtusindskiftet at ruten er genoplivet som pilgrimsvej og er blevet kendt ude i resten af Europa.
Via Francigena er den Italienske parallel til pilgrimsvejen Camino de Santiago i Spanien, men i langt højere grad end sporet gennem Nordspanien, har den altid været den kendteste og mest befærdede rejserute mod Rom for alle, der kom nordfra - også for de mange danskere, der siden den tidlige middelalder færdedes her til fods.
Via Francigena er efterhånden så godt afmærket og så intensivt publiceret og markedsført, at det kun er et spørgsmål om tid, før denne genskabte Camino vil tiltrække tusindvis af vandrende Europæiske pilgrimme. Et skematisk kort forrest i bogen viser i grove træk hovedrutens linjeføring fra Canterbury ned gennem Europa mod Alperne og Sankt Bernhardpasset og videre ned over Posletten mod Rom. www.viefrancigene.org/en/
Denne flotte, og desværre for længst udsolgte bog, er et sandt overflødighedshorn af interessante og uundværlige oplysninger for den kulturhistorisk interesserede dansker, der planlægger en længere vandring ad Via Francigena. Italienerne selv har for længst udgivet adskillige guidebøger og kort, (også på engelsk) og man kan sagtens selv samle oplysninger, facts og fiction undervejs, men der skal nu alligevel en vis portion stædighed og ”næse” til, for at indfange så meget atmosfære og viden som Jørgen Johansen her disker op med… han har virkelig fået Italien ”under huden”, og det smitter af på læseren.
Illustrationerne er valgt med omhu og underbygger kapitlernes emner og tekst rigtig godt. Bogen kan passende indtages som et rigtigt gammeldags italiensk familiemåltid: langsomt, nydende og med masser af pauser undervejs så alle sanser får del i herlighederne…. liente, liente…. con gusto….

*******************************

VEJENE TIL SANTIAGO. Forfatter: Jørgen Johansen
1000 års rejse til Santiago de Compostela ad Camino Francés, Camino Primitivo, Camino del Norte, Camino Mozárabe og Via de la Plata.

Sideantal: 285, pris: 349 kr. - ISBN: 978-87-02-08077-3 - Forlag: Gyldendal / www.gyldendal.dk


boganmeldelse af Gitta Bechshøft

Uddrag af forlaget Gyldendals omtale af forfatteren: ”Jørgen Johansen har gjort kulturhistorisk rejseskildring til sit speciale. I kraft af sin viden og sin evne til at perspektivere er han uovertruffen på feltet. Samtidig er hans ambition at åbne vore øjne for den europæiske dimension af vor kultur og identitet, et projekt, som undertegnede ubetinget kan tilslutte sig. Dertil kommer et klart og smukt sprog.” Sådan skrev historikeren Steffen Heiberg i Politiken om Gyldendals bog om pilgrimme og pilgrimsrejser, og om Vejen til Rom siger Lars Bonnevie i Weekendavisen: ”Der er ikke den ting om middelalderens og den tidlige renæssances kunst og kultur, man ikke ved – og er glad over at vide – når man lægger bogen fra sig, og desuden er illustrationsmaterialet noget af det mest forførende, man kan tænke sig. Hvad kan man ønske sig mere?” Brian Patrick McGuire giver i Berlingske Tidende bogen seks stjerner og konkluderer, at Jørgen Johansen ”har skabt en bog, som næsten læser sig selv, fra indbydende tekst til smukke billeder og tilbage igen”, og Georg Metz taler i Information om ”en af landets fineste kulturhistoriske ’rejseførere’ i det europæiske stof”.

Anmeldelse
Forfatteren Jørgen Johansen er ikke til at komme udenom i pilgrims-sammenhæng, og her bør ordet sammenhæng skrives med stort S! Vi, der på tværs af århundrederne vandrer i tusinder og atter tusinder af pilgrimmes slipstrøm på vej mod frelse og frihed kan somme tider have lidt svært ved at se skoven for bare træer. Og hvilken vandringsmand har ikke brug for lidt inspirerende vingesus i ponchoen når han er ved at gå i meditativt selvsving på en vindblæst etape et sted mellem Burgos og Leon?

Ærgerligt bare at Jørgen Johansens bog er for tung til at have med i rygsækken, men man kan jo hente den ned på sin iPhone sammen med guidebogen og rutekortene før man begiver sig af sted? Jeg kunne ikke tænke mig nogen bedre sovemedicin på et koldt herberge i en gudsforladt flække på mesetaen (eller måske Via de la Plata!) end at kravle ned i soveposen med min i-pad og læse til jeg falder i søvn.

Vejene til Santiago er en stor lykkepose, hvis indhold river sin læser med sig over stok og sten på tværs af al historisk-pædagogisk sund fornuft. Med en insiders sans for detaljen holdt op mod en baggrund af bloddryppende feudal lokalpolitik indfedtet i fanatisk-religiøse intriger præsenterer forfatteren et broget persongalleri befolket af ædle konger, snu dronninger, sære alkymister, asketiske munke, gale malere og stolte korsriddere som han ved sin veltalenhed lader genopstå til dåd og/eller udåd.

Den videbegærlige læser behøver ikke at være i besiddelse af et altfavnende kulturhistorisk overblik - han skal blot lade sig saligt forføre og drage med på opdagelsesfærd i Spaniens (og Johansens) univers. For øvrigt minder Vejene til Santiago i temavalg og udformning mig ikke så lidt om den hollandske forfatter Cees Nootebooms Omveje til Santiago - Rejser i Spanien, en bog jeg tidligere har anmeldt på pilgrimsforeningens hjemmeside. Begge forfattere kaster sig med glubende appetit over Spaniens særprægede
mennesketyper og seværdigheder og begges bøger er svært underholdende lyst-læsning for videbegærlige pilgrimme enten før, under eller efter vandringen.

Det eneste, jeg er lidt trist over, er, at der i mit liv ikke er 40 år ekstra til rådighed som jeg kan rive ud af kalenderen for at gennemtrawle dette fantastiske land i Johansens og Nootebooms ånd, for det er ude på sidesporene man for alvor tændes af pilgrimslivets evige gnist…..

*******************************

Vandringen - I pilgrimsspor - Forfatter: Ann Bjerre: Sider: 402, Pris: 249 kr. - ISBN: 978-87-994693-0-7 - Forlag: Peregrinus Books
http://www.saxo.com/dk/publisher/ - peregrinus-books.aspx - http://www.annbjerre.dk/

boganmeldelse af Gitta Bechshøft

Citat fra bagflappen: Ann Bjerre Andersen er cand. Interpret. i fransk og korrespondent i italiensk. Hun har igennem en årrække arbejdet som foredragsholder, kursusleder, karriererådgiver og coach. Ann Bjerre er i dag arrangør af pilgrimsvandringer og gå-meditiationer i Danmark, Spanien, Frankrig, Italien, Sverige, Skotland og Israel. At rejse med www.annbjerrre.dk er bygget op omkring vandring i enestående natur som kilde til personlig inspiration.

Anmeldelse
Caminoen som (fremtidig) arbejdsplads.
Bogen er delt i fire afsnit:
1. del: Vandring med hjertet – Spanien
2. del: jagten på den indre gral – Frankrig
3. del: Med fred og alt godt – Italien
4. del: Vis mig vejen – Sverige
Vandringen – I pilgrimsspor, er skrevet i 2011 længe efter forfatteren selv gik som “novice” på diverse pilgrimsruter. Beretningen mister derved lidt af det dugfriske, begejstrings pust der slår én i møde fra andre, mindre præmediterede vandre-historier, skrevet af nys hjemvendte pilgrimme.
I forordet bydes læseren velkommen og inviteres til at følge med forfatteren på jagt efter livets gule pil. Ann Bjerres beretning bevæger sig fra det ydre til det indre landskab alt imens der krydses frem og tilbage gennem naturskønne områder i Europa.
Indflettede referencer til historisk-religiøse personligheder tilføjer fortællingen et dybere perspektiv og figurerer som “spejle” for forfatteren og hendes læsere.

Oplevelserne fører i sidste ende til et karriereskift og et nyt liv som hjælper og guide for andre med lyst og behov for et sporskifte. AB opfordrer læseren til at følge sin indre stemme, forenkle sit liv og kaste alt overflødigt bort… Kom og bliv inspireret til at gå din camino eller gå med en af de arrangerede vandringer, lyder hendes budskab (iflg. hjemmesiden), og har man kun sølle 8 dage til rådighed, så er det nok fordelagtigt at slå følge med en indsigtsfuld coach/guide der kan lede en på sporet…

Budskabet går klart igennem godt hjulpet på vej af velanbragte citater, stemningsfuld “new age” filosofi og personlige vidnesbyrd skrevet af deltagere på AB’s vandringer. Undervejs præsenteres læseren for pilgrimslivets store personligheder: Frans af Assisi, Maria Magdalena, Den Sorte Madonna, den Hellige Birgitta, Esclarmonde og naturgudinden Omma(?) m.fl.

De historisk-religiøse oplysninger veksler mellem lange passager der går i minutiøse detaljer med AB’s daglige gøren og laden. Teksten er holdt på et niveau hvor de færreste vil have vanskeligheder ved at følge med, selvom det for øvrigt ville være interessant at vide hvor mange mandlige læsere klarer at komme denne bog til ende uanset lixtal?

Konklusion: Vandringen - I pilgrimspor, er en udpræget kvinde-drager-på-camino fortælling, der tilbyder sin læser spændende smagsprøver på alt det hun drømmer om at møde på sin egen camino: f. eks. en syngende engel i skikkelse af en sydlandsk udseende mandsperson med langt, krøllet hår iført kappe, reb om livet og bare tæer i sandalerne...
Halleluja og Buen Camino

*******************************

NOGET OM NÅDEN - FORFATTER: Nanna Mikkelsen Toure

FORLAG: Privat (kontakt forfatteren)
Mobil: 26 81 20 80
ntm@jubii.dk
ISBN: -
PRIS: 140.- kr. plus porto
BAGSIDETEKST: Tanker på en pilgrimsvandring til Santiago de Compostella. Hvad er nåde? Det har jeg spurgt mange mennesker om. Resultatet er blevet til den foreliggende bog. Bogens tekt og billeder er her blevet en vandring i sig selv. Tekst samlet af Nanna Mikkelsen Toure. Billeder af Marianne Eising.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:
Nanna Toures bog føjer sig på sin egen stille måde ind i rækken af de sidste års mange pilgrimspublikationer af forskellig art. Forfatterens synsvinkel er speciel derved at den koncentrerer sig om et enkelt emne, nemlig begrebet Nåde, og belyser det gennem bl. a. citater fra samtaler ført med personer mødt på Caminoen.
Ind imellem pilgrimmenes egne ord bringes tekster og uddrag fra forfattere og deres bøger. Hvert citat i bogen har sin egen helt særlige stemming der understøttes af Marianne Eisings meget specielle og smukke tegninger.
Det er ikke en bog man lige læser i travlheden før afrejsen, men en bog vandringsmanden filosoferer over, når han/hun er vendt hjem igen og sidder med alle de mange spørgsmål en sådan rejse ind i sig selv og ud i verden bringer op til overfladen.
Noget om Nåden er en af den slags bøger man med glæde giver som gave eller får foræret af nogen man holder af. En lille “stor” bog der kan bruges som afsæt til samtale med en kær pilgrimsven eller med sin Herre og Skaber.

*******************************

Syng med fødderne -

Pilgrimssalmer og sange

Formanden for Roskilde Pilgrimsforening, Finn Buhl, har på eget forlag udgivet en samling af sine egne pilgrimssange og -salmer. Pilgrimmens læsere vil allerede kende nogle af dem, da vi har trykt flere af dem gennem årene, ligesom vi ofte har haft fornøjelsen at bringe nogle af Finns beretninger fra hans pilgrimsvandringer. Finn Buhl har valgt at sende sin publikation direkte til Bent Jul under henvisning til deres lange venskab og fortsatte, private diskussioner om den rette forståelse af pilgrimslivet.
Bent har taget udfordringen op og her er hans anmeldelse:


At kalde Finns værk for en salmebog er ikke helt dækkende. Det er meget mere. Først og fremmest er det en dyb refleksion over hvad pilgrimsvandring kan være. Ud over 30 salmer består værket af meget fyldige noter, der grundigt kommenterer teksterne. Med disse næsten artikelagtige noter tenderer værket til at blive en slags sammenhængende pilgrimsteologi. Bogen er rigt illustreret med Finns fotografier fra vandringer i det hjemlige omkring Roskilde og på Camino Francés og Camino del Norte.
Alle sange er sangbare. De fleste er skrevet på kendte salmebogsmelodier, enkelt med noderne angivet til egne melodier. Flere af salmerne er afprøvet i Roskilde Pilgrimsforening.
Da jeg læste værket, fik jeg en fornemmelse af, at Finn kunne skrive endnu flere salmer, og at denne udgivelse typemæssigt kun er et udsnit af, hvad der vil komme fra Finns hånd i fremtiden. Om fem år vil hans repertoire helt sikker være meget bredere.
Salmerne handler for det meste om pilgrimsvandring set med troens øjne. Finn er i sin fremstilling næsten overdrevet pædagogisk og til tider insisterende. Der er ikke meget føleri i Finns digte; snarere en refleksion over hvordan vandringen skal føre til troen på Jesus. Han mener, at ORDET (Finn skriver det altid med stort) er den eneste indgangen til troen. På den måde bliver han mere bibeltro og Luther-tro end man typisk møder i dag. Personligt kan jeg godt lide Finns klare udmelding, men jeg er også sikker på, at den vil byde mange imod.
Til tider er digtene meget barske i deres konsekvens. Og Finn harcelerer over ”newage”- trosforestillinger hos pilgrimme, der går blot gå for at ”finde sig selv”. Der er ingen tvivl om, hvad Finn mener, når han synger i salme nr. syv ”Du er en ’pilgrim’ fremmed for Gud”:

Du tror kun hvad du synes om
og ikke gør dig trist.
Den tro du har er tom
og smuldrer hen til sidst.


Finns værk er udgivet på forlaget ”Bøger på Vej”, hvor det leveres ”on demand”, hvilket
vil sige, at det bliver trykt og distribueret, når der kommer en bestilling. Værket har, efter min opfattelse, imidlertid så mange kvaliteter, at man kunne ønske sig, at et ”rigtigt” forlag ville ofre en konsulent og en grafiker til at stramme formen og trykkekvaliteten op. Tænk sig: her får vi en salmebog, der på et stærkt luthersk grundlag argumenterer for den kendsgerning, at pilgrimsvandring kan føre til den tro, der efterlyses så meget.

Pris: 150 kr. plus forsendelse
Bestilling direkte på forlaget:
Bøger på vej

Skovbogade 10
4000 Roskilde
Tlf. 46368825 eller mobil 23361211
Mail: buhl@compaqnet.dk

*******************************

EL CAMINO - en rejse for krop og sjæl

Sideantal: 148 sider heraf 50 foto sider i farve.
Forfatter: Janne Dehn
Forlag: Books on Demand. GmbH, København, Danmark. 2009
ISBN: 978-87-7691-551-3


Pris: let paperback udgave 150 kr.

Bogen kan bestilles hos alle boghandlere samt udvalgte on-line bogshops, bl.a.  www.bod.dk

Janne Dehn, mobil: 25 67 13 14 
jannedehn@hotmail.com

Bagsidetekst:
Janne Dehn er først og fremmest et kærlighedsmenneske, naturelsker, livsnyder, idéskaber, alternativ behandler, terapeut, underviser, foredragsholder og korrekturlæser. Alle disse egenskaber har hun brugt for nu også at kunne tilføje forfatter til listen.

Formålet med bogen er naturligvis at udbrede kendskabet til El Camino samt hvilken oplevelse og betydning en sådan rejse kan have for krop og sjæl.

Via de første 7 rejsebreve får du den dengang 39-årige kvindes personlig rejseskildring til inspiration, glæde og gavn for alle.

Rejseguiden retter sig mod potentielle pilgrimme på specielt den franske rute, som omhyggeligt bliver ledt igennem forberedelserne, forholdene og mulighederne undervejs – dog med stor respekt for læsernes eget valg.

Øvrige målgrupper er: Aktive friluftsmennesker og alle, der holder af Spanien, historiske bygninger, naturen, flora, fauna, længere vandreture, anderledes rejser, religion, spiritualitet eller interesserer sig for personlig udvikling på det indre og ydre plan.GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:
Janne Dehns bog består af to dele: Del 1 er rejsebreve skrevet hjem til familie og venner. Brevene indeholder Jannes personlige oplevelser og refleksioner fra hendes caminovandring.

Del 2 er en rejseguide der handler om forberedelser til caminovandringen, samt giver information om forhold og muligheder undervejs på ruten. Janne Dehn er at finde inden for det milieu der tilbyder terapeutisk behandling og indsigt hvilket gør at bogen får en lidt anden drejning med mere fokus på mystik, ritualer, traditioner, miljø, naturen samt de indre værdier.

Janne har valgt at kombinere sin egen personlige indfaldsvinkel med den mere generelle og praktiske information, og hun understreger at guiden er særlig rettet mod kvinder, heriblandt også dem der som førstegangsvandrere måske er lidt usikre på hvordan de skal gribe deres projekt an. Dette forhindrer dog ikke at de praktiske oplysninger også kan være til gavn for enhver “almindelig” vandrings-mand /kvinde.

Guiden indeholder en stor, men meget overskuelig opsummering af både pakkeliste, tips til bevaring af helbred og kroppens pleje, samt generelle rejseråd. Parlørafsnittet er specielt rettet mod caminoen. Sidst, men ikke mindst, indeholder Jannes bog mange rigtig flotte digital-fotos arrangeret i mindre billedafsnit, fotos der giver et indtryk af både folk og fæ samt landskaber langs Camino de Santiago. Bogen er et godt redskab at have i hånden når blot man er klar over at den ikke kan erstatte en regulær guide. Der bringes naturligvis litteraturhenvisninger til deciderede rute-guidebøger samt links til videre info søgning.


*******************************

YES – Vi gjorde det!


En dagbog fra pilgrimsvandring på El Camino.

Forfattere: Hanne Flarup Andersen &
Knud Overgaard Andersen.

Forlag: Books on Demand. GmbH, København, Danmark. 2009.

ISBN: 978-87-7691-581-0

Bogen kan fås hos: Boghandleren,
Forlaget
www.bod.dk eller www.saxo.com

Prisen er 149,-kr + 25 kr til porto, hvis den bliver bestilt hos Hanne og Knud Andersen. Tlf: 22 51 41 46 hanneflarup@hotmail.com


Bagsidetekst: En bog for alle som har lyst til at opleve lidt af den totale frihed, som vi fandt i det nordlige Spanien.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:

Her sidder jeg med endnu en camino-bog hvis forside viser en stolt pilgrim med sejrssikker mine og en YES-næve i vejret. Hun er fotograferet ved den sidste kilometersten lige udenfor Santiago. På stenen ses pilgrimslivets klassiske attributer: vandrestaven, kalabasen og muslingeskalen….

Camino de Santiagos spanske jord har endnu engang båret frugt. Ti-fold returnerer Europas berømteste vandrerute hvad dens tilbedere lægger i den. Ikke mindst i form af personlige beretninger. Engang i fremtiden vil historikere sikkert være optaget af at granske Caminoens mange beretninger og måske falder de en dag over de to danske pilgrimme, Hanne og Knuds bog. Forfatterne lægger ikke skjul på at det var en hård fødsel – der var sygdom der skulle overvindes og megen træning skulle udføres før de er klar til at tackle rutens udfordringer. De klarer det – naturligvis - men det er jo også let nok at sige når man først er nået til vejs ende.

Caminoen er og bliver fuld af overraskelser, og selvom det efter kalenderen burde være forår løber de to danskere alligevel ind i en mindre snestorm, et par meget heftige regnskyl og hvad naturen nu ellers byder på når man bevæger sig fra nogle få hundrede meter til mere end tusind meter over havets overflade. Bogen er indelt i vandredage, med dato, samt kilometer og højdeanagivelser. Hver dag har en overskrift der refererer til en særlig oplevelse. Den er letlæst og fornøjelig og giver gode fingerpeg om hvad en pilgrim kan opleve undervejs.

Et gennemgående træk er, at forfatterne beskæftiger sig med det jordnære. De små ting der får dagen til at hænge sammen rent praktisk. Caminoens puls tages dag for dag. Der noteres omhyggeligt klokkeslet for afgang fra herberget tidligt om morgenen, frokost-stop undervejs samt ankomst-tidspunkt ved næste herberge. Dagens oplevelser refereres i nutid som øjebliksbilleder: møde med andre pilgrimme, venner på ruten, detaljer om mad og drikke samt nøjagtige priser på måltider indtaget. Føddernes tilstand indgår naturligvis som dagligt krydderi, humoristisk beskrevet, men man aner at der også er alvor bag. En liden vabel kan vælte et stort læs. Hanne og Knud tager det hele med højt humør. De mange daglige beretninger fletter sig ind i hinanden som brikker i et puslespil. Efter endt læsning kan selv den der slet ingen tanker har gjort sig om hvorledes en pilgrims-vandring former sig lukke bogen og drømme om selv at tælle elleve beboede storkereder på et tag, drikke tidlig morgenkaffe under tørrede skinker i en spansk landevejsbar, kæmpe sig vej gennem sne og blæst ved jernkorset, eller bare traske en hel lang dag i strålende solskin tværs over højsletten “La Meseta”?

- Og når beslutningen er taget og du tager hul på din egen Camino dag nummer et glemmer du ikke at føre dagbog, for der findes ikke to camino-oplevelser der er ens, og hvem ved – måske en dag langt ude i fremtiden sidder dit eget barnebarn eller oldebarn med din dagbog i hånden og tænker: “der var nu krummer i de gamle”… og dermed er ringen sluttet – bagud og fremad til nye generationer på vandring langs Camino de Santiago.

Hola.

*******************************

TITEL: En väg med hjärta – från pilgrimsvägen till Santiao de Compostela

FORFATTER: Gisela Döhler
FACTS: 112 sider. 155 mm x 155 mm
FORLAG: Unicorn. www.unicorn.dk
ISBN: 978-87-91891-33-5
PRIS: 150 kr. incl. Moms
FORHANDLES AF: Brandts Shop

Brandts Torv 1, 5000 Odense C, tlf.: 6520 7005 / fax: 6520 7094, E-mail: shop@brandts.dk

BAGSIDE TEKST:

Ensam på väg men tillsammans med många andra pilgrimer vandrade författaren till denna bok den tusenåriga pilgrimsvägen till Santiago de Compostela under sex sommerveckor. Starka upplevelser av naturens skönhet, gemenskap med andra vandrare och känslan av delaktighet i allt ledde till at dikter och biler växte fram ur hennes inre. Dessa uttryckk för ögonblickets närvaro och hur hennes hjärta berördes utgör innehållet i denna bok.

GITTA BECHSHØFTS ANMELDELSE:

Den lille bog er tidligere blevet omtalt af Bent Jul i bladet Pilgrimmen no. 14. Januar 2008. Han er  meget begejstret for bogen. Jeg forstår godt hvorfor. Den er skrevet af en svensk pilgrim, Gisela Döhler, som bor i Skåne. Hver side bærer navnet på en af de byer pilgrimmen passerer på vej fra Roncesvalles til Santiago. Hun har selv tegnet de smukke illustrationer til sine digte, hvor den runde form, Mandalaen – og digtet, Haikuen – supplerer og komplementrer hinanden. Mandalaernes farvevalg er influeret af Caminoens skiftende landskaber og stemninger. Nogle er geometrisk abstrakte, andre figurative. Et par stykker illustrerer pudsige betragtninger, som f. eks. på s. 32 hvor Gisela nænsomt skiller grøftekantens grønne forhæng og fikserer to frøer midt i kærlighedsakten – fire øjne stirrer op på os til vi diskret vender blikket bort og bladrer videre... teksten er lige så finurlig:   Kvä-ä-äck, grunt, grunt. Älskar grodor i diket När jag går forbi? Kan et menneskebarns lette gang på jorden, dets undren og glæde ved det nære beskrives bedre? Vores myreliv under stjernerne. Pilgrimmens her og nu. Bogen er et lille under der vækker mine minder og giver mig lyst til igen at vandre på den vej der har hjerte. Tak for det Gisela.


*******************************

TITEL: FODNOTER. Udgivet i anledning af Dansk Vandrelaugs 75 års jubilæum i 2005.

UDGIVET AF: Dansk Vandrelaug. DVL. www.dvl.dk


FORFATTER: Red. Karsten Wind Meyhoff, med bidrag af Michala Mentze, Bente Klarlund Pedersen, Jens Meulegracht-Madsen, Nanna Simonsen, Karsten Schnack, Henry d. Thoreau, Per Lindsø Larsen, Martin Gylling, Dan Turell, Jens Peter Munk, Martin Zerlang og Thomas Boberg. FORLAG: www.informationsforlag.dk ISBN: 87–7514–111-6 PRIS: 198 kr. for medlemmer (248 kr.)

BAGSIDETEKST: Fodnoter. Træk af vandringens historie er en hyldest til vandringen i alle dens afskygninger. At vandre er en lyst, for nogle en disciplin, for andre en kunst – undertiden med filosofiske eller sundhedsmæssige overtoner.Vandring kan sprænge grænserne mellem menneske og natur, mellem sansning og tanke, mellem høj og lav og mellem land og by. I Fodnoter kortlægger en række fremtrædende skribenter vigtige sider af vandringen mangfoldige verden. Bogens tekster beskæftiger sig bl. a. med bjergvandringens svimlende syn, storbyvandrerens kære rute, kunstnernes inspiration i naturen, langsomhed, livsstil og folkesundhed eller stiller spørgsmål som: Kan man spise naturen? Og Hvad er i dag et holdbart natursyn? Sammen tegner de et billede af en lyslevende kultur og dens historie og giver et indblik i den rolle, vandringen har og har haft i litteraturen og malerkunsten. God fodtur!*******************************

TITEL: Græd vagabond – når din sol går bag en sky - FORFATTER: Ole Petersen FORLAG: Herodaman ( I kommission hos Forlaget Underskoven) ISBN: 978-87-92032-77-5 PRIS: 198,- kr. 206 sider. (udg. 2 nov. 2007) ADRESSE: herodaman@mail.dk / tlf: 40 54 20 25

FLAPTEKST: Græd Vagabond – når din sol går bag en sky er ikke en sådan-redder-man-sit-liv-koncept-&-hurra-jeg-gjorde-det-OGSÅ-bog. Den er helt anderledes moden og selvstændig og maner ikke til efterligning, men til personlig eftertanke og personligt valg. Og bogen tør godt være stilfærdig. Det er stærkt og smukt. BAGSIDETEKST: Ole Petersen er født I Løserup på Tusenæs. Svajer, flaskedreng, messedreng, tjenerelev, elektrikerlærling, skraldemand, opvasker, postbud, klubmedarbejder, vicevært, jord-og betonarbejder, minør, bygge- og landmålings-tekniker, tivolivagt, erhvervsdykker, bygge- og projektleder, restauratør, pilgrim, forfatter og senest forlægger er hvad som pryder CV’et. Dette er hans første bog.
Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Pilgrimsspor. Redigeret af Elisabeth Knox-Seith. Forlag: Forlaget Univers. Holme Parkvej 18. Højbjerg 8270 - www.forlagetunivers.dk - ISBN 978-87-91668-18-0, pris: 200 kr. Bagsidetekst: Pilgrimsvandringen har fået en renæssance. Hundredetusinder vandrer årligt ad Europas mest populære rute, camino’en til spanske Santiago de Compostela. Også andre steder i Europa – Skandinavien inklusive – bliver gamle pilgrimsruter genoptaget og nye etableret. Forbilledet for dagens europæiske pilgrimme er middelalderens pilgrimsvandringer. Forfatterne til Pilgrimsspor går bag om fænomenet og spørger, hvad der gør, at en gammel religiøs tradition bliver vakt til live igen. Svaret indkredser de ved at se på nogle af de forskellige udtryk, pilgrimsspiritualiteten kan have i dag, primært i en protestantisk sammenhæng.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.


*******************************

Titel: PILGRIMSREJSEN. Forfatter: Paulo Coelho. Org. titel: O diário de um Mago. Oversat til dansk af Mone Hvass. 2006. Forlag: BAZAR / www.bazarforlag.com NY ØSTERGADE 10,2 1101 KBH. K. ISBN: 87-7604-080-1. Pris: 199 kr. Oversat til engelsk fra portugisisk af Alan Clarke. 1998. Titel: THE DIARY OF A MAGUS. (Første udg. 1992. Harper Collins Publishers.) ISBN: 0-06-251279-X / 264 sider. Pris: 10-15 US $ www.paulocoelho.com Bazarforlag.com Gitta Bechshøft skriver: Paulo Coelhos første bog, "O diário de um Mago" (The Diary of a Magus) er nu endelig blevet oversat til dansk. Jeg hørte om Paulo Coelho i 2001 da jeg vandrede på "Caminoen". Yngre pilgrimme jeg fulgtes med nævnte bogen som en stor inspirationskilde. Deres ros gjorde mig nysgerrig, men også skeptisk, for jeg blev hurtigt klar over at "The Pilgrimage" hørte til den slags litteratur man bør lede efter på hylderne i det Ukendtes Boghandel hvor man finder alt inden for begrebet New Age spiritualitet.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Magiske Camino - På vandretur med vabelplaster og Vorherre. Forfatter: Vibeke Spangsberg. Forlag: Forlaget Camino - Vibeke Spangsberg Johan Wilmanns Vej 4, 2800 Kgs. Lyngby, tlf.: 22 79 68 26, www.forlaget-camino.dk. ISBN: 8799118602. 160 sider, 44 farvefotos. Pris: 125 kr. Bagsidetekst: "MAGISKE CAMINO beskriver på informativ og underholdende vis tvivleren Vibeke Spangsbergs livsrejse gennem pilgrimsfærden Caminoen og frem til den guddommelige gave healing er ... Det hele startede med et møde med den kristne healer, Nika i Kiev. Dengang troede den da 51-årige journalist hverken på healing eller Gud. Barnetroen på en højere guddommelig magt mistede hun, da hendes lille dreng, Thomas, blev syg af hjernesvulst for siden at dø i en alder af knap 7 år.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Pilegrim i Frankenland af Leiv Arne Grimstad, 182 sider, nynorsk. Bagsidetekst: Og alle de tårne i Frankenland, de skinner som guld i det fjerne. Så stilner de klokker, så her, så der, så slukner det flammende aftenskjær, og tendes den enslige stjerne: Ave Maria. (Theodor Caspari) "Pilegrim i Frankenland" skildrar ei fysisk og mental vandring på pilegrimsvegen mot Santiago gjennom Frankrike - frå Le Puy til St. Jean-Pied-de-Port -- ei strekning på meir enn 70 mil.
Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

På apostlenes heste. En pilgrimsvandring fra Djursland til Santiago de Compostella. Af Børge Jacobsen og Rie Pedersen. Forlag: Books on Demand. GmbH, København Danmark. (www.Bod.dk). ISBN: 87-7691-047-4. Pris: 198 kr. Bogen kan bestilles enten over nettet på forlaget, Books on Demand. Eller med rabat direkte fra forfatterne. Tlf: 86 33 61 68 / email: pilgrim2@jubii.dk Bagsidetekst: "Tænk at være faret vild, ikke at kunne genkende noget som helst, mindre end ti kilometer fra mit hjem ! Hvordan skal jeg oerhovedet få vandret de resterende 3500 kilometer, der ligger foran mig?" Så drastisk begynder vandringen for Børge Jacobsen, én ud af de tusind danskere der hvert år drager på pilgrimstur. Men han har valgt at tage apostlens heste hele vejen fra Djursland til Santiago de Compostella i Spanien.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Omveje til Santiago - Rejser i Spanien ("De omweg naar Santiago" 1992) af Cees Noteboom, Tiderne Skifter, 1998, oversættelse fra hollandsk: Hans Chr. Fink, ISBN 87-7445-780-2, 344 sider, pris: 298 kr. Flaptekst: "Rejsen og erindringen er grundlæggende i Cees Nootebooms forfatterskab. Sådan er det også med Omveje til Santiago, der er en kulturhistorisk rejse gennem et Spanien, som vil være ukendt for de fleste. Det er samtidig et yderst personligt stykke reportage, som udpsiller sig i nuet og for tusind år siden, under borgerkrigen i 1930'erne og i 1492 da Muhammad Ibn Ali overgiver nøglerne til Granada til den katolske kong Ferdinand og dronning Isabella og drager sit sidste suk. Bogen bygger på forfatterens 40 års rejser i Spanien på kryds og tværs. Nooteboom er bestandig på afveje og en flittig besøger af kirker, klostre og museet. Et mindre bibliotek befinder sig på bilens bagsæde og vokser under rejsens forløb. Han skynder sig ikke, har intet hatsværk med at nå pilgrimsfærdens mål: den katolske verdens næsthelligste by, Santiago de Compostella.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Santiago. 1000 års kulturrejse gennem Europa af Jørgen Johansen, Spektrum, 1999, 239 sider, pris: 268 kr. (Genudgivelse af: Til Santiago - Et spor gennem Europa. Gad, 1990, ISBN: 87-12-01952-6, 190 sider.) Forfatterens forord: "Fra Nordeuropa til Santiago de Compostella i Spanien kan man, hvis man vælger luftvejen, nå på få timer, og med bil eller tog kan rejsen gøres på nogle dage, og alligevel ligger Santiago måske i dag længere væk for de fleste nordeuropæere end tilfældet var i middelalderen. Vejen til Sankt Jakob eller Sant Iago og hans grav og kirke i det nordvestlige Spanien synliggør et væsentligt stykke europæisk historie og kulturhistorie, der nok ligger i udkanten af en nutidig nordisk-protestantisk bevidsthed, men som ikke desto mindre hører til den europæiske arv, der under alle omstændigheder er god mening i at forholde sig til i disse år.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Pilgrim - en guide til Santiago de Compostela af Rolf Due, Eget tryk, ISBN: 87-986016-0-1, 22 A4 sider. Bogen kan bestilles hos Rolf Due. Pris: 50 Kr. + porto 15 Kr. Nørregade 57 III sal. 8000 Århus C. Tlf: 86 19 74 10, mail: rolfdue@mail.tdcadsl.dk. Bogen forhandles (pris: 60 Kr.) hos: Steno-Butikken, Vesterbrogade 28, 1620 København V. Katolsk Information, Ryesgade 28, 8100 Århus C. Dansk Vandrelaug, Kultorvet 7, 1175 København K. Forfatterens introduktion: "- Denne guide er først og fremmest tænkt som en praktisk hjælp til dig, som planlægger en pilgrimsrejse til Jacobs grav. - Du kan klare dig med de oplysninger du finder i denne guide, men det vil være en god ide at anskaffe et egentligt kortmateriale og en detaljeret turbeskrivelse, som du helt konkret skal bruge, når du står på pilgrimsvejen "El Camino".

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Rejsen til Jacobs by af Niels Hartmann og Kirsten Raagaard, Gyldendal, 1999, ISBN: 87-00-37388-5, 48 sider, pris: 198 kr., info: www.nilshartman.dk. Bagsidetekst: "I året 1300 rejser to danske pilgrimme til Sankt Jacobs by, Santiago de Compostella i Nordspanien. Følg med den 12-årige Jonas og munken Peder Kæller på 3000 kilometers eventyrlig vandring gennem middelalderens Europa. På deres vej besøger de byer, borge og katedraler. Og de møder munke og præster, tiggere og bønder, sørøvere og riddere og mange andre spændende mennesker." Bogens introduktion: "Denne bog bygger dels på litteratur om middelalderen, dels på forfatterens egne vandringer ad pilgrimsvejene til Santiago de Compostella. Peder Kæller er en historisk person, som omtales i Esrum Klosters Brevbog. Han ligger begravet i Tyrsted Kirke ved Horsens, hvor hans gravsten er bevaret." Gitta Bechshøft skriver: I serien børnenes danmarkshistorie er man nået til middelalderen. Bogen er beregnet på de ti- til tolvårige - dvs. samme alder som en af de to hovedpersoner, drengen Jonas.

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Rejsen til Jakobsland af Tue og Bodil Gad, Wormianum, 1975, ISBN 87-85-160-369, 181 sider. Kan kun lånes på biblioteket. Gitta Bechshøft skriver: Den "klassiske" bog på dansk om vandringen langs "Stjernevejen" til Santiago de Compostella. Bodil og Tue Gad vandrede til Santiago de Compostella i midten af firserne, før pilgrimsvejen for alvor blev kendt og populær blandt danskere. De har skrevet en udførlig bog om alle de religiøst-historiske aspekter af denne lange vandring. Enhver der idag påtænker en tur til Santiago de Compostella, hvadenten det er til fods eller med køretøj, og som vil ha' historien med i baggagen, vil finde Rejsen til Jacobsland en guldgrube af interessante oplysninger. Bogens indholdsfortegnelse viser hvor stort et emneområde den dækker. Også selvom den er på mindre end 200 sider. Først beskrives begrebet "Stjernevejen". Dernæst et kapitel om pilgrimsvandringens symbol: muslingeskallen - eller ibs-skallen som den kaldes på dansk. Så fortælles der om St. Jacobs bog og om opdagelsen af St. Jacobs grav engang i 800 tallet. Derpå følger et kapitel om den historiske person apostelen st. Jacob ...

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Pilgrim i Europa, Tour på egne præmisser af Hans Jesper Højlund, Kroghs Forlag, 1999, ISBN 87-7469-824-9. Pris: ikke oplyst. Uddrag af forfatterens forord: "- Bogen giver en række stemningsbilleder fra seks mandeture jeg har deltaget i siden 1980. Det er mine oplevelser og refleksioner der er udgangspunkt ... Dette er ikke en traditionel turistguide. Vore ture gik som regel langt fra den almindelige turists ruter. Vi kom frem på andre måder end den gængse charter-eller bilturist. Vi har et valgsprog: "Sempare a piedi" - kun til fods, ved egen kraft. Vi er kommet frem ved at sejle i kano, ved at vandre og cykle og uden at følge ruter som andre på forhånd havde udpeget. Camino de Santiago var en undtagelse. Her fulgte vi en af de fire ruter, der med hvert sit udgangspunkt i Frankrig har ført milioner af pilgrimme til apostelen Jakobs grav i Santiago de Compostella ..."

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Hæfte af Jeppe Brixvold, Lindhardt & Ringhof, 2000, ISBN-87-595-1091-9, pris: 288 kr. Gitta Bechshøft skriver: 266 sider og 30 kapitler a 30 dage - fra Roncesvalles passet til Kap Finisterre - det er indholdet i Jeppe Brixvolds rejsehæfte, optegnelser fra hans vandring langs Camino de Santiago, som han lidt besynderligt - syntes jeg, konsekvent kalder for "stien" selvom "Caminoen" er det alm. anvendte spanske ord for vandreruten. Måske fordi forfatteren baner sin egen vej, træder sin personlige sti gennem dagenes og sindets vildnis? Hæfte er en lang, og til tider lidt trættende enetale (roman?) der forekommer at være kradset ned på krøllet linieret papir med en stump blyant - betragtninger høstet på den over 800 km lange stenede vej mod målet og selvets gåder. Bekendelserne/strøtankerne handler om alt og intet - om den konkrete "sti", om minderne fra tidligere vandringer, om vennerne han engang gik med ...
Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************

Rejsebog Europa 1492 - Veje gennem den gamle verden af Lorenzo Camusso, Oversat fra Italiensk af Nina Gross, Gads Forlag, 1992, ISBN 87-12-02129-6, 280 sider. Bagside tekst: "I året 1492 rejser - En våbenhandler fra Milano til Mont-Saint-Michel - En skibsreder fra Sevilla til Antwerpen - En pilgrim fra Vézelay til Santiago de Compostella - En pelshandler fra Lübeck til Novgorod En usædvanlig kulturhistorie som også er en rejsefører, der bringer læseren fem hundrede år tilbage i tiden." Fra bogens introduktion: "At rejse i fortiden er vel ikke særlig usædvanligt i betragtning af at det først og fremmest er det, der bliver tilbudt og købt i nutidens rejsebureauer. Marmor i Grækenlands skarpe lys, Machu Picchus svimlende terrasser, sfinkser, pyramider og gravkamre i Nildalen, den Kinesiske Mur ...

Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Klik her.

*******************************
Beslægtet litteratur:

På sporet af Peder Kæller - Nordiske pilgrimme i det Hellige Land af Gitta Bechshøft, Jerusalem 1999. Sort hvide illustrationer. A 4 format. 136 sider. Eget forlag. Pris: 100 kr + porto. Henvendelse: Tlf 2864 3536. Forfatternes introduktion: "På Sporet af Peder Kæller er skrevet med henblik på danske rejsende der besøger de hellige steder i Israel. Igennem tre år har jeg samlet materiale og information vedrørende dette emne, og min bog er et mindre udvalg af hvad dette store interessante emne kan byde på. Det er mit håb - på et senere tidspunkt - at få udgivet en udvidet udgave, hvori også medtages rejseruterne samt nøjere beskrivelser af pilgrimsmålene i det hellige land. Det vil dog være for vidtløftigt, og også for dyrt at publicere det privat. NB: Alt hvad der hedder kildeangivelser osv. vil kunne indhentes efter henvendelse til forfatteren. Kopiering og anden mangfoldiggørelse bør ikke finde sted. Forfatteren forebeholder sig alle rettigheder til at udgive endnu en bog under samme titel. På Sporet af Peder Kæller er blevet ...
Yderligere oplysninger om denne bog, anmeldelse m.v.: Telefon: 2864 3536 gittaxgittagmail.com

*******************************

Lyt – mens fingrene vandrer. Forfatter: Finn Buhl. Pris er 150,00 kr. plus forsendelse. Trykt på forlangende i A4, er med lamineret for- og bagside og wire-indbundet.Salg foregår ved bestilling direkte hos eget forlag: Bøger På Vej, Skovbogade 10, 4000 Roskilde. tlf. 46 36 88 25
mobil: 23 36 12 11.
E-mail: buhl@compaqnet.dk, www.boegerpaavej.dk. 
ISBN 978-87-992966-1-3


”Lyt – mens fingrene vandrer” er ikke blot en ”brugsanvisning” i, hvordan man udfører Recitativ Meditation: ”Metoden” kan man nemlig lære alle steder, indenfor alle religiøse retninger. Når man reciterer er det derfor vigtigt, at forholde sig til, hvilken ”retning” og hvilket ”mål”, man sigter efter: Hvad er det recitationen skal føre til?
Derfor ledes læseren først og fremmest igennem en række grundlæggende teologiske emner, som danner fundamentet i Den kristne troslære: Allerførst spørges ”Hvem er Jesus?” og ”Hvad er Jesus?” Spørgsmålene stilles, for i dag er Jesus i manges bevidsthed ”forvandlet” til slet og ret en ordinær profet eller simpel morallærer. Djævlen er der endnu færre, der tror eksisterer, så derfor stilles det ømfindtlige spørgsmål: ”Hvad og hvem er Djævlen?” Allerede fra start tager der et teologisk ”favntag” med den ”skygge” begrebet ”Korsets Gåde” utilsigtet i 2000 år har kastet henover Vor Herre Jesus Kristi Dåb: Kristi Dåb og vores dåb har derfor en stor central plads i de emner, der behandles.. Herefter beskrives i korte afsnit ”Nadveren” – ”Højmessen” – ”hvad Kirken er” – og ”hvad Kristendom er”. Ømtålelige emner som ”Dom” og ”Fortabelse” og ”Kødets Opstandelse” bliver også forklaret, ligesom der ikke viges udenom begrebet ”Guds Vrede”. Det ofte stillede spørgsmål: ”Hvorfor ofrede Guds Sin Søn?” besvares grundigt og simpelt, og leder hen på begrebet ”Kristi Brud”, og slutter af med igen at dvæle ved ”Korsets Gåde”, der utilsigtet skygger for ”Jesu Dåb”. Evangelie-Kransen beskrives udførligt: Antallet af perler forklares, og de enkelte recitativer belyses med henvisninger til uddybende skriftsteder. Med en række praktiske råd orienteres og hjælpes læseren udenom de typiske faldgrupper og ofte almindelige fejltagelser, der opstår, når man som uerfaren begiver sig ud på ”vandring” i ”Det Indre Landskab”. Bogen afsluttes med en praktisk vejledning i, hvordan man selv kan binde sin Evangelie-Krans. Ideen til bogen er sprunget ud af et personligt behov for ”samvær med Gud”, som tager hensyn til Matt. 6.7-8, og som tingene skred frem langsomt udviklede sig til en ”daglig indre pilgrimsvandring.”

*******************************


Kontakt redaktøren hvis du har kommentarer eller idéer til litteratur.